cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
Link do storny konferencji STC 2024
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
Informacja o nowej formule Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej organizowanej przez STC w 2024 r. Czytaj więcej...
  Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej...
  W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej...
  W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej...
  Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej...
Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej...


Konferencja "Postęp w uprawie buraków i gospodarce surowcowej"
 

W dniu 2 czerwca 2016 r. w Toruniu odbyła się zorganizowana przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników konferencja naukowo-techniczna „Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej”.

W konferencji wzięło udział 56 osób: przedstawiciele Zarządów oraz cukrowni Krajowej Spółki Cukrowej S.A., Pfeifer&Langen Polska S.A., Nordzucker Polsska S.A. oraz przedstawiciele firm nasiennych i producentów środków ochrony roślin współpracujących z przemysłem cukrowniczym w zakresie postępu w gospodarce surowcowej.

W pierwszej części programu konferencji przedstawiono zagadnienia surowcowe dotyczące stanu plantacji w połowie okresu wegetacyjnego, oceny wschodów, zwalczania chwastów, chorób i szkodników w poszczególnych Spółkach Cukrowych.

Przedstawiciele poszczególnych Spółek Cukrowych zaprezentowali także przegląd prowadzonych doświadczeń agrotechnicznych badających między innymi zaprawianie nasion w celu usuwania ubocznych skutków stosowania chemicznych środków ochrony roślin, stosowanie mikrogranulatów w nawożeniu buraków oraz odmiany tolerancyjne w warunkach mątwikowych i normalnych.

Kolejny blok tematyczny dotyczył rolnictwa zrównoważonego, w którym na przykładzie łańcucha odpowiedzialności za produkcję żywności omówiono globalne wyzwania dla rolnictwa na dziś i w przyszłości. Zaprezentowano także konieczne działania i zasady rolnictwa zrównoważonego w gospodarstwie rolnym.

W zakresie ochrony buraka przedstawiono projekt Conviso Smart jako nową technologię zwalczania chwastów oraz urządzenia do mechanicznego odchwaszczania buraków.

Odnośnie, aktualnej sytuacji branży cukrownictwa przedstawiciel Związku Producentów Cukru w Polsce omówił aktualną sytuację oraz przewidywane po roku 2017 zmiany na rynku cukru w Polsce, Unii Europejskiej oraz na świecie. Program konferencji zakończył referat porównujący jakość buraków cukrowych w Polsce, Holandii i Niemczech w okresie 1990 – 2015.

Program tegorocznego seminarium „Postęp w uprawie buraków i w gospodarce surowcowej” został przygotowany przy współpracy Spółek Cukrowych oraz firm i instytucji współpracujących z przemysłem cukrowniczym w zakresie gospodarki surowcowej.

Kliknij aby powiększyćKonferencję otworzył kol. Stanisław Świetlicki – Przewodniczący Zarządu Głównego STC.

Kliknij aby powiększyćKonferencję prowadzili: Jarosław Kamieniarz – Prezes Zarządu Nordzucker Polska S.A., Artur Majewski - Przewodniczący Sekcji Surowcowej STC oraz Roman Kubiak – Członek Zarządu Pfeifer&Langen Polska S.A.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Uczestnicy konferencji podczas obrad.

 
Prezentacja poszczególnych wystąpień:
  1. Kliknij aby powiększyć„Stan plantacji w pierwszej połowie sezonu agrotechnicznego” - Andrzej Sypka, Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

    Pobierz dokument
     
  2. Kliknij aby powiększyć„Stan plantacji w pierwszej połowie sezonu agrotechnicznego” - Maciej Grobelny, Pfeifer&Langen Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  3. Kliknij aby powiększyć„Stan plantacji w pierwszej połowie sezonu agrotechnicznego” - przedstawiciele poszczególnych Spółek Cukrowych - Małgorzata Żurawska, Nordzucker Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  4. Kliknij aby powiększyć„Insektycydy w otoczkach nasion buraka cukrowego – doświadczenia własne Krajowej Spółki Cukrowej” – Piotr Ledochowski – Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

    Pobierz dokument
     
  5. Kliknij aby powiększyć„Odmiany „mątwikowe” w doświadczeniach własnych Nordzucker Polska” – Włodzimierz Spychała – Nordzucker Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  6. Kliknij aby powiększyć„Mikro-granulaty w nawożeniu buraka cukrowego – doświadczenia własne Pfeifer & Langen Polska” – dr Henryk Ławiński – Pfeifer & Langen Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  7. Kliknij aby powiększyć„Aktualne informacje o rynku cukru i zmianach po 2017 r.” – Michał Gawryszczak - Dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce.

    Pobierz dokument
     
  8. Kliknij aby powiększyć„Pestycydy dziś, jutro i w przyszłości” - dr Jerzy Próchnicki – Bayer Crop Science /Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.

    Pobierz dokument
     
  9. Kliknij aby powiększyć„Zrównoważony cukier”- Dariusz Rudkowski - Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego ASAP.

    Pobierz dokument
     
  10. Kliknij aby powiększyć„Conviso Smart – nowa technologia zwalczania chwastów w uprawie buraka cukrowego” – dr Wacław Wiśniewski KWS Polska Sp. z o.o. i dr Jerzy Kawczyński BAYER Sp. z o.o.
  11. Kliknij aby powiększyć„Znane zagrożenia – nowe perspektywy Sesvanderhave: chwościk, tolerancja na suszę, przechowalnictwo – ewentualna możliwość przedłużenia przerobu korzenia” – Marc Meulemans, Stein Hoefkens, Miroslaw Michałek SESVANDERHAVE Poland Sp. z o.o.


    Pobierz dokument
    Pobierz dokument
     
  12. Kliknij aby powiększyć„Mechaniczne odchwaszczanie buraków – konieczność czy szansa” - Mateusz Czerwiński – Peifer & Langen Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  13. Kliknij aby powiększyć"Porównanie jakości buraków cukrowych w Polsce, Francji, Holandii i Niemczech w okresie 1990-2015” – Stanisław Świetlicki – Stowarzyszenie Techników Cukrowników.

    Pobierz dokument
     


Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Uczestnicy konferencji podczas uroczystej kolacji.


Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników