![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||
Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl | ![]() |
Strona główna RODO - obowiązek informacyjny Aktualności W dn. 27-28.06.2023. odbędzie się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” PROGRAM Czytaj więcej... W dniu 17.04.2023 w Warszawie odbył się XXXVIII Walny Zjazd Delegatów STC Czytaj więcej... W dniach 16-17.02.2023 w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się XXXV Konferencja Techniczno-Surowcowa zorganizowana przez STC pod patronatem ZPC w Polsce Czytaj więcej... W dniach 29-30.06.2022 r. odbyła się w Warszawie XXXIV Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa zorganizowana przez STC pod patronatem ZPC w Polsce. Czytaj więcej... Zaproszono nas: Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Plan konferencji i seminariów w 2023 roku Czytaj wiecej... Plan kursów na 2023 r. Czytaj więcej... |
Seminarium Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym
W dniach 18-19 maja 2022 w Ostrowcu Świętokrzyskim odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym. Na zaproszenie Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej seminarium odbyło się na terenie byłej Cukrowni Częstocice. Uczestnicy mieli możliwość zapoznania się z historią najstarszej w Polsce cukrowni wybudowanej w 1826 roku a także odwiedzenia Izby Pamięci Krajowej Spółki Cukrowej, w której dokumentowane są dzieje cukrownictwa na ziemiach polskich.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Uczestnicy seminarium w sali obrad w Izbie Pamięci w byłej Cukrowni Częstocice Program konferencji zawierał zagadnienia dotyczące analityki cukrowniczej, aktualności w przepisach ICUMSA oraz najważniejszych zagadnień dotyczących systemów bezpieczeństwa żywności. W zakresie analityki cukrowniczej szerokiej analizie poddano metody oznaczania SO2 w produktach cukrowniczych poprzez porównanie oficjalnych oraz tymczasowych metod ICUMSA. W referacie dotyczącym oznaczania popiołu konduktometrycznego w cukrze białym szczegółowo omówiono czynniki decydujące o uzyskaniu dokładnych i wiarygodnych wyników oznaczeń z podkreśleniem dobrych praktyk w zakresie kalibracji i sprawdzania czujników przewodnictwa. Kolejny referat w bloku zagadnień analitycznych szeroko omówił znaczenie jakości wody w wybranych analizach laboratoryjnych, w referacie przedstawiono także nowoczesne metody uzdatniania wody. Prezentacja dotycząca źródeł błędów w oznaczaniu wilgotności cukru połączona była z panelem dyskusyjnym na temat wpływu rodzaju naczynek wagowych na wyniki oznaczeń zawartości suchej substancji. W zakresie systemów zarządzania jakością dużo uwagi poświęcono nowościom w zakresie higieny personelu w standardach GFSI a także kulturze i polityce bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem analizy ryzyka i szans. Bardzo ważnym tematem był także referat przedstawiający badania GMO w wysłodkach buraczanych. Na zakończenie tego bloku tematycznego przedstawiono referat prezentujący najnowsze przepisy prawa z zakresu bezpieczeństwa żywności, w którym w ramach aktualności legislacyjnych szeroko omówiono obowiązujące wymogi dotyczące znakowania produktów żywnościowych. W ofercie firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym w zakresie aparatury kontrolno-pomiarowej znalazły się między innymi wagosuszarki do oznaczania wilgotności cukru metodą termograwimetryczną, aparat do oznaczania granulacji cukru wykorzystujący nowoczesną metodę dynamicznej analizy obrazu oraz system Batalyser do oznaczania jakości buraków cukrowych kierowanych do przerobu. Wszystkim prezentowanym referatom towarzyszyła szeroka dyskusja, w ramach której uczestnicy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem. Po zakończeniu konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego. W seminarium wzięło udział ok. 50 osób: kierownicy laboratoriów, technolodzy i pełnomocnicy ds. zarzadzania jakością z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych, pracownicy naukowi Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Politechniki Łódzkiej, przedstawiciele Związku Producentów Cukru w Polsce oraz przedstawiciele 3-ech firm współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie wyposażenia laboratoriów w aparaturę i sprzęt kontrolno-pomiarowy stosowanych w analityce cukrowniczej. ![]() ![]() Tematyka seminarium:
Przed zakończeniem konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Odchodzącemu na emeryturę kol. Eugeniuszowi Rychterowi dziękują za współpracę i składają życzenia miłego spędzania czasu na emeryturze: Krystyna Wasińska i Maciej Wojtczak - przedstawiciele Zarządu Głównego STC oraz przedstawiciele uczestników Szkoły Letniej 2022 reprezentujący wszystkie Spółki Cukrowe: Agnieszka Cebulak, Teresa Basińska-Jęsior, Grażyna Mardofel oraz Joanna Jordanowska. ![]() ![]() ![]() ![]() Po obradach pierwszego dnia seminarium odbyła się tradycyjna uroczysta kolacja, podczas której uczestnicy konferencji spotkali się z gospodarzami obiektu konferencyjnego: Prezesem Zdzisławem Salusem Członkiem Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej oraz Hubertem Fabianowiczem Dyrektorem Departamentu Technicznego w KGS. |
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |