cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biuro@stc.pl
Strona główna
  Aktualności
Zaproszono nas:
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy
Czytaj wiecej...
  Plan konferencji i seminariów w 2018 roku czytaj wiecej...
Plan kursów na 2018 r. czytaj wiecej...
W dniach 21-24.05.2017 w Dreźnie odbyła się V Konferencja ESST (Europejskie Stowarzyszenie Techników Cukrowników). czytaj więcej...
  W dniach 26-28.06.2017 r. w Zakładzie Cukrownictwa PŁ. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością na temat "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
  W dniu 26 kwietna 2017r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbył się XXXVII Walny Zjazd Delegatów Stowarzyszenia Techników Cukrowników czytaj więcej...
  W dniach 22-24.02. 2017. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się coroczna Konferencja Pokampanijna czytaj więcej...
  W dniach 28-29.06.2016 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniu 02.06.2016 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 16-17.05.2016 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 25-26.02.2016 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniach 23-24.06.2015 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym Czytaj więcej...
  W dniu 25.06.2015 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej...
  W dniach 18-19.05.2015 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". Czytaj więcej...
  W dniach 26-27.02.2015 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  W dniu 23.06.2014 r. odbyła się w Zamościu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Cyztaj więcej...
  W dniach 10-11.06.2014 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 12-13.05.2014 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 20-21.02.2014 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej...
  Informacje o działalności Związku Producentów Cukru w Polsce Czytaj wiecej...
  Informacja o działalności ESST ( European Society for Sugar Technology) www.esst-sugar.org
W dniach 25-26.06.2013 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"" Czytaj więcej...
  W dniu 5.06.2013 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Czytaj więcej
  W dniach 05-08.05.2013 w Warszawie odbyła się III Konferencja ESST Czytaj więcej
  W dniach 8-9.04.2013 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj więcej...
W dniach 21-22.02.2013 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj więcej...
W dniu 2.07.2012 r. odbyła się w Sieniawie konferencja surowcowa. czytaj więcej...
W dniach 26-27.06.2012 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 18.05.2012 r. w Warszawie odbył się XXXVI Walny Zjazd Delegatów STC. czytaj więcej...
W dniach 23-24.04.2012 r. w Zakopanem odbyła się konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniach 16-17.02.2012 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniach 28-29.06.2011 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2011 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" czytaj więcej...
W dniach 11-12.04.2011 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej...
W dniu 17-18.02.2011 r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się organizowana przez STC konferencja pokampanijna czytaj więcej...
XVII Finał Plebiscytu o tytuł "Złotego Inżyniera 2010" Przeglądu Technicznego - 02-03-2011 czytaj wiecej...
Światowy Zjazd Inżynierów - Warszawa 8-10 września 2010 r. czytaj wiecej...
W dniach 22-23.06.2010 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
W dniu 8.06.2010 r. odbyła się w Toruniu konferencja "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej. czytaj wiecej...
Inauguracja XXIV Kongresu Techników Polskich
Poznań 8 czerwca 2010
czytaj wiecej...
W dniach 19-20.04.2010 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Politechnika Łódzka zaprasza na Studia Podyplomowe "Zapewnienie jakości wyników analiz żywności" czytaj wiecej...
W dniach 18-19.02.2010 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej...
W dniu 18.06.2009 r. odbył się XXXV Walny Zjazd Delegatów STC czytaj wiecej...
Jubileusz 60-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, 17-18.09.2010 czytaj wiecej...
W dniach 23-24.06.2009 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej...
Oferta pracy dla cukrowników czytaj wiecej... Oferta pracy dla służb surowcowych pobierz dokument... Przebieg projektu "Dążenie do zrównoważonego przemysłu cukrowniczego w Europie" czytaj więcej...
Aktualne informacje na temat reformy sektora cukru Pobierz dokument
Propozycja legislacyjna Komnisji Europejskiej dotycząca regulacji rynku cukru czytaj wiecej...
Portal Informacji Technicznej www.sigma-not.pl czytaj wiecej...
Dyplomy i kwalifikacje zawodowe uznawane w Unii Europejskiej pobierz dokument...
Cukrownie w Polsce: dane ogólne, dane technologiczne, ważniejsze modernizacje pobierz dokument
Zamierzenia Komisji Europejskiej oraz stanowisko Polski w sprawie biopaliw" Pobierz (RTF)Pobierz (PDF)

Reklama
Czy Twoją reklamę też już czytają rzesze cukrowników? Jeszcze nie? Zamów reklamę już teraz!

»»»»»»»»»»»»
czytaj więcej...


Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym
 

W dniach 23-24 czerwca 2015 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”. Było to 31 seminarium poświęcone tej tematyce. Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.

Kliknij aby powiększyćW imieniu ZG STC uczestników seminarium przywitała Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC.

Kliknij aby powiększyćHonorowi goście konferencji. Od lewej: dr hab. inż. Lucjan Krala – Dyr. ICHTŻ, prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz - Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, prof. dr hab. inż. Ewa Nebesny – Z-ca Dyr. ICHTŻ.

Kliknij aby powiększyćProf. Lucjan Krala w imieniu władz uczelni powitał uczestników oraz podziękował za współpracę Politechniki Łódzkiej z STC oraz z przemysłem cukrowniczym.

 
W tegorocznym programie omówiono nowe rozwiązania oraz aktualizacje, jakie pojawiły się w ostatnim roku, zarówno w analityce cukrowniczej jak i w przepisach prawa polskiego i unijnego w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i regulacji rynku cukru.

Program otworzył referat omawiający zmiany wybranych wskaźników jakościowych w burakach podczas długiego okresu składowania. Uwzględniono wpływ czasu i temperatury składowania na zawartość między innymi glukozy, fruktozy, rafinozy i azotanów w burakach zdrowych i zdegradowanych z punktu widzenia ich przydatności do produkcji cukru i produktów paszowych.

W zakresie tematycznym dotyczącym doświadczeń analityczno-ruchowych omówiono:
  • linię oceny jakości surowca VENEMA III G,
  • system Neltec do automatycznego pomiaru zabarwienia cukru suchego i mokrego na przenośniku cukru,
  • oznaczanie stopnia zakażenia procesu technologicznego na podstawie analiz kwasu mlekowego,
  • czynniki wpływające na jakość skroplin,
  • zarządzanie twardością soku rzadkiego.


W zakresie postępu w rozwoju urządzeń do pomiarów przemysłowych przedstawiono przegląd rozwiązań ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych i najnowocześniejszych przetworników pomiarowych.

Uczestnicy seminarium wzięli udział w zajęciach laboratoryjnych z pokazem techniki pomiarowej spektrometrii w bliskiej podczerwieni oraz techniki absorpcji atomowej z atomizacją elektrotermiczną do oznaczania zawartości metali ciężkich w produktach cukrowniczych.

W tegorocznym programie dyskutowano na temat zagadnień metrologicznych z uwzględnieniem wymagań dotyczących procesów pomiarowych i wyposażenia pomiarowego. Omówiono także politykę gwarantującą zapewnienie spójności pomiarowej.

W zakresie przepisów prawa polskiego i europejskiego omówiono aktualności prawa żywnościowego i paszowego w odniesieniu do branży cukrowniczej oraz aktualne zagadnienia dotyczące standardów zarządzania jakością obowiązujących producentów żywności.

W bloku tematycznym dotyczącym mikrobiologii zostało przedstawione sprawozdanie z prac Sekcji S6 ICUMSA, w którym tematem wiodącym były doświadczenia z badań biegłości LGC oraz prezentacja nowych metod oznaczania drożdży, pleśni bakterii z grupy coli w cukrze i produktach cukrowniczych.

Program seminarium zakończył referat omawiający raport z 29 Sesji ICUMSA ze szczególnym uwzględnieniem aktualności w przepisach ICUMSA.

W seminarium wzięło udział 39 osób: kierownicy laboratoriów z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych oraz pracownicy naukowi Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej. Tegoroczne seminarium jakościowe, już po raz ósmy, odbyło się na terenie Politechniki Łódzkiej.

Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej

 

Tematyka seminarium:
  1. Kliknij aby powiększyćZmiany w zawartości wybranych wskaźników jakości w burakach cukrowych podczas długiego okresu przechowywania – Paulina Mikoś, Politechnika Łódzka

    Pobierz dokument
     
  2. Kliknij aby powiększyćNowe tendencje w pomiarach przemysłowych – Marek Ludwicki, Politechnika Łódzka

    Pobierz dokument
     
  3. Kliknij aby powiększyćZarządzanie twardością soku rzadkiego. Dozowanie sody – Roman Wojna, Pfeifer&Langen Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  4. Kliknij aby powiększyćNadzór laboratoryjny systemu do automatycznego pomiaru zabarwienia cukru na produkcji - Agnieszka Cebulak, Nordzucker Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  5. Kliknij aby powiększyćJakość skroplin ze stacji wyparnej – Bożena Kwiatkowska, Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

    Pobierz dokument
     
  6. Kliknij aby powiększyćOcena stopnia zakażenie mikrobiologicznego na podstawie analiz kwasu mlekowego – Magdalena Kołodziejczyk, Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

    Pobierz dokument
     
  7. Kliknij aby powiększyćZagadnienia mikrobiologiczne w przemyśle cukrowniczym omawiane w ramach prac sekcji S6 ICUMSA - Agnieszka Papiewska, Politechnika Łódzka

    Pobierz dokument
     
  8. Kliknij aby powiększyćAktualności prawa żywnościowego i paszowego w odniesieniu do branży cukrowniczej – Marta Zawadka, Związek Producentów Cukru w Polsce

    Pobierz dokument
     
  9. Kliknij aby powiększyćPokaz zastosowania techniki pomiarowej spektometrii w podczerwieni w analityce cukrowniczej – Radosław Gruska, Politechnika Łódzka


     
  10. Kliknij aby powiększyćPokaz zastosowania techniki absorpcji atomowej z atomizacją elektrotermiczną do oznaczania zawartości metali ciężkich w produktach cukrowniczych – Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka


     
  11. Kliknij aby powiększyćWiarygodność wyniku a wymagania dotyczące nadzorowania wyposażenia pomiarowego – Piotr Lewandowski, Okręgowy Urząd Miar w Łodzi

    Pobierz dokument
     
  12. Kliknij aby powiększyćSpójność pomiarowa jako narzędzia zapewnienia jakości - Piotr Lewandowski, Okręgowy Urząd Miar w Łodzi

    Pobierz dokument
     
  13. Kliknij aby powiększyćDoświadczenia analityczno-ruchowe z prac analizatora VENEMA typ IIIG – Eugeniusz Rychter, Nordzucker Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  14. Kliknij aby powiększyćStandardy zarządzania jakością dla producentów żywności - aktualne zagadnienia - Ilona Błaszczyk, Politechnika Łódzka

    Pobierz dokument
     
  15. Kliknij aby powiększyćAktualności w przepisach ICUMSA – Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka

    Pobierz dokument
     

 
Kliknij aby powiększyćZwiedzanie Instytutu Chemicznej Technologii Żywności przez uczestników konferencji.

Kliknij aby powiększyćOdchodzącej na emeryturę kol. Halinie Adamskiej dziękują za współpracę przedstawiciele uczestników konferencji, PŁ oraz STC. Od lewej: Halina Adamska, Agnieszka Cebulak, Maciej Wojtczak, Stanisław Brzeziński, Krystyna Wasińska.

Kliknij aby powiększyćŻyczenia pomyślności na emeryturze kol. Halinie Adamskiej składają współpracownicy z Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

Kliknij aby powiększyćPrzedstawiciele Zarządu Głównego STC Krystyna Wasińska i Maciej Wojtczak wręczają legitymacje członkowskie nowym członkom STC kolegom Tadeuszowi Glubie oraz Tomaszowi P. Olejnikowi.

Kliknij aby powiększyćdoc. dr inż. Stanisław Brzeziński w towarzystwie prowadzącej konferencję Krystyny Wasińskiej zamyka tegoroczne obrady.


Kliknij aby powiększyćPosiedzenie Polskiego Komitetu ICUMSA.

W przeddzień seminarium odbyło się spotkanie członków Polskiego Komitetu ICUMSA, na którym Przewodniczący dr inż. Maciej Wojtczak przedstawił sprawozdanie z realizacji planu pracy Komitetu na rok 2015. Omówił m.in.:
  • wyniki z badań biegłości dla laboratoriów zajmujących się analityką cukrowniczą, których organizacja jest stałym punktem pracy PK ICUMSA we współpracy z Instytutem Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej;
  • tematy z obrad 29 Sesji ICUMSA w Brazylii;
  • przebieg konferencji ESST Reims – 10-13 maja 2015 r.


Na zakończenie spotkania podjęto temat przygotowań do XXX Międzynarodowej Sesji ICUMSA, która ma się odbyć w czerwcu 2016 w Warszawie.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Po obradach pierwszego dnia seminarium odbył się tradycyjny wieczór cukrowniczy, na którym uczestnicy konferencji spotkali się z pracownikami naukowymi Zakładu Cukrownictwa i Instytutu Chemicznej Technologii Żywności PŁ.


Stowarzyszenie Techników Cukrowników
FiresNet tworzenie stron www
Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny:Krystyna Wasińska, Webmaster: Sławomir Fajer
Copyright © 2004 Stowarzyszenie Techników Cukrowników