Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Seminarium on-line "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 28-29 września 2021 r. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym. Było to 36 seminarium poświęcone tej tematyce. Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.
Ze względu na trwającą w Polsce i na świecie pandemię koronawirusa w znacznym stopniu ograniczającą działalność Stowarzyszenia Techników Cukrowników seminarium to odbyło się w formie on-line. W webinarium wzięło udział 65 osób reprezentujących wszystkie Spółki Cukrowe. W imieniu Zarządu Głównego STC oraz Zakładu Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej uczestników spotkania przywitali oraz poprowadzili seminarium dr hab. Maciej Wojtczak, Profesor PŁ - Przewodniczący ZG STC oraz Krystyna Wasińska Sekretarz Generalny STC. Program seminarium zawierał zagadnienia dotyczące analityki cukrowniczej, technologii, mikrobiologii oraz najważniejszych zagadnień dotyczących systemów bezpieczeństwa żywności. Wśród wykładowców gościem konferencji z Niemiec był dr Michael Klingeberg z Suedzucker, który omówił najważniejsze problemy mikrobiologiczne występujące podczas przechowywania soku gęstego. W zakresie aktualnych problemów analityki cukrowniczej zaprezentowano bardzo interesujące metody analityczne identyfikacji ciał obcych w cukrze, oznaczanie azotu alfa-aminowego w burakach oraz metody oznaczania cukru całkowitego w cukrowniczych materiałach paszowych. W zakresie zagadnień dotyczących bezpieczeństwa żywności w programie omówiono sposoby prewencji, wykrywania i usuwania zanieczyszczeń ferromagnetycznych oraz przedstawiono szeroki zakres kontroli procesu załadunku i transportu cukru luzem. Program seminarium zawierał również tematy nawiązujące do aktualnej sytuacji branży cukrowniczej w Polsce i w Europie. W tym zakresie przedstawiono między innymi informacje na temat obecnej produkcji, konsumpcji oraz wahań cenowych cukru oraz określono perspektywy dla branży cukrowniczej na najbliższych 10 lat. Podczas seminarium, mimo formy on-line, jego uczestnicy prowadzili także szeroką dyskusję oraz wymieniali się swoimi doświadczeniami na temat w/w zagadnień. Tematyka webinarium:
|
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |