Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 28-29 czerwca 2016 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym. Było to 32 seminarium poświęcone tej tematyce.
Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy z Zakładem Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej. W imieniu ZG STC uczestników seminarium przywitała Krystyna Wasińska Sekretarz Generalny STC. Honorowi goście konferencji. Od lewej: prof. dr hab. inż. Ewa Nebesny Dyrektor Instytutu i Analizy Żywności, prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz - Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, doc. dr inż Stanisław Brzeziński Prodziekan ds. Studenckich, dr hab. Anna Diowksz Prodziekan ds. Kształcenia. Prof. Maria Koziołkiewicz Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności w imieniu władz uczelni powitała uczestników seminarium i życzyła owocnych obrad Dr Stanisław Brzeziński Prodziekan d/s. Studenckich witając uczestników konferencji podkreślił znaczenie i obustronne korzyści wynikające ze współpracy działalności naukowej Politechniki Łódzkiej z przemysłem cukrowniczym. W tegorocznym programie omówiono nowe rozwiązania, zmiany oraz aktualizacje, jakie pojawiły się w ostatnim roku, w przepisach prawa polskiego i unijnego zarówno w analityce cukrowniczej jak i w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i regulacji rynku cukru. W nawiązaniu do 30-tej międzynarodowej Sesji ICUMSA, która odbyła się w tym roku w Polsce, w Warszawie w dniach 8-10 czerwca w programie konferencji przedstawiono szczegółowe sprawozdania z prac sekcji GS-2 Cukier biały, sekcji GS-8 Przerób buraka cukrowego, sekcji S-5 Metody chemiczne oraz z prac sekcji S-6 Mikrobiologia. W nawiązaniu do zleconego przez Komitet Naukowy ESST projektu, prowadzonego przez Zakład Cukrownictwa PŁ, dotyczącego przerobu buraków zdegradowanych w programie konferencji przedstawiono referat omawiający problemy w procesie produkcji cukru wynikające z występowania dextranu i levanu w składzie chemicznym buraków zdegradowanych. Omówiono wartość technologiczną buraków jako zespół biologicznych, chemicznych, fizycznych i mechanicznych cech korzeni buraków wpływających na przebieg procesu technologicznego. W kolejnym referacie firma Anton Paar zaprezentowała system Betalyser jako skuteczne urządzenie do automatycznego oznaczania wartości technologicznej. W zakresie tematycznym dotyczącym doświadczeń analityczno-ruchowych omówiono metody oznaczania polaryzacji w produktach cukrowniczych w bliskiej podczerwieni NIR oraz metody Dobrej Praktyki Laboratoryjnej wykorzystującej wspólne praktyki i doświadczenia z różnych źródeł krajowych i zagranicznych. Uczestnicy konferencji mieli także możliwość samodzielnego oznaczania zawartości sacharozy w wybranych produktach cukrowniczych metodą polarymetryczną w zakresie bliskiej podczerwieni z wykorzystaniem aparatury firmy Anton Paar w specjalistycznym laboratorium Zakładu Cukrownictwa. W zakresie postępu w rozwoju aparatury kontrolno-pomiarowej uczestnicy konferencji mieli sposobność zapoznania się z najnowsza ofertą w tym zakresie firm: Anton Paar Poland. Marazet SA oraz Labindex sc. W tegorocznym programie dyskutowano również na temat zagadnień metrologicznych z uwzględnieniem wymagań prawa i międzynarodowych norm dotyczących procesów pomiarowych i wyposażenia pomiarowego. Omówiono politykę gwarantującą zapewnienie spójności pomiarowej oraz niepewności pomiaru. W zakresie przepisów prawa polskiego i europejskiego omówiono aktualności prawa żywnościowego i paszowego w odniesieniu do branży cukrowniczej ze szczególnym uwzględnieniem zawartości azotanów i azotynów w melasie i wysłodkach jako matariałach paszowych. Program seminarium zakończył referat omawiający działania na liczbach przybliżonych oraz zasady zaokrąglania liczb. W seminarium wzięło udział 40 osób: kierownicy laboratoriów z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych oraz pracownicy naukowi Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej. Tegoroczne seminarium jakościowe, już po raz dziewiąty, odbyło się na terenie Politechniki Łódzkiej. Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej Tematyka seminarium:
Uczestnicy konferencji uczestniczyli w pomiarach oznaczania zawartości sacharozy w produktach cukrowniczych metodą polarymetryczną w zakresie bliskiej podczerwieni z wykorzystaniem aparatury Anton Paar w specjalistycznym laboratorium Zakładu Cukrownictwa. Życzenia pomyślności na emeryturze kol. Bożenie Kwiatkowskiej składają współpracownicy z Krajowej Spółki Cukrowej. Od lewej: Janusz Sławiński, Bożena Kwiatkowska, Magdalena Kołodziejczyk, Jan Marcinkiewicz Odchodzącej na emeryturę kol. Bożenie Kwiatkowskiej dziękują za współpracę przedstawiciele Stowarzyszenia Techników Cukrowników, Politechniki Łódzkiej oraz uczestników konferencji. Od lewej: Maciej Wojtczak, Bożena Kwiatkowska, Dagmara Wojtków, Krystyna Wasińska. Bożena Kwiatkowska w towarzystwie prowadzącej obrady Krystyny Wasińskiej dziękuję za współpracę oraz otrzymane życzenia przedstawicielom Krajowej Spółki Cukrowej, przedstawicielom Stowarzyszenia Techników Cukrowników, władzom Politechniki Łódzkiej oraz koleżankom i kolegom uczestnikom seminarium. doc. dr inż. Stanisław Brzeziński w towarzystwie prowadzącej konferencję Krystyny Wasińskiej zamyka tegoroczne obrady. Posiedzenie Polskiego Komitetu ICUMSA. W przeddzień seminarium odbyła się XIII sesja członków Polskiego Komitetu ICUMSA, na której przewodniczący Maciej Wojtczak zaprezentował:
W dyskusji podjęto temat dokładności wyników oraz zakres kolejnych rund badań biegłości. Po obradach pierwszego dnia seminarium odbył się tradycyjny wieczór cukrowniczy, na którym uczestnicy konferencji spotkali się z pracownikami naukowymi Zakładu Cukrownictwa i Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |