cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biuro@stc.pl
Aktualności
Zaproszono nas:
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy
Czytaj wiecej...
  W dniu 26 kwietna 2017r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbędzie się XXXVII Walny Zjazd Delegatów Stowarzyszenia Techników Cukrowników czytaj więcej...
  W dniach 22-24.02. 2017. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się coroczna Konferencja Pokampanijna czytaj więcej...
  Plan konferencji i seminariów w 2017 roku czytaj wiecej...
Plan kursów na 2017 r. czytaj wiecej...
W dniach 28-29.06.2016 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniu 02.06.2016 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 16-17.05.2016 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 25-26.02.2016 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniach 23-24.06.2015 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym Czytaj więcej...
  W dniu 25.06.2015 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 18-19.05.2015 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". Czytaj więcej...
  W dniach 26-27.02.2015 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniu 23.06.2014 r. odbyła się w Zamościu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Cyztaj więcej...
  W dniach 10-11.06.2014 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 12-13.05.2014 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 20-21.02.2014 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  Informacje o działalności Związku Producentów Cukru w Polsce Czytaj wiecej...
  Informacja o działalności ESST ( European Society for Sugar Technology) www.esst-sugar.org
W dniach 25-26.06.2013 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"" Czytaj więcej...
  W dniu 5.06.2013 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Czytaj więcej
  W dniach 05-08.05.2013 w Warszawie odbyła się III Konferencja ESST Czytaj więcej
  W dniach 8-9.04.2013 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj więcej...
W dniach 21-22.02.2013 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj więcej...
W dniu 2.07.2012 r. odbyła się w Sieniawie konferencja surowcowa. czytaj więcej...
W dniach 26-27.06.2012 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 18.05.2012 r. w Warszawie odbył się XXXVI Walny Zjazd Delegatów STC. czytaj więcej...
W dniach 23-24.04.2012 r. w Zakopanem odbyła się konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniach 16-17.02.2012 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniach 28-29.06.2011 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2011 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" czytaj więcej...
W dniach 11-12.04.2011 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 17-18.02.2011 r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się organizowana przez STC konferencja pokampanijna czytaj więcej...
XVII Finał Plebiscytu o tytuł "Złotego Inżyniera 2010" Przeglądu Technicznego - 02-03-2011 czytaj wiecej...
Światowy Zjazd Inżynierów - Warszawa 8-10 września 2010 r. czytaj wiecej...
W dniach 22-23.06.2010 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2010 r. odbyła się w Toruniu konferencja "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej. czytaj wiecej...
Inauguracja XXIV Kongresu Techników Polskich
Poznań 8 czerwca 2010
czytaj wiecej...
W dniach 19-20.04.2010 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Politechnika Łódzka zaprasza na Studia Podyplomowe "Zapewnienie jakości wyników analiz żywności" czytaj wiecej...
W dniach 18-19.02.2010 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniu 18.06.2009 r. odbył się XXXV Walny Zjazd Delegatów STC czytaj wiecej...
Jubileusz 60-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, 17-18.09.2010 czytaj wiecej...
W dniach 23-24.06.2009 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Oferta pracy dla cukrowników czytaj wiecej... Oferta pracy dla służb surowcowych pobierz dokument... Przebieg projektu "Dążenie do zrównoważonego przemysłu cukrowniczego w Europie" czytaj więcej...
Aktualne informacje na temat reformy sektora cukru Pobierz dokument
Propozycja legislacyjna Komnisji Europejskiej dotycząca regulacji rynku cukru czytaj wiecej...
Portal Informacji Technicznej www.sigma-not.pl czytaj wiecej...
Dyplomy i kwalifikacje zawodowe uznawane w Unii Europejskiej pobierz dokument...
Cukrownie w Polsce: dane ogólne, dane technologiczne, ważniejsze modernizacje pobierz dokument
Zamierzenia Komisji Europejskiej oraz stanowisko Polski w sprawie biopaliw" Pobierz (RTF)Pobierz (PDF)

Reklama
Czy Twoją reklamę też już czytają rzesze cukrowników? Jeszcze nie? Zamów reklamę już teraz!

»»»»»»»»»»»»
czytaj więcej...


“Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”
 

W dniach 10-11 czerwca 2014 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów, technologów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”. Było to jubileuszowe 30-te seminarium poświęcone tej tematyce. Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyćW imieniu ZG STC uczestników seminarium przywitała Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC. W imieniu władz uczelni witając uczestników oraz dziękując za współpracę Politechniki Łódzkiej z STC oraz z przemysłem cukrowniczym głos zabrali:

 
Kliknij aby powiększyćdr inż. Stanisław Brzeziński - Prodziekan ds. Studenckich Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Kliknij aby powiększyćdr hab. inż. prof. Pł - Lucjan Krala - Dyrektor Instytutu Chemicznej Technologii Żywności.

W tegorocznym programie omówiono aktualności z zakresu analityki cukrowniczej, wybrane aspekty tematyki dotyczącej bezpieczeństwa żywności oraz wymogi jakościowe dla cukru, melasu i wysłodków w aspekcie obowiązujących przepisów prawnych w Unii Europejskiej i w Polsce.

Blok tematyczny dotyczący oznaczania wskaźników analitycznych otworzył referat omawiający zastosowanie w cukrownictwie spektrometrii w bliskiej podczerwieni. Omówiono liczne przykłady zastosowania podczerwieni FT NIR do oznaczania szerokiego spektrum analiz, miedzy innymi: czystości soków, zawartości dekstranu, zawartości związków redukujących, zawartości mannitolu w soku surowym, zawartości wody w cukrze białym.

Po wysłuchaniu referatu uczestnicy seminarium wzięli udział w pokazie techniki pomiarowej spektrometrii w bliskiej podczerwieni FT NIR do określania autentyczności cukru. Pokaz odbył się w laboratorium Zakładu Cukrownictwa z użyciem spektrometru Nicolet 6700 FT-NIR firmy Thermo.

W zakresie nowoczesnego sprzętu laboratoryjnego przedstawicielka Nordzucker S.A. omówiła optymalizację wyposażenia kontrolno-pomiarowego w laboratorium zakładowym Cukrowni „Chełmża”. Zaprezentowała między innymi: automatyczny zestaw do miareczkowania z autopodajnikiem, automatyczny system do dozowania i rozcieńczeń, analizator glukozy i mleczanów, nowoczesny system oznaczania BZT 5 oraz różnorodny nowoczesny sprzęt pomocniczy.

Również przedstawicielka Südzucker Polska S.A. zaprezentowała nowoczesną aparaturę kontrolno-pomiarową ze szczególnym uwzględnieniem, stosowanego w analityce laboratoryjnej Cukrowni Cerekiew, automatycznego systemu rozcieńczania i dozowania, zapewniającego bezpieczeństwo osób pracujących z substancjami chemicznymi.

W zakresie omawiania wskaźników analitycznych w kolejnym referacie omówiono zastosowanie metody Lowry’ego do oznaczania białka w cukrze białym jako kryterium oceny jakości w zakresie poziomu zabarwienia, mętności roztworu cukru i zawartości kłaczków w cukrze.

W bloku tematycznym dotyczącym mikrobiologii zaprezentowano dwa referaty. Pierwszy poświęcony był występowaniu, zagrożeniom i zapobieganiu legionelli. W drugim zostało przedstawione sprawozdanie z prac Sekcji Mikrobiologicznej ICUMSA w latach 2013-2014.

Pozostałe tematy programu dotyczyły systemów weryfikacji jakości i bezpieczeństwa żywności. Omówiono aktualne wymogi przepisów prawnych polskich i unijnych w zakresie jakości cukru, melasu i wysłodków.

Nowym tematem w zakresie weryfikacji jakości żywności był referat pana Michaela Schudricha – Naczelnego Rabina Polski, który wyłożył zasady koszerności z uwzględnieniem warunków uzyskania certyfikatu koszerności dla cukrowni. Wystąpienie to wywołało bardzo ciekawą dyskusję, podczas której Rabin odpowiedział na liczne pytania uczestników.

W seminarium wzięło udział 38 osób: kierownicy laboratoriów i technolodzy z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych oraz pracownicy naukowi Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej. Tegoroczne seminarium jakościowe, już po raz ósmy, odbyło się na terenie Politechniki Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej

 

Tematyka seminarium:
  1. Kliknij aby powiększyćSpektrometria w bliskiej podczerwieni - zastosowanie w cukrownictwie”- Radosław Gruska, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  2. Kliknij aby powiększyć„Aparatura kontrolno-pomiarowa” – Agnieszka Cebulak, Nordzucker Polska S.A. Zakład w Chełmży.

    Pobierz dokument
     
  3. Kliknij aby powiększyć„Zastosowanie system automatycznego rozcieńczania i dozowania w analityce laboratoryjnej w ZPC Cerekiew” – Teresa Basińska-Jęsior, Sűdzucker Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  4. Kliknij aby powiększyć„Zastosowanie metody Lowry’ego do oznaczania białka w cukrze białym”. - Bożena Wnuk, Wysocka Anna, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  5. Kliknij aby powiększyć„Tworzenie się azotanów (III) podczas produkcji cukru i ich wpływ na jakość melasu i wysłodków” - Paulina Mikoś, Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  6. Kliknij aby powiększyć„Sprawozdanie z prac Sekcji Mikrobiologicznej ICUMSA w latach 2013 – 2014” - Agnieszka Papiewska, Politechnika Łódzka

    Pobierz dokument
     
  7. Kliknij aby powiększyć„Legionella – występowanie i zagrożenia” - Agnieszka Papiewska, Politechnika Łódzka

    Pobierz dokument
     
  8. Kliknij aby powiększyćPokaz techniki pomiarowej zastosowania spektrometrii w bliskiej podczerwieni FT NIR do określania autentyczności cukru” - Radosław Gruska, Politechnika Łódzka.
     
  9. Kliknij aby powiększyć„Wymagania jakościowe dla cukru, melasu i wysłodków  w aspekcie obowiązujących przepisów prawnych” - Barbara Gajewnik, IBPRS Oddział Cukrownictwa.

    Pobierz dokument
     
  10. Kliknij aby powiększyć„Warunki uzyskania certyfikatu koszerności dla cukrowni” - Michael Schudrich, Naczelny Rabin Polski
     
  11. Kliknij aby powiększyć„Zmiany w standardzie ISO 9001” – Ilona Błaszczyk, Politechnika Łódzka

    Pobierz dokument
     
  12. Kliknij aby powiększyć„Sprawozdanie z badań biegłości organizowanych przez Polski Komitet ICUMSA”- Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     

 


Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
W przeddzień seminarium odbyło się jubileuszowe spotkanie członków Polskiego Komitetu ICUMSA.

 

Z okazji 10-lecia działalności Polskiego Komitetu ICUMSA w przeddzień seminarium odbyło się jubileuszowe spotkanie Komitetu. Na spotkaniu tym dr Maciej Wojtczak- Przewodniczący Komitetu przedstawił obszerne sprawozdanie przedstawiające historię i dorobek Komitetu. Szczególny nacisk położył na zaangażowanie członków w działalność sekcji technicznych ICUMSA oraz podziękował za współpracę w wykonywaniu licznych serii badań biegłości w zakresie parametrów fizykochemicznych cukru białego. Przewodniczący przedstawił także wyniki międzynarodowych badań miedzylaboratoryjnych, w których uczestniczył Polski Komitet ICUMSA. Słuchając sprawozdania członkowie Komitetu mieli okazję oglądać liczne zdjęcia ilustrujące 10-letnią historię działalności PK ICUMSA.
 

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Po obradach pierwszego dnia seminarium odbył się tradycyjny wieczór cukrowniczy, na którym uczestnicy konferencji spotkali się z pracownikami naukowymi Zakładu Cukrownictwa i Instytutu Chemicznej Technologii Żywności PŁ.


Stowarzyszenie Techników Cukrowników
FiresNet tworzenie stron www
Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny:Krystyna Wasińska, Webmaster: Sławomir Fajer
Copyright © 2004 Stowarzyszenie Techników Cukrowników