Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Seminarium Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym
W dniach 27-28 czerwca 2017 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym. Było to 33 seminarium poświęcone tej tematyce, w tym po raz 10-ty z rzędu odbyło się na terenie Politechniki Łódzkiej.
Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej. W imieniu ZG STC uczestników seminarium przywitała Krystyna Wasińska Sekretarz Generalny STC. Honorowi goście konferencji. Od lewej: doc. dr inż. Stanisław Brzeziński Pełnomocnik Dziekana ds. Studenckich, dr inż. Krystyna Szwajcowska, dr hab. inż. Tomasz Olejnik Prodziekan ds. Rozwoju i Promocji Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, dr hab. inż. Anna Diowksz Prodziekan ds. Edukacji Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, prof. dr hab. inż. Ewa Nebesny Dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności, dr inż. Bożena Wnuk. W imieniu władz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności uczestników seminarium przywitali dr hab. Anna Diowksz oraz doc. dr inż Stanisław Brzeziński. Z okazji jubileuszowego 10-tego spotkania uczestników Szkoły Letniej na terenie Politechniko Łódzkiej organizatorzy Krystyna Wasińska oraz Maciej Wojtczak podziękowali za gościnność i wieloletnią współpracę pani Dziekan Annie Diowksz. Podobne podziękowania przekazano także władzom Instytutu Technologii i Analizy Żywności na ręce pani Dyrektor Ewy Nebesny. W nawiązaniu do jubileuszowego akcentu tegorocznej Szkoły Letniej program rozpoczęto referatem podsumowującym i wspominającym 10 ostatnich seminariów poświęconych jakości w przemyśle cukrowniczym. Następnie omówiono zmiany oraz aktualizacje, jakie pojawiły się w ostatnim roku, w przepisach prawa polskiego i unijnego zarówno w analityce cukrowniczej jak i w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i regulacji rynku cukru. Zaprezentowano wybrane rozwiązania w zakresie pomiarów zarówno laboratoryjnych jak i on-line. Przedstawiono między innymi przykłady pomiarów gęstości i wilgotności, ciągłej kontroli jakości cukru przy zastosowaniu techniki NIR oraz użycie szybkich testów w analizie ścieków. Uczestnicy seminarium mieli także okazję zapoznania się z ciekawa ofertą nowoczesnej aparatury kontrolno-pomiarowej oraz pomiarami laboratoryjnymi z wykorzystaniem układów wielopomiarowych. W nawiązaniu do międzynarodowej V Konferencji ESST (Europejskie Stowarzyszenie Cukrowników), która odbyła się w tym roku w Dreźnie w dniach 22-24 maja, w programie Szkoły Letniej przedstawiono referat wyróżniony I nagrodą i uznany za najlepszą prezentacją tej konferencji. Autor referatu, reprezentujący Uniwersytet Techniczny w Berlinie, przedstawił bardzo interesujące wyniki badań na temat wpływu jakości cukru białego na jego stabilność podczas składowania. W zakresie zagadnień technologicznych omawiano kontrolę procesu składowania soku gęstego, metody przeciwdziałania niekorzystnym skutkom obecności dekstranu a także dyskutowano o problemie stosowania formaliny w procesie produkcji cukru. W tegorocznym programie dyskutowano również na temat zagadnień metrologicznych z uwzględnieniem wymagań i aktualnych zmian w przepisach prawa dotyczących procesów pomiarowych i wyposażenia pomiarowego. W ramach zmian w obowiązujących przepisach prawnych omówiono postanowienia Rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z 13 kwietnia 2017 r. w sprawie rodzajów przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej oraz zakresu tej kontroli. W ramach metod oceny Systemu Zarządzania Jakością omówiono zasady i rolę audytu wewnętrznego w procesie certyfikacji. W programie seminarium zostało również przedstawione sprawozdanie z bieżącej działalności oraz zakres badań planowanych na następny rok Polskiego Komitetu ICUMSA. Zebranie członków Polskiego Komitetu ICUMSA odbyło się w przeddzień seminarium. W bloku tematycznym dotyczącym mikrobiologii omówiono sprawozdanie z prac Sekcji S6 ICUMSA, prezentowane w kwietniu 2017 r. w Brukseli na X spotkaniu europejskich mikrobiologów pracujących dla przemysłu cukrowniczego. W ramach prac nad nowymi metodami ICUMSA omawiano miedzy innymi metodę GS2/3-50 oznaczania termofilnych bakterii kwasolubnych w cukrze oraz metodę GS2/3-52 oznaczania bakterii z grupy coli jako wskaźnika stanu higienicznego procesu produkcji. Program seminarium zawierał również temat nawiązujący do aktualnej sytuacji oraz perspektyw na najbliższe 10 lat dla branży cukrowniczej w związku z wycofaniem kwotowania produkcji cukru w Unii Europejskiej. W seminarium wzięło udział 55 osób: kierownicy laboratoriów z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych, przedstawiciele 5-ciu firm współpracujących z branżą cukrownictwa oraz pracownicy naukowi Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej. Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej. Tematyka seminarium:
W tegorocznym seminarium, poświęconym tematyce jakości w przemyśle cukrowniczym, uczestniczyło 5 firm specjalistycznych współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie wyposażenia laboratoriów w aparaturę i sprzęt kontrolno-pomiarowy oraz w zakresie analityki cukrowniczej. Przedstawiciele firm specjalistycznych. Od lewej: LABINDEX, MERAZET, BIOSENS, INTROL, ANTON PAAR. Przed zakończeniem konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego. Przewodniczący Zarządu Głównego STC dr Maciej Wojtczak wręcza zaświadczenie kol. Marzenie Dzilińskiej reprezentującej Cukrownię Glinojeck Pfeifer & Langen Polska. doc. dr inż. Stanisław Brzeziński w towarzystwie prowadzącej konferencję kol. Krystyny Wasińskiej SG STC oraz kol. Macieja Wojtczaka Przewodniczącego ZG STC zamykają tegoroczne obrady Szkoły Letniej 2017. Po obradach pierwszego dnia seminarium odbył się tradycyjny wieczór cukrowniczy, na którym uczestnicy konferencji spotkali się z pracownikami naukowymi Zakładu Cukrownictwa i Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ oraz z przedstawicielami firm specjalistycznych. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |