Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
V Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Techników Cukrowników ESST
W dniach 22 - 24.05.2017 r. w Dreźnie, Europejskie Stowarzyszenie Techników Cukrowników ESST (European Society for Sugar Technology) przy współpracy z niemieckim stowarzyszeniem VDZ (Verein Deutscher Zuckertechniker) zorganizowało po raz piąty konferencję naukowo-techniczną skierowaną do szeroko pojętej branży cukrowniczej.
W konferencji uczestniczyło 360 osób reprezentujących: producentów cukru z Europy (w tym Krajowa Spółka Cukrowa S.A.), Stowarzyszenia Cukrowników, instytuty naukowe oraz liczne grono firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. Politechnikę Łódzką reprezentowali dr inż. Maciej Wojtczak oraz dr inż. Aneta Antczak-Chrobot. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentowała dr inż. Agnieszka Papiewska. Obrady V Konferencji ESST odbywały się w malowniczo położonym nad brzegiem rzeki Łaby, Międzynarodowym Centrum Kongresowym przy Hotelu Maritim. Na program konferencji składały się trzy główne bloki tematyczne:
realizowane w formie wygłaszanych referatów, sesji plakatowej jak i bardzo licznej oferty wystawowej firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. Pobierz Program ESST 2017 Wśród wygłaszanych referatów i prezentowanych posterów, polski akcent został mocno zaprezentowany wystąpieniami adiunktów Politechniki Łódzkiej:
Komitet Naukowy ESST Rozpoczęcie konferencji poprzedziło posiedzenie Komitetu Naukowego ESST. Główną tematyką posiedzenia było podsumowanie prac grupy roboczej ds. azotynów oraz sprawozdanie z realizacji pierwszego projektu badawczego finansowanego przez ESST a realizowanego na Politechnice Łódzkiej. Przewodniczący Komitetu Naukowego - dr Jan Maarten de Bruijn - przedstawił sprawozdanie z dotychczasowych prac Komitetu Naukowego oraz przygotowań do V konferencji ESST. Wiceprzewodniczący Stafan Frenzel przedstawił aktualny stan prac zespołu ds. azotanów i azotynów. Dr Maciej Wojtczak, reprezentujący Politechnikę Łódzką, przedstawił aktualny stan zaawansowania realizacji projektu naukowego współfinansowanego przez ESST nt. Egzopolimery w procesie produkcji cukru wskazując na najważniejsze osiągnięcia oraz perspektywy kontynuacji prac w kolejnych latach. Walne Zebranie członków ESST W przeddzień konferencji odbyło się Walne Zebranie członków ESST, na którym zostało przedstawione sprawozdanie z działalności ESST w latach 2015 - 2017 wraz ze sprawozdaniem finansowym. Ustępujący Zarząd jednogłośnie otrzymał absolutorium, po czym przeprowadzono wybory nowego Zarządu na kadencję 2017-2019. W głosowaniu jawnym na Przewodniczącego Zarządu ESST wybrany został Gary Punter (AB Sugar, Anglia), Wiceprzewodniczącym został Ir. A. G. Bram Fetter (Suiker Unie), Skarbnikiem Zarządu ESST pozostał Piotr Wawro (Nordzucker AG), a na stanowisku członka zarządu pozostał Denis Bouree (Saint Loui Sucre). Uzupełnieniem merytorycznych punktów Konferencji były spotkania towarzyskie sprzyjające dalszym dyskusjom. Ponadto organizatorzy zaprosili uczestników Konferencji do podziwiania uroków stolicy Saksonii organizując spacer po mieście kończący się kolacją w jednej z najpiękniejszych restauracji piwnicznych Drezna: Pulverturm (dawnej prochowni). Całości dopełniły wspaniałe widoki panoramy z wieży kościoła Marii Panny Frauenkirche. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |