cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny
Aktualności
Zaproszono nas:
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy.
Czytaj więcej...
  Plan konferencji i seminariów w 2023 roku Czytaj wiecej...
Plan kursów na 2023 r. Czytaj więcej...
W dniach 29-30.06.2022 r. odbyła się w Warszawie XXXIV Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa zorganizowana przez STC pod patronatem ZPC w Polsce. Czytaj więcej...
  W dn. 22-25.05.2022 w Reims odbyła się VII Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Cukrowników ESST
(European Society for Sugar Technology)
Czytaj więcej...
  W dniach 18-19.05.2022 w byłej Cukrowni Częstocice odbyło się Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
  W dniach 28-29.09.2021 r. odbyło się on-line Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym" Czytaj więcej...
 

Rozpalenie pieca wapiennego w Cukrowni „Malbork”


Zgodnie z wieloletnią tradycją cukrowniczą w dniu 06.09.2022 w Oddziale Cukrownia Malbork Krajowej Grupy Spożywczej S.A. odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2022/2023. To już 141 kampania cukrownicza w historii działalności Cukrowni Malbork, planowany przerób podczas tej kampanii wynosi ok. 1 mln ton buraków cukrowych.

W uroczystości wzięli udział dyrekcja i kadra techniczno-surowcowa Cukrowni Malbork oraz zaproszeni goście, wśród nich Jan Wernicki – Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., Członkowie Zarządu KGS S.A.: Zdzisław Salus, Tomasz Olenderek i Tomasz Nowakowski, Hubert Fabianowicz - Dyrektor Departamentu Techniczno-Produkcyjnego KGS S.A., lokalni przedstawiciele samorządów i służb mundurowych, przedstawiciele Związków Plantatorów Buraka Cukrowego oraz przedstawiciele firm współpracujących z Cukrownią Malbork w zakresie wdrażania postępu technicznego. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentowała Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC.

W tym roku uroczystego rozpalenia pieca wapiennego dokonali: Jan Wernicki - Prezes Zarządu KGS S.A., płk pil. Mariusz Wiączkowski - Dowódca 22 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Malborku, Juliusz Bohatyrewicz - Prezes Zarządu TECHNOTEX S.C. - firmy prowadzącej budowę pieca oraz Krzysztof Zieliński - Dyr. d/s Techn. w Cukrowni Malbork.

O pomyślność kampanii cukrowniczej 2022/23 oraz bezpieczną pracę cukrowników i plantatorów pomodlił się Ks. dr Arkadiusz Śnigier – Dziekan Dekanatu Malbork, który poświęcił próbę buraków cukrowych oraz nowo odremontowany i wybudowany piec wapienny.

Następnie odbyło się spotkanie Dyrektora Mariusza Kaźmierczaka oraz kadry technicznej i surowcowej z zaproszonymi gośćmi, którzy pogratulowali wdrożonych nowych inwestycji oraz przekazali wiele pomyślnych życzeń dotyczących rozpoczynającej się kampanii cukrowniczej oraz dalszego rozwoju Cukrowni „Malbork”.

Kliknij aby powiększyć Jan Wernicki – Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. rozpalający piec wapienny. Obok Mariusz Kaźmierczak – Dyrektor Cukrowni Malbork.



Galeria zdjęć:
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć




Kliknij aby powiększyć
Stowarzyszenie Techników CukrownikówStowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2022 Stowarzyszenie Techników Cukrowników