Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dn. 23-24.05.2024 w Warszawie odbyła się Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna zorganizowana przez STC w nowej formule. Czytaj więcej... W dniach 05-08.05.2024 r. w Wiedniu odbyła się ósma konferencja naukowo-techniczna zorganizowana przez ESST przy współpracy z VDZ. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Konferencja "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej"
W dniu 2 czerwca 2016 r. w Toruniu odbyła się zorganizowana przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników konferencja naukowo-techniczna Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej.
W konferencji wzięło udział 56 osób: przedstawiciele Zarządów oraz cukrowni Krajowej Spółki Cukrowej S.A., Pfeifer&Langen Polska S.A., Nordzucker Polsska S.A. oraz przedstawiciele firm nasiennych i producentów środków ochrony roślin współpracujących z przemysłem cukrowniczym w zakresie postępu w gospodarce surowcowej. W pierwszej części programu konferencji przedstawiono zagadnienia surowcowe dotyczące stanu plantacji w połowie okresu wegetacyjnego, oceny wschodów, zwalczania chwastów, chorób i szkodników w poszczególnych Spółkach Cukrowych. Przedstawiciele poszczególnych Spółek Cukrowych zaprezentowali także przegląd prowadzonych doświadczeń agrotechnicznych badających między innymi zaprawianie nasion w celu usuwania ubocznych skutków stosowania chemicznych środków ochrony roślin, stosowanie mikrogranulatów w nawożeniu buraków oraz odmiany tolerancyjne w warunkach mątwikowych i normalnych. Kolejny blok tematyczny dotyczył rolnictwa zrównoważonego, w którym na przykładzie łańcucha odpowiedzialności za produkcję żywności omówiono globalne wyzwania dla rolnictwa na dziś i w przyszłości. Zaprezentowano także konieczne działania i zasady rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym. W zakresie ochrony buraka przedstawiono projekt Conviso Smart jako nową technologię zwalczania chwastów oraz urządzenia do mechanicznego odchwaszczania buraków. Odnośnie, aktualnej sytuacji branży cukrownictwa przedstawiciel Związku Producentów Cukru w Polsce omówił aktualną sytuację oraz przewidywane po roku 2017 zmiany na rynku cukru w Polsce, Unii Europejskiej oraz na świecie. Program konferencji zakończył referat porównujący jakość buraków cukrowych w Polsce, Holandii i Niemczech w okresie 1990 2015. Program tegorocznego seminarium Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej został przygotowany przy współpracy Spółek Cukrowych oraz firm i instytucji współpracujących z przemysłem cukrowniczym w zakresie gospodarki surowcowej. Konferencję otworzył kol. Stanisław Świetlicki Przewodniczący Zarządu Głównego STC. Konferencję prowadzili: Jarosław Kamieniarz Prezes Zarządu Nordzucker Polska S.A., Artur Majewski - Przewodniczący Sekcji Surowcowej STC oraz Roman Kubiak Członek Zarządu Pfeifer&Langen Polska S.A. Uczestnicy konferencji podczas obrad. Prezentacja poszczególnych wystąpień:
Uczestnicy konferencji podczas uroczystej kolacji. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |