cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej...
  W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej...
  Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej...
  W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej...
  W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej...


Seminarium on-line "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 28-29 września 2021 r. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”. Było to 36 seminarium poświęcone tej tematyce. Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.

Ze względu na trwającą w Polsce i na świecie pandemię koronawirusa w znacznym stopniu ograniczającą działalność Stowarzyszenia Techników Cukrowników seminarium to odbyło się w formie on-line. W webinarium wzięło udział 65 osób reprezentujących wszystkie Spółki Cukrowe.

Kliknij aby powiększyćW imieniu Zarządu Głównego STC oraz Zakładu Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej uczestników spotkania przywitali oraz poprowadzili seminarium dr hab. Maciej Wojtczak, Profesor PŁ - Przewodniczący ZG STC oraz Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC.

Program seminarium zawierał zagadnienia dotyczące analityki cukrowniczej, technologii, mikrobiologii oraz najważniejszych zagadnień dotyczących systemów bezpieczeństwa żywności.

Wśród wykładowców gościem konferencji z Niemiec był dr Michael Klingeberg z Suedzucker, który omówił najważniejsze problemy mikrobiologiczne występujące podczas przechowywania soku gęstego. W zakresie aktualnych problemów analityki cukrowniczej zaprezentowano bardzo interesujące metody analityczne identyfikacji ciał obcych w cukrze, oznaczanie azotu alfa-aminowego w burakach oraz metody oznaczania cukru całkowitego w cukrowniczych materiałach paszowych.

W zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności w programie omówiono sposoby prewencji, wykrywania i usuwania zanieczyszczeń ferromagnetycznych oraz przedstawiono szeroki zakres kontroli procesu załadunku i transportu cukru luzem.

Program seminarium zawierał również tematy nawiązujące do aktualnej sytuacji branży cukrowniczej w Polsce i w Europie. W tym zakresie przedstawiono między innymi informacje na temat obecnej produkcji, konsumpcji oraz wahań cenowych cukru oraz określono perspektywy dla branży cukrowniczej na najbliższych 10 lat.

Podczas seminarium, mimo formy on-line, jego uczestnicy prowadzili także szeroką dyskusję oraz wymieniali się swoimi doświadczeniami na temat w/w zagadnień.

Tematyka webinarium:
  1. Aktualne problemy mikrobiologiczne w cukrownictwie — „Przechowywanie soku gęstego” - Dr Michael Klingeberg, Suedzucker.

    Pobierz dokument
     
  2. „Aktualizacja przepisów ICUMSA w zakresie analiz mikrobiologicznych” -  Dr Agnieszka Papiewska, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  3. „Wyzwania w branży cukrowniczej „ - Michał Gawryszczak – Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

    Pobierz dokument
     
  4.       
  5. "Metody analityczne identyfikacji ciał obcych w cukrze — oczekiwania i możliwości" - Dr Radosław Gruska, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  6. "Wartość technologiczna buraka cukrowego - oznaczanie azotu alfa-aminowego" -  dr hab. Maciej Wojtczak Profesor PŁ / Dr Aneta Antczak-Chrobot, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  7. "Jak oznaczać cukier całkowity w cukrowniczych materiałach paszowych"- Dr Aneta Antczak-Chrobot, Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  8.      
  9. „Nowoczesne systemy separacji i detekcji metali dla instalacji produkcji i konfekcjonowania cukru” – Piotr Durczak, MAGNETIX Toruń.

    Pobierz dokument
     
  10. „Kontrola procesu załadunku i transportu cukru luzem” - inż. Hanna Woźniak - Head of Quality Assurance Nordzucker Group.

    Pobierz dokument
     


Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć

Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników
 
aktualnosci.php?d=110c by HTTrack Website Copier/3.x [XR&CO'2014], Wed, 06 Jul 2022 11:27:58 GMT -->