![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Seminarium Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym
W dniach 27-28 czerwca 2017 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym. Było to 33 seminarium poświęcone tej tematyce, w tym po raz 10-ty z rzędu odbyło się na terenie Politechniki Łódzkiej.
Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W nawiązaniu do jubileuszowego akcentu tegorocznej Szkoły Letniej program rozpoczęto referatem podsumowującym i wspominającym 10 ostatnich seminariów poświęconych jakości w przemyśle cukrowniczym. Następnie omówiono zmiany oraz aktualizacje, jakie pojawiły się w ostatnim roku, w przepisach prawa polskiego i unijnego zarówno w analityce cukrowniczej jak i w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i regulacji rynku cukru. Zaprezentowano wybrane rozwiązania w zakresie pomiarów zarówno laboratoryjnych jak i on-line. Przedstawiono między innymi przykłady pomiarów gęstości i wilgotności, ciągłej kontroli jakości cukru przy zastosowaniu techniki NIR oraz użycie szybkich testów w analizie ścieków. Uczestnicy seminarium mieli także okazję zapoznania się z ciekawa ofertą nowoczesnej aparatury kontrolno-pomiarowej oraz pomiarami laboratoryjnymi z wykorzystaniem układów wielopomiarowych. W nawiązaniu do międzynarodowej V Konferencji ESST (Europejskie Stowarzyszenie Cukrowników), która odbyła się w tym roku w Dreźnie w dniach 22-24 maja, w programie Szkoły Letniej przedstawiono referat wyróżniony I nagrodą i uznany za najlepszą prezentacją tej konferencji. Autor referatu, reprezentujący Uniwersytet Techniczny w Berlinie, przedstawił bardzo interesujące wyniki badań na temat wpływu jakości cukru białego na jego stabilność podczas składowania. W zakresie zagadnień technologicznych omawiano kontrolę procesu składowania soku gęstego, metody przeciwdziałania niekorzystnym skutkom obecności dekstranu a także dyskutowano o problemie stosowania formaliny w procesie produkcji cukru. W tegorocznym programie dyskutowano również na temat zagadnień metrologicznych z uwzględnieniem wymagań i aktualnych zmian w przepisach prawa dotyczących procesów pomiarowych i wyposażenia pomiarowego. W ramach zmian w obowiązujących przepisach prawnych omówiono postanowienia Rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z 13 kwietnia 2017 r. w sprawie rodzajów przyrządów pomiarowych podlegających prawnej kontroli metrologicznej oraz zakresu tej kontroli. W ramach metod oceny Systemu Zarządzania Jakością omówiono zasady i rolę audytu wewnętrznego w procesie certyfikacji. W programie seminarium zostało również przedstawione sprawozdanie z bieżącej działalności oraz zakres badań planowanych na następny rok Polskiego Komitetu ICUMSA. Zebranie członków Polskiego Komitetu ICUMSA odbyło się w przeddzień seminarium. W bloku tematycznym dotyczącym mikrobiologii omówiono sprawozdanie z prac Sekcji S6 ICUMSA, prezentowane w kwietniu 2017 r. w Brukseli na X spotkaniu europejskich mikrobiologów pracujących dla przemysłu cukrowniczego. W ramach prac nad nowymi metodami ICUMSA omawiano miedzy innymi metodę GS2/3-50 oznaczania termofilnych bakterii kwasolubnych w cukrze oraz metodę GS2/3-52 oznaczania bakterii z grupy coli jako wskaźnika stanu higienicznego procesu produkcji. Program seminarium zawierał również temat nawiązujący do aktualnej sytuacji oraz perspektyw na najbliższe 10 lat dla branży cukrowniczej w związku z wycofaniem kwotowania produkcji cukru w Unii Europejskiej. W seminarium wzięło udział 55 osób: kierownicy laboratoriów z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych, przedstawiciele 5-ciu firm współpracujących z branżą cukrownictwa oraz pracownicy naukowi Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej. ![]() ![]() ![]() Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej. Tematyka seminarium:
W tegorocznym seminarium, poświęconym tematyce jakości w przemyśle cukrowniczym, uczestniczyło 5 firm specjalistycznych współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie wyposażenia laboratoriów w aparaturę i sprzęt kontrolno-pomiarowy oraz w zakresie analityki cukrowniczej. ![]() Przed zakończeniem konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Po obradach pierwszego dnia seminarium odbył się tradycyjny wieczór cukrowniczy, na którym uczestnicy konferencji spotkali się z pracownikami naukowymi Zakładu Cukrownictwa i Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ oraz z przedstawicielami firm specjalistycznych. |
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |