![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||
Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl | ![]() |
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 17 lipca 2023 roku odbyło się nadzwyczajne posiedzenie Rady Krajowej Federacji Stowarzyszeń Naukowo–Technicznych NOT. Czytaj więcej... W dniu 28 czerwca 2023 r. odbyło się posiedzenie Rady Krajowej FSNT–NOT. Czytaj więcej... W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej... W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej... Plan konferencji i seminariów w 2023 roku Czytaj wiecej... Plan kursów na 2023 r. Czytaj więcej... |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cukrownictwo
Cukrownictwo jest najstarszą narodową gałęzią naszej gospodarki. Historia polskiego przemysłu cukrowniczego datuje się od założenia przez hrabiego Henryka Łubieńskiego w 1826 r. cukrowni w Częstocicach.
W 2001 r. przypadł Jubileusz 175-lecia istnienia przemysłu cukrowniczego, który był obchodzony w najstarszej cukrowni "Częstocice" w Ostrowcu Świętorzyskim. Na uroczystej sesji naukowej, uświetniającej ten Jubileusz, wygłoszone zostały referaty omawiające historię uprawy buraków cukrowych w Polsce, działalność Związku Plantatorów Roślin Okopowych, historię dziejów przemysłu cukrowniczego oraz współczesne technologie cukrownicze. W 2002 roku przypadł kolejny Jubileusz 200-lecia Cukrownictwa Europejskiego. W miejscowości Konary na Dolnym Śląsku w kwietniu 1802 roku z inicjatywy niemieckiego chemika Franza Carla Acharda, zaczęła pracować pierwsza cukrownia, przerabiająca buraki cukrowe na cukier. W miejscu tym, upamiętniającym powstanie pierwszej na świecie cukrowni buraczanej, widnieje jubileuszowa tablica pamiątkowa oraz pielęgnowany jest grób Acharda uznawanego za inicjatora cukrownictwa buraczanego. W wieloletniej historii przemysłu cukrowniczego w Polsce zawsze bardzo wyraźnie uwidacznia się zależność postępu technicznego od uwarunkowań ekonomicznych. Dwudziestolecie poprzedzające wybuch I wojny światowej było okresem wielkiego rozkwitu cukrownictwa na ziemiach polskich. Mimo olbrzymich strat poniesionych podczas I i II wojny światowej udało się odbudować polskie cukrownictwo, którego największy rozkwit przypadał na lata sześćdziesiąte i pierwszą połowę siedemdziesiątych. Prawie wszystkie cukrownie zostały kompletnie przebudowane z zastosowaniem rozwiązań technicznych i technologicznych obowiązujących w tym czasie w cukrownictwie europejskim. Zaplecze techniczne przemysłu cukrowniczego pozwoliło także na wyeksportowanie ok. 50 kompletnych cukrowni za granicę, które były w pełni konkurencyjne w stosunku do cukrowni dostarczanych przez czołowe firmy światowe. Po kolejnych okresach zastoju w rozwoju technicznym, ożywienia postępu a następnie samodzielności gospodarczej i zasad wolnej konkurencji przemysł cukrowniczy w Polsce rozpoczął etap restrukturyzacji i prywatyzacji |
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |