cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biuro@stc.pl
Strona główna
  RODO
RODO - obowiązek informacyjny
Aktualności
Zaproszono nas:
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy
Czytaj wiecej...
  W dniach 13-14.02.2020 r. zapraszamy na XXXII Pokampanijną Konferencję Techniczno-Surowcową w Domu Technika NOT w Warszawie czytaj więcej
  Plan konferencji i seminariów w 2020 roku czytaj wiecej...
W dniach 25-26.06.2019 r. odbyło się Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej
  W dniach 13-15.02.2019 r. miały miejsce Obchody 100-lecia STC podczas XXXI Pokampanijnej Konferencji Techniczno-Surowcowej w Domu Technika NOT w Warszawie czytaj więcej
  Plan kursów na 2019 r. czytaj wiecej...
W dniach 26-27.06.2018 w Łodzi odbyło się seminarium jakościowe "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej
  W dniach 21-23 luty 2018 r. w Warszawie w Domu Technika NOT odbyła się XXX Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa organizowana przez STC pod patronatem ZPC w Polsce czytaj wiecej...
  W dniach 21-24.05.2017 w Dreźnie odbyła się V Konferencja ESST (Europejskie Stowarzyszenie Techników Cukrowników). czytaj więcej...
  W dniach 26-28.06.2017 r. w Zakładzie Cukrownictwa PŁ. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością na temat "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
  W dniu 26 kwietna 2017r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbył się XXXVII Walny Zjazd Delegatów Stowarzyszenia Techników Cukrowników czytaj więcej...
  W dniach 22-24.02. 2017. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się coroczna Konferencja Pokampanijna czytaj więcej...
  W dniach 28-29.06.2016 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniu 02.06.2016 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 16-17.05.2016 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 25-26.02.2016 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniach 23-24.06.2015 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym Czytaj więcej...
  W dniu 25.06.2015 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 18-19.05.2015 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". Czytaj więcej...
  W dniach 26-27.02.2015 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniu 23.06.2014 r. odbyła się w Zamościu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Cyztaj więcej...
  W dniach 10-11.06.2014 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 12-13.05.2014 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 20-21.02.2014 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  Informacje o działalności Związku Producentów Cukru w Polsce Czytaj wiecej...
  Informacja o działalności ESST ( European Society for Sugar Technology) www.esst-sugar.org
W dniach 25-26.06.2013 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"" Czytaj więcej...
  W dniu 5.06.2013 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Czytaj więcej
  W dniach 05-08.05.2013 w Warszawie odbyła się III Konferencja ESST Czytaj więcej
  W dniach 8-9.04.2013 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj więcej...
W dniach 21-22.02.2013 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj więcej...
W dniu 2.07.2012 r. odbyła się w Sieniawie konferencja surowcowa. czytaj więcej...
W dniach 26-27.06.2012 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 18.05.2012 r. w Warszawie odbył się XXXVI Walny Zjazd Delegatów STC. czytaj więcej...
W dniach 23-24.04.2012 r. w Zakopanem odbyła się konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniach 16-17.02.2012 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniach 28-29.06.2011 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2011 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" czytaj więcej...
W dniach 11-12.04.2011 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 17-18.02.2011 r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się organizowana przez STC konferencja pokampanijna czytaj więcej...
XVII Finał Plebiscytu o tytuł "Złotego Inżyniera 2010" Przeglądu Technicznego - 02-03-2011 czytaj wiecej...
Światowy Zjazd Inżynierów - Warszawa 8-10 września 2010 r. czytaj wiecej...
W dniach 22-23.06.2010 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2010 r. odbyła się w Toruniu konferencja "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej. czytaj wiecej...
Inauguracja XXIV Kongresu Techników Polskich
Poznań 8 czerwca 2010
czytaj wiecej...
W dniach 19-20.04.2010 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Politechnika Łódzka zaprasza na Studia Podyplomowe "Zapewnienie jakości wyników analiz żywności" czytaj wiecej...
W dniach 18-19.02.2010 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniu 18.06.2009 r. odbył się XXXV Walny Zjazd Delegatów STC czytaj wiecej...
Jubileusz 60-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, 17-18.09.2010 czytaj wiecej...
W dniach 23-24.06.2009 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Oferta pracy dla cukrowników czytaj wiecej... Oferta pracy dla służb surowcowych pobierz dokument... Przebieg projektu "Dążenie do zrównoważonego przemysłu cukrowniczego w Europie" czytaj więcej...
Aktualne informacje na temat reformy sektora cukru Pobierz dokument
Propozycja legislacyjna Komnisji Europejskiej dotycząca regulacji rynku cukru czytaj wiecej...
Portal Informacji Technicznej www.sigma-not.pl czytaj wiecej...
Dyplomy i kwalifikacje zawodowe uznawane w Unii Europejskiej pobierz dokument...
Cukrownie w Polsce: dane ogólne, dane technologiczne, ważniejsze modernizacje pobierz dokument
Zamierzenia Komisji Europejskiej oraz stanowisko Polski w sprawie biopaliw" Pobierz (RTF)Pobierz (PDF)

Reklama
Czy Twoją reklamę też już czytają rzesze cukrowników? Jeszcze nie? Zamów reklamę już teraz!

»»»»»»»»»»»»
czytaj więcej...


Seminarium, "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 25-26 czerwca 2019 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”. Było to 35 seminarium poświęcone tej tematyce. Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyć W imieniu Zarządu Głównego STC uczestników seminarium przywitała Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC. Korzystając z okazji spotkania grupy cukrowników z wszystkich Spółek Cukrowych z pracownikami i przedstawicielami władz Wydziału Biotechnologii i Instytutu Technologii i Analizy Żywności kol. Krystyna Wasińska przedstawiła skrótową informację o XXXI Konferencji Pokampanijnej STC, podczas której obchodzono jubileusz 100-lecia Stowarzyszenia Techników Cukrowników oraz o przebiegu międzynarodowej VI Konferencji ESST zorganizowanej po raz drugi w Polsce. Podkreśliła, że na tak ważnej dla środowiska cukrowniczego w Europie i na świecie konferencji nauka polska była reprezentowana przez przedstawicieli Politechniki Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyćW imieniu władz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności uczestników seminarium przywitał doc. dr inż. Stanisław Brzeziński.

Kliknij aby powiększyćŻycząc owocnych obrad uczestników seminarium przywitała również prof. dr hab. inż. Grażyna Budryn – Dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności.

Kliknij aby powiększyćdr Maciej Wojtczak – Przewodniczący ZG STC oraz Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC wręczyli dr Anecie Antczak-Chrobot Odznakę Honorową STC, przyznaną jej z okazji 100-lecia STC w podziękowaniu za duże zaangażowanie w kształtowanie i podnoszenie wiedzy i kultury technicznej. Po lewej Alina Kosiorkiewicz – Kierownik Biura STC.

Program konferencji zawierał zagadnienia dotyczące analityki cukrowniczej, technologii, mikrobiologii, metrologii oraz najważniejszych zagadnień dotyczących systemów bezpieczeństwa żywności. W nawiązaniu do tematyki omawianej podczas VI Konferencji ESST w programie przedstawiono trzy referaty poświęcone wartości technologicznej surowca oraz przerobowi buraków zdegradowanych.

Wśród wykładowców gościem konferencji była dr Christiane Lakenbrink – Manager ds. Analityki w Nordzucker AG. Przedstawiła ona wyniki prac Sekcji S3 ICUMSA posumowane podczas 31 Sesji ICUMSA, która odbyła się w dniach 27-28 sierpnia 2018 r. w RPA. Wykazując w swoim referacie różnice w wynikach pomiarów reflektancji z wykorzystaniem różnych standardów podkreśliła konieczność właściwej kalibracji stosowanych wzorców.

W programie zaprezentowano wybrane rozwiązania w zakresie pomiarów zarówno laboratoryjnych jak i on-line. Szerokiej analizie poddano z jednej strony przyczyny mętności soków cukrowniczych, z drugiej strony zaprezentowano różne metody jej oznaczania. W ofercie nowoczesnej aparatury kontrolno-pomiarowej znalazły się między innymi różne modele refraktometrów kompaktowych z nowoczesnym oprogramowaniem uwzględniającym oprócz zapisu i przesyłu danych np. adjustację 1-punktową. Przedstawiono też nowości aparaturowe z zakresu miareczkowania, polarymetrii, pomiarów elektrochemicznych, analizy sitowej oraz wzorców i odczynników chemicznych.

W zakresie zagadnień mikrobiologicznych przedstawiono sprawozdanie Sekcji S6 zajmującej się mikrobiologią w przemyśle cukrowniczym. Omówiono między innymi rekomendacje prezentowane na 31 Sesji ICUMSA 2018 w RPA w zakresie nadania statusu „AKCEPTOWALNA” kilku metodom, np. „Oznaczanie drożdży i pleśni w produktach cukrowniczych metodą płytkową lub metodą filtracji membranowej”.

W tegorocznym programie dyskutowano również na temat zagadnień metrologicznych z uwzględnieniem wymagań i aktualnych zmian w przepisach prawa dotyczących procesów pomiarowych i wyposażenia pomiarowego. Szczególną uwagę zwrócono wymagania norm ISO 9001 i ISO 31000 w odniesieniu do ryzyka i zarzadzania ryzykiem jako narzędziem stosowanym do identyfikacji zagrożeń oraz do świadomego podejmowania właściwych decyzji. Omawiano także wymogi normy PN 17025 w odniesieniu do laboratoriów zakładowych w zakresie wyposażenia pomiarowego zapewniającego wymaganą dokładność i/lub niepewność pomiaru, spójność pomiarową wyników udokumentowaną łańcuchem wzorcowań oraz udziałem laboratoriów w porównaniach i badaniach biegłości.

W zakresie Systemów Zarządzania Jakością omówiono zasady ochrony produktu przed zanieczyszczeniem, zafałszowaniem i sabotażem. Po wysłuchaniu referatu wprowadzającego uczestnicy seminarium zostali podzieleni na 4 zespoły robocze, których zadaniem było poprzez tzw. burzę mózgów przeanalizowanie zagrożeń dla cukru pochodzących z procesu produkcyjnego. Po przeanalizowaniu poszczególnych etapów procesu produkcji cukru, zaczynając od upraw buraka cukrowego do realizacji dostaw do klienta członkowie poszczególnych zepołów zidentyfikowali potencjalne zagrożenia (chemiczne, fizyczne, biologiczne) dla bezpieczeństwa zdrowotnego produktu. Podkreślili, że ryzyko zaistnienia tych zagrożeń dzięki skutecznym systemom działań prewencyjnych i innych jest minimalizowane, co pozwala w bezpieczny sposób prowadzić produkcję i uzyskiwać bezpieczny wyrób gotowy. Jedynym rodzajem zagrożeń, który pomimo licznych zabezpieczeń stale pozostaje wyzwaniem, są ciała obce.

Powołano także piąty zespół składający się z ekspertów w tym zakresie z wszystkich Spółek Cukrowych, którzy po zapoznaniu się z pracą zespołów przedstawili analizę zagrożeń zafałszowania cukru na poszczególnych etapach procesu, na podstawie której można wnioskować, że cukier i surowce użyte do jego produkcji znajdują się w obszarze niskiego ryzyka zafałszowań.

Program seminarium zawierał również tematy nawiązujące do aktualnej sytuacji branży cukrowniczej w Polsce i w Europie oraz jej wpływu na gospodarkę europejską. Omówiono liczne wyzwania dla rynku cukru w Europie między innymi w zakresie środków ochrony roślin, umów handlowych i związanych z nimi opłat celnych i importowych, konsumpcji czy dopłat do uprawy buraków cukrowych. W referacie zaprezentowano wartości finansowe, jakie wniósł w ostatnich latach sektor cukrowniczy do europejskiego systemu podatkowego i socjalnego przyczyniając się tym samym do wzrostu rozwoju gospodarczego Europy.

Podczas seminarium jego uczestnicy prowadzili także szeroką dyskusję na temat zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium cukrowniczym. W przeddzień seminarium odbyło się zebranie członków Polskiego Komitetu ICUMSA, na którym omawiano:
  • wyniki badań biegłości (runda C13 w zakresie analityki cukru białego i runda M02 w zakresie analityki melasu), w których wzięło udział 21 laboratoriów zajmujących się analityką cukru białego reprezentowanych w Polskim Komitecie ICUMSA. Badania zrealizowano we współpracy ze Specjalistycznym Laboratorium Analityki Cukrowniczej PŁ,
  • zagadnienia prezentowane na 31 Sesji ICUMSA w RPA, w której uczestniczył dr Maciej Wojtczak – Przewodniczący PK ICUMSA, w szczególności dyskutowano nad zagadnieniami dotyczącymi tematów: GS2 „Cukier Biały”, S2 „Metody Chemiczne” oraz S6 „Metody Mikrobiologiczne”,
  • problematykę związaną z pobieraniem próbek do badań, ich homogenicznością oraz reprezentatywnością w stosunku do partii produktu. Podkreślono wpływ sposobu poboru prób oraz podziału próby na wiarygodność wyniku analitycznego. Uczestnicy podjęli decyzję o aktywnym włączeniu się PK ICUMSA w prace grupy roboczej ICUMSA S7 „Sampling, Sample Handling and Sample Preparation”.

W seminarium wzięło udział ok. 40 osób: kierownicy laboratoriów, technolodzy i pełnomocnicy ds. zarzadzania jakością z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych, pracownicy naukowi Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej oraz przedstawiciele 4-ech firm współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie wyposażenia laboratoriów w aparaturę i sprzęt kontrolno-pomiarowy stosowane w analityce cukrowniczej.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
 
Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej


 
Tematyka seminarium:

 
  1. Kliknij aby powiększyćUproszczona metoda oznaczania sumy związków redukujących zawartych w soku komórkowym – ocena jakości technologicznej surowca zdegradowanego – Jan Marcinkiewicz, KSC S.A.

    Pobierz dokument
     
  2. Kliknij aby powiększyćMonitorowanie ryzyka zgodnie z wymaganiami norm ISO 9001 i ISO 31000 – Piotr Lewandowski, specjalista ds. metrologii.

    Pobierz dokument
     
  3. Kliknij aby powiększyćWymagania normy PN 17025 w odniesieniu do laboratorium zakładowego – Piotr Lewandowski, specjalista ds. metrologii.

    Pobierz dokument
     
  4. Kliknij aby powiększyćDekstranaza, jej skuteczność i znaczenie w przerobie buraków zdegradowanych – Aneta Antczak-Chrobot, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  5. Kliknij aby powiększyćWyznaczanie wartości technologicznej buraka cukrowego – Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  6. Kliknij aby powiększyćPrzyczyny mętności soków cukrowniczych – Roman Wojna, P&L Polska.

    Pobierz dokument
     
  7. Kliknij aby powiększyćPrzemysłowe i laboratoryjne pomiary mętności w przemyśle cukrowniczym – Grzegorz Gruszka, INTROL Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  8. Kliknij aby powiększyćNowości aparaturowe 2019 dla przemysłu cukrowniczego: miareczkowanie, polarymetria i refraktometria – wskazówki i porady praktyczne – Marcin Grzelka, LABINDEX s.c.

    Pobierz dokument
     
  9. Kliknij aby powiększyćUrządzenia analityczne Anton Paar do kontroli jakości w przemyśle cukrowniczym – Jacek Szyk, ANTON PAAR Poland Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  10. Kliknij aby powiększyćNiestandardowe oznaczenia w analityce cukrowniczej – Christiane Lakenbrink, Nordzucker AG, tłumaczenie dr Piotr Wawro, Nordzucker AG.

    Pobierz dokument
     
  11. Kliknij aby powiększyćZapewnienie bezpieczeństwa pracy w laboratorium, odczynniki, aparatura pomiarowa – Teresa Basińska-Jęsior, Südzucker Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  12. Kliknij aby powiększyćWpływ przemysłu cukrowniczego na gospodarkę Unii Europejskiej – Michał Gawryszczak, ZPC w Polsce.

    Pobierz dokument
     
  13. Kliknij aby powiększyćOchrona przed zafałszowaniem produktów spożywczych (Food Defence, Food Fraud) – Aleksandra Szczepanik, auditor zewnętrzny w zakresie systemów dotyczących jakości i bezpieczeństwa żywności.

    Pobierz dokument
     
  14. Wybrane zagadnienia z zakresu zapewnienia bezpieczeństwa żywności – praca w 4 zespołach złożonych z przedstawicieli poszczególnych Spółek Cukrowych oraz wykładowców. Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć

  15. Kliknij aby powiększyćAktualne problemy mikrobiologiczne w cukrownictwie – Agnieszka Papiewska, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  16. Kliknij aby powiększyćAktualności ICUMSA – Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka


Kliknij aby powiększyćKrystyna Wasińska – prowadząca konferencję oraz Hanna Woźniak - Manager ds. Zarządzania Jakością i Ochrony Środowiska w Nordzucker Polska objaśniają zasady pracy powołanych zespołów do spraw oceny ryzyka zagrożenia jakości produktu.

Kliknij aby powiększyćStoiska firm specjalistycznych. Od lewej: MERAZET, ANTON PAAR, LABINDEX, INTROL Sp. z o.o.

 
Przed zakończeniem konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego.

Kliknij aby powiększyć dr Maciej Wojtczak - Przewodniczący Zarządu Głównego STC wręcza zaświadczenie dr Christiane Lakenbrink – Manager ds. Analityki Cukrowniczej w Nordzucker AG.

Kliknij aby powiększyć doc. dr Stanisław Brzeziński reprezentujący Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ wręcza zaświadczenie Grażynie Mardofel reprezentującej Cukrownię Werbkowice w Krajowej Spółce Cukrowej S.A.

Kliknij aby powiększyćDr Stanisław Brzeziński w towarzystwie dr Macieja Wojtczaka – Przewodniczącego ZG STC oraz Krystyny Wasińskiej – SG STC zamykają obrady Szkoły Letniej 2019.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyćPo obradach pierwszego dnia seminarium odbyła się uroczysta kolacja, podczas której uczestnicy konferencji spotkali się z pracownikami naukowymi Zakładu Cukrownictwa i Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ oraz z przedstawicielami firm specjalistycznych.

Stowarzyszenie Techników Cukrowników
FiresNet tworzenie stron www
Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny:Krystyna Wasińska, Webmaster: Sławomir Fajer
Copyright © 2004 Stowarzyszenie Techników Cukrowników