cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biuro@stc.pl
Strona główna
  Aktualności
Zaproszono nas:
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy
Czytaj wiecej...
  Plan konferencji i seminariów w 2018 roku czytaj wiecej...
Plan kursów na 2018 r. czytaj wiecej...
W dniach 21-24.05.2017 w Dreźnie odbyła się V Konferencja ESST (Europejskie Stowarzyszenie Techników Cukrowników). czytaj więcej...
  W dniach 26-28.06.2017 r. w Zakładzie Cukrownictwa PŁ. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością na temat "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
  W dniu 26 kwietna 2017r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbył się XXXVII Walny Zjazd Delegatów Stowarzyszenia Techników Cukrowników czytaj więcej...
  W dniach 22-24.02. 2017. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się coroczna Konferencja Pokampanijna czytaj więcej...
  W dniach 28-29.06.2016 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniu 02.06.2016 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 16-17.05.2016 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 25-26.02.2016 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniach 23-24.06.2015 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym Czytaj więcej...
  W dniu 25.06.2015 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 18-19.05.2015 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". Czytaj więcej...
  W dniach 26-27.02.2015 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniu 23.06.2014 r. odbyła się w Zamościu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Cyztaj więcej...
  W dniach 10-11.06.2014 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 12-13.05.2014 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 20-21.02.2014 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  Informacje o działalności Związku Producentów Cukru w Polsce Czytaj wiecej...
  Informacja o działalności ESST ( European Society for Sugar Technology) www.esst-sugar.org
W dniach 25-26.06.2013 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"" Czytaj więcej...
  W dniu 5.06.2013 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Czytaj więcej
  W dniach 05-08.05.2013 w Warszawie odbyła się III Konferencja ESST Czytaj więcej
  W dniach 8-9.04.2013 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj więcej...
W dniach 21-22.02.2013 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj więcej...
W dniu 2.07.2012 r. odbyła się w Sieniawie konferencja surowcowa. czytaj więcej...
W dniach 26-27.06.2012 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 18.05.2012 r. w Warszawie odbył się XXXVI Walny Zjazd Delegatów STC. czytaj więcej...
W dniach 23-24.04.2012 r. w Zakopanem odbyła się konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniach 16-17.02.2012 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniach 28-29.06.2011 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2011 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" czytaj więcej...
W dniach 11-12.04.2011 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 17-18.02.2011 r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się organizowana przez STC konferencja pokampanijna czytaj więcej...
XVII Finał Plebiscytu o tytuł "Złotego Inżyniera 2010" Przeglądu Technicznego - 02-03-2011 czytaj wiecej...
Światowy Zjazd Inżynierów - Warszawa 8-10 września 2010 r. czytaj wiecej...
W dniach 22-23.06.2010 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2010 r. odbyła się w Toruniu konferencja "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej. czytaj wiecej...
Inauguracja XXIV Kongresu Techników Polskich
Poznań 8 czerwca 2010
czytaj wiecej...
W dniach 19-20.04.2010 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Politechnika Łódzka zaprasza na Studia Podyplomowe "Zapewnienie jakości wyników analiz żywności" czytaj wiecej...
W dniach 18-19.02.2010 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniu 18.06.2009 r. odbył się XXXV Walny Zjazd Delegatów STC czytaj wiecej...
Jubileusz 60-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, 17-18.09.2010 czytaj wiecej...
W dniach 23-24.06.2009 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Oferta pracy dla cukrowników czytaj wiecej... Oferta pracy dla służb surowcowych pobierz dokument... Przebieg projektu "Dążenie do zrównoważonego przemysłu cukrowniczego w Europie" czytaj więcej...
Aktualne informacje na temat reformy sektora cukru Pobierz dokument
Propozycja legislacyjna Komnisji Europejskiej dotycząca regulacji rynku cukru czytaj wiecej...
Portal Informacji Technicznej www.sigma-not.pl czytaj wiecej...
Dyplomy i kwalifikacje zawodowe uznawane w Unii Europejskiej pobierz dokument...
Cukrownie w Polsce: dane ogólne, dane technologiczne, ważniejsze modernizacje pobierz dokument
Zamierzenia Komisji Europejskiej oraz stanowisko Polski w sprawie biopaliw" Pobierz (RTF)Pobierz (PDF)

Reklama
Czy Twoją reklamę też już czytają rzesze cukrowników? Jeszcze nie? Zamów reklamę już teraz!

»»»»»»»»»»»»
czytaj więcej...


Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym
 

W dniach 23-24 czerwca 2009 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów, technologów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym".

Seminarium zostało zorganizowane w ramach "Szkoły Letniej" przez Sekcję Techniczną Stowarzyszenia Techników Cukrowników przy współpracy z Instytutem Chemicznej Technologii Żywności w Politechnice Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyćPo otwarciu seminarium przez Przewodniczącą Sekcji Technicznej STC, Krystynę Wasińską, uczestników powitali:

Kliknij aby powiększyć
dr Stanisław Brzeziński - Dziekan Wydziału Biotechnologii
Kliknij aby powiększyć
prof. Lucjan Krala - Dyrektor Instytutu Chemicznej Technologii Żywności
Kliknij aby powiększyć
prof. Jan Iciek - Kierownik Zakładu Cukrownictwa



W tegorocznym programie oprócz aktualności z zakresu analityki cukrowniczej, spraw ICUMSA, tematyki dotyczącej systemów zarządzania jakością dużo uwagi poświęcono jakości cukru białego zwłaszcza wpływowi czasu składowania na poszczególne wyróżniki jakości cukru. Sprawy jakości cukru uwzględniały także kontrolę mikrobiologiczną produktów cukrowniczych ze szczególnym uwzględnieniem problemów występujących w procesach uzyskiwania czystości mikrobiologicznej.

W związku ze znacznym ograniczeniem przez reformę unijną produkcji cukru w Europie i związanym z tym importem cukru trzcinowego program seminarium w roku 2008 poświęcony był w dużym zakresie jakości cukru trzcinowego. Tematykę tę kontynuowano również w tegorocznym programie w referatach omawiających metody oceny jakości cukru trzcinowego.

W seminarium wzięły udział 33 osoby; kierownicy laboratoriów, technolodzy oraz pełnomocnicy ds. zarządzania jakością z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych, przedstawiciele Politechniki Łódzkiej oraz firmy SPEKTRO-LAB i WITKO ze specjalistyczną ofertą sprzętu kontrolno-pomiarowego dla laboratoriów cukrowniczych. Tegoroczne seminarium jakościowe, podobnie jak w poprzednich dwóch latach, odbyło się w nowo urządzonych i wyposażonych w najnowszą aparaturę kontrolno-pomiarową laboratoriach w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej

W przeddzień seminarium odbyło się spotkanie członków Polskiego Komitetu ICUMSA, na którym uzgodniono system tegorocznych badań biegłości w zakresie oznaczania: zawartości popiołu konduktometrycznego w cukrze, zabarwienia roztworu cukru białego, mętności roztworu cukru oraz analizy sitowej.

Przewodniczący Polskiego Komitetu ICUMSA, dr inż. Maciej Wojtczak, poinformował, że w maju b.r. Polski Komitet ICUMSA otrzymał z Wydawnictwa Barents polskie wydanie przepisów analitycznych ICUMSA. Członkowie Komitetu uzgodnili rozdział "Zbioru przepisów analitycznych ICUMSA" dla poszczególnych cukrowni, Spółek Cukrowych oraz pozostałych zainteresowanych instytucji.

Kliknij aby powiększyć
Przewodniczący Polskiego Komitetu ICUMSA dr Maciej Wojtczak demonstruje nowo wydany egzemplarz polskiego wydania przepisów ICUMSA
Kliknij aby powiększyć
Zbiór przepisów analitycznych ICUMSA
Kliknij aby powiększyć
Prezydium Konferencji: Krystyna Wasińska Przewodnicząca ST STC, Krystyna Szwajcowska, Członek Honorowy STC.



Tematyka seminarium:
  1. Kliknij aby powiększyć"Wymagane warunki uzyskania i kontroli mikrobiologicznej produktów przemysłu cukrowniczego" - prof. Jan Iciek, Politechnika Łódzka.

    Pobierz prezentację
     
  2. Kliknij aby powiększyć"Zakażenia bakteriami Alicyclobacillus w przemyśle cukrowniczym - sprawozdanie z seminarium mikrobiologicznego ICUMSA" - dr inż. Agnieszka Papiewska, Politechnika Łódzka.

    Pobierz prezentację
     
  3. Kliknij aby powiększyć"Podstawowe metody oceny jakości cukru trzcinowego" - dr inż. Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka.

    Pobierz prezentację
     
  4. Kliknij aby powiększyć"Oznaczanie zawartości dekstranu i skrobi w cukrze" - mgr inż. Aneta Antczak, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  5. "Wpływ jakości cukru na zmianę wskaźników jakościowych podczas składowania" - dr inż. Krystyna Lisik, Politechnika Łódzka.
  6. Kliknij aby powiększyć"Wpływ czasu składowania cukru białego na jego jakość" - dr inż. Krystyna Lisik, Politechnika Łódzka.

    Pobierz prezentację
     
  7. Kliknij aby powiększyć"Izotermy sorpcji cukru białego" - mgr inż. Zbigniew Tamborski, Politechnika Łódzka.

    Pobierz prezentację
     
  8. "Standardy dotyczące systemu HACCP: ISO 2000, BRC, IFS" - dr inż. Katarzyna Mokrosińska, Politechnika Łódzka.
     
  9. Kliknij aby powiększyć"Dobra praktyka produkcyjna - uwarunkowania prawne" - dr inż. Katarzyna Mokrosińska, Politechnika Łódzka.

    Pobierz prezentację
    Pobierz prezentację

     
  10. "Warsztaty analityczne w Specjalistycznym Laboratorium Analityki Cukrowniczej w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności PŁ.
     


Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Uczestnicy seminarium podczas warsztatów analitycznych.

Kliknij aby powiększyćPo obradach pierwszego dnia seminarium odbyło się wieczorne spotkanie koleżeńskie wszystkich uczestników oraz wykładowców z Politechniki Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyćUroczystego zamknięcia seminarium dokonał Dziekan dr Stanisław Brzeziński, życząc wszystkim uczestnikom pomyślnej pracy w zbliżającej się kampanii cukrowniczej i zapraszając na następne seminarium do Instytutu Chemicznej Technologii Żywności na Politechnice Łódzkiej.

Stowarzyszenie Techników Cukrowników
FiresNet tworzenie stron www
Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny:Krystyna Wasińska, Webmaster: Sławomir Fajer
Copyright © 2004 Stowarzyszenie Techników Cukrowników