![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||
Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl | ![]() |
Strona główna
RODO RODO - obowiązek informacyjny Aktualności Zaproszono nas: Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy Czytaj wiecej... W dn. 22-25.05.2022 w Reims odbyła się VII Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Cukrowników ESST (European Society for Sugar Technology) czytaj więcej W dniach 18-19.05.2022 w byłej Cukrowni Częstocice odbyło się Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej Zapraszamy do udziału w XXXIV Pokampanijnej Konferencji Techniczno-Surowcowej, która odbędzie się w dn. 29-30.06.2022 w Domu Technika NOT w Warszawie. czytaj więcej W dniach 28-29.09.2021 r. odbyło się on-line Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej Plan kursów na 2022 r. czytaj wiecej... Plan konferencji i seminariów w 2022 roku czytaj wiecej... XXXIII Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa 2021 czytaj więcej W dniach 13-14.02.2020 r. odbyła si XXXII Pokampanijną Konferencję Techniczno-Surowcową w Domu Technika NOT w Warszawie czytaj więcej W dniach 25-26.06.2019 r. odbyło się Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej W dniach 13-15.02.2019 r. miały miejsce Obchody 100-lecia STC podczas XXXI Pokampanijnej Konferencji Techniczno-Surowcowej w Domu Technika NOT w Warszawie czytaj więcej W dniach 26-27.06.2018 w Łodzi odbyło się seminarium jakościowe "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej W dniach 21-23 luty 2018 r. w Warszawie w Domu Technika NOT odbyła się XXX Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa organizowana przez STC pod patronatem ZPC w Polsce czytaj wiecej... W dniach 21-24.05.2017 w Dreźnie odbyła się V Konferencja ESST (Europejskie Stowarzyszenie Techników Cukrowników). czytaj więcej... W dniach 26-28.06.2017 r. w Zakładzie Cukrownictwa PŁ. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością na temat "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej... W dniu 26 kwietna 2017r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbył się XXXVII Walny Zjazd Delegatów Stowarzyszenia Techników Cukrowników czytaj więcej... W dniach 22-24.02. 2017. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się coroczna Konferencja Pokampanijna czytaj więcej... W dniach 28-29.06.2016 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej... W dniu 02.06.2016 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej... W dniach 16-17.05.2016 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej... W dniach 25-26.02.2016 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej... W dniach 23-24.06.2015 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym Czytaj więcej... W dniu 25.06.2015 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej" Czytaj więcej... W dniach 18-19.05.2015 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". Czytaj więcej... W dniach 26-27.02.2015 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej... W dniu 23.06.2014 r. odbyła się w Zamościu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Cyztaj więcej... W dniach 10-11.06.2014 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej... W dniach 12-13.05.2014 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej... W dniach 20-21.02.2014 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna Czytaj więcej... Informacje o działalności Związku Producentów Cukru w Polsce Czytaj wiecej... Informacja o działalności ESST ( European Society for Sugar Technology) www.esst-sugar.org W dniach 25-26.06.2013 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"" Czytaj więcej... W dniu 5.06.2013 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" Czytaj więcej W dniach 05-08.05.2013 w Warszawie odbyła się III Konferencja ESST Czytaj więcej W dniach 8-9.04.2013 r. w Zakopanem odbyła się organizowana przez STC konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj więcej... W dniach 21-22.02.2013 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj więcej... W dniu 2.07.2012 r. odbyła się w Sieniawie konferencja surowcowa. czytaj więcej... W dniach 26-27.06.2012 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej... W dniu 18.05.2012 r. w Warszawie odbył się XXXVI Walny Zjazd Delegatów STC. czytaj więcej... W dniach 23-24.04.2012 r. w Zakopanem odbyła się konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej... W dniach 16-17.02.2012 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej... W dniach 28-29.06.2011 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" czytaj wiecej... W dniu 8.06.2011 r. odbyła się w Toruniu konferencja surowcowa "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej" czytaj więcej... W dniach 11-12.04.2011 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym" czytaj więcej... W dniu 17-18.02.2011 r. w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się organizowana przez STC konferencja pokampanijna czytaj więcej... W dniach 22-23.06.2010 r. odbyło sie w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej... W dniu 8.06.2010 r. odbyła się w Toruniu konferencja "Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej. czytaj wiecej... W dniach 19-20.04.2010 r. odbyła się w Zakopanem konferencja naukowo- techniczna "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej... Politechnika Łódzka zaprasza na Studia Podyplomowe "Zapewnienie jakości wyników analiz żywności" czytaj wiecej... W dniach 18-19.02.2010 r. odbyła się w Warszawie konferencja pokampanijna. czytaj wiecej... W dniu 18.06.2009 r. odbył się XXXV Walny Zjazd Delegatów STC czytaj wiecej... Jubileusz 60-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, 17-18.09.2010 czytaj wiecej... W dniach 23-24.06.2009 r. odbyło się w Łodzi seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym". czytaj wiecej... Oferta pracy dla cukrowników czytaj wiecej... Portal Informacji Technicznej www.sigma-not.pl czytaj wiecej... Dyplomy i kwalifikacje zawodowe uznawane w Unii Europejskiej pobierz dokument... Reklama Czy Twoją reklamę też już czytają rzesze cukrowników? Jeszcze nie? Zamów reklamę już teraz! »»»»»»»»»»»» czytaj więcej... |
Seminarium, "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 25-26 czerwca 2019 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym. Było to 35 seminarium poświęcone tej tematyce. Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.
![]() ![]() ![]() ![]() Program konferencji zawierał zagadnienia dotyczące analityki cukrowniczej, technologii, mikrobiologii, metrologii oraz najważniejszych zagadnień dotyczących systemów bezpieczeństwa żywności. W nawiązaniu do tematyki omawianej podczas VI Konferencji ESST w programie przedstawiono trzy referaty poświęcone wartości technologicznej surowca oraz przerobowi buraków zdegradowanych. Wśród wykładowców gościem konferencji była dr Christiane Lakenbrink Manager ds. Analityki w Nordzucker AG. Przedstawiła ona wyniki prac Sekcji S3 ICUMSA posumowane podczas 31 Sesji ICUMSA, która odbyła się w dniach 27-28 sierpnia 2018 r. w RPA. Wykazując w swoim referacie różnice w wynikach pomiarów reflektancji z wykorzystaniem różnych standardów podkreśliła konieczność właściwej kalibracji stosowanych wzorców. W programie zaprezentowano wybrane rozwiązania w zakresie pomiarów zarówno laboratoryjnych jak i on-line. Szerokiej analizie poddano z jednej strony przyczyny mętności soków cukrowniczych, z drugiej strony zaprezentowano różne metody jej oznaczania. W ofercie nowoczesnej aparatury kontrolno-pomiarowej znalazły się między innymi różne modele refraktometrów kompaktowych z nowoczesnym oprogramowaniem uwzględniającym oprócz zapisu i przesyłu danych np. adjustację 1-punktową. Przedstawiono też nowości aparaturowe z zakresu miareczkowania, polarymetrii, pomiarów elektrochemicznych, analizy sitowej oraz wzorców i odczynników chemicznych. W zakresie zagadnień mikrobiologicznych przedstawiono sprawozdanie Sekcji S6 zajmującej się mikrobiologią w przemyśle cukrowniczym. Omówiono między innymi rekomendacje prezentowane na 31 Sesji ICUMSA 2018 w RPA w zakresie nadania statusu AKCEPTOWALNA kilku metodom, np. Oznaczanie drożdży i pleśni w produktach cukrowniczych metodą płytkową lub metodą filtracji membranowej. W tegorocznym programie dyskutowano również na temat zagadnień metrologicznych z uwzględnieniem wymagań i aktualnych zmian w przepisach prawa dotyczących procesów pomiarowych i wyposażenia pomiarowego. Szczególną uwagę zwrócono wymagania norm ISO 9001 i ISO 31000 w odniesieniu do ryzyka i zarzadzania ryzykiem jako narzędziem stosowanym do identyfikacji zagrożeń oraz do świadomego podejmowania właściwych decyzji. Omawiano także wymogi normy PN 17025 w odniesieniu do laboratoriów zakładowych w zakresie wyposażenia pomiarowego zapewniającego wymaganą dokładność i/lub niepewność pomiaru, spójność pomiarową wyników udokumentowaną łańcuchem wzorcowań oraz udziałem laboratoriów w porównaniach i badaniach biegłości. W zakresie Systemów Zarządzania Jakością omówiono zasady ochrony produktu przed zanieczyszczeniem, zafałszowaniem i sabotażem. Po wysłuchaniu referatu wprowadzającego uczestnicy seminarium zostali podzieleni na 4 zespoły robocze, których zadaniem było poprzez tzw. burzę mózgów przeanalizowanie zagrożeń dla cukru pochodzących z procesu produkcyjnego. Po przeanalizowaniu poszczególnych etapów procesu produkcji cukru, zaczynając od upraw buraka cukrowego do realizacji dostaw do klienta członkowie poszczególnych zepołów zidentyfikowali potencjalne zagrożenia (chemiczne, fizyczne, biologiczne) dla bezpieczeństwa zdrowotnego produktu. Podkreślili, że ryzyko zaistnienia tych zagrożeń dzięki skutecznym systemom działań prewencyjnych i innych jest minimalizowane, co pozwala w bezpieczny sposób prowadzić produkcję i uzyskiwać bezpieczny wyrób gotowy. Jedynym rodzajem zagrożeń, który pomimo licznych zabezpieczeń stale pozostaje wyzwaniem, są ciała obce. Powołano także piąty zespół składający się z ekspertów w tym zakresie z wszystkich Spółek Cukrowych, którzy po zapoznaniu się z pracą zespołów przedstawili analizę zagrożeń zafałszowania cukru na poszczególnych etapach procesu, na podstawie której można wnioskować, że cukier i surowce użyte do jego produkcji znajdują się w obszarze niskiego ryzyka zafałszowań. Program seminarium zawierał również tematy nawiązujące do aktualnej sytuacji branży cukrowniczej w Polsce i w Europie oraz jej wpływu na gospodarkę europejską. Omówiono liczne wyzwania dla rynku cukru w Europie między innymi w zakresie środków ochrony roślin, umów handlowych i związanych z nimi opłat celnych i importowych, konsumpcji czy dopłat do uprawy buraków cukrowych. W referacie zaprezentowano wartości finansowe, jakie wniósł w ostatnich latach sektor cukrowniczy do europejskiego systemu podatkowego i socjalnego przyczyniając się tym samym do wzrostu rozwoju gospodarczego Europy. Podczas seminarium jego uczestnicy prowadzili także szeroką dyskusję na temat zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium cukrowniczym. W przeddzień seminarium odbyło się zebranie członków Polskiego Komitetu ICUMSA, na którym omawiano:
W seminarium wzięło udział ok. 40 osób: kierownicy laboratoriów, technolodzy i pełnomocnicy ds. zarzadzania jakością z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych, pracownicy naukowi Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej oraz przedstawiciele 4-ech firm współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie wyposażenia laboratoriów w aparaturę i sprzęt kontrolno-pomiarowy stosowane w analityce cukrowniczej. ![]() ![]() Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej Tematyka seminarium:
![]() ![]() Przed zakończeniem konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() | ![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny:Krystyna Wasińska, Webmaster: Sławomir Fajer Copyright © 2004 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |