![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||
Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl | ![]() |
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Informacja o nowej formule Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej organizowanej przez STC w 2024 r. Czytaj więcej... Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej... W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej... W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej... Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej... Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej... |
Seminarium on-line "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 28-29 września 2021 r. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym. Było to 36 seminarium poświęcone tej tematyce. Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.
Ze względu na trwającą w Polsce i na świecie pandemię koronawirusa w znacznym stopniu ograniczającą działalność Stowarzyszenia Techników Cukrowników seminarium to odbyło się w formie on-line. W webinarium wzięło udział 65 osób reprezentujących wszystkie Spółki Cukrowe. ![]() Program seminarium zawierał zagadnienia dotyczące analityki cukrowniczej, technologii, mikrobiologii oraz najważniejszych zagadnień dotyczących systemów bezpieczeństwa żywności. Wśród wykładowców gościem konferencji z Niemiec był dr Michael Klingeberg z Suedzucker, który omówił najważniejsze problemy mikrobiologiczne występujące podczas przechowywania soku gęstego. W zakresie aktualnych problemów analityki cukrowniczej zaprezentowano bardzo interesujące metody analityczne identyfikacji ciał obcych w cukrze, oznaczanie azotu alfa-aminowego w burakach oraz metody oznaczania cukru całkowitego w cukrowniczych materiałach paszowych. W zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności w programie omówiono sposoby prewencji, wykrywania i usuwania zanieczyszczeń ferromagnetycznych oraz przedstawiono szeroki zakres kontroli procesu załadunku i transportu cukru luzem. Program seminarium zawierał również tematy nawiązujące do aktualnej sytuacji branży cukrowniczej w Polsce i w Europie. W tym zakresie przedstawiono między innymi informacje na temat obecnej produkcji, konsumpcji oraz wahań cenowych cukru oraz określono perspektywy dla branży cukrowniczej na najbliższych 10 lat. Podczas seminarium, mimo formy on-line, jego uczestnicy prowadzili także szeroką dyskusję oraz wymieniali się swoimi doświadczeniami na temat w/w zagadnień. Tematyka webinarium:
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |