Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
XXXVI Konferencja Techniczno–Surowcowo–Analityczna 2024
W dniach 23–24.05.2024 r. w Hotelu Novotel w Warszawie odbyła się XXXVI Konferencja
Techniczno–Surowcowo–Analityczna zorganizowana przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy
współpracy z Zarządem Krajowej Grupy Spożywczej S.A.Tegoroczną konferencją Stowarzyszenie Techników
Cukrowników zapoczątkowało nową formułę cyklicznych kilkupanelowych konferencji tematycznych.
Na poszczególne bloki tematyczne złożyły się: sesja techniczno surowcowa, sesja analityczna oraz
warsztaty krystalizacji, które były prezentowane równolegle w odrębnych salach.
W tym roku wiodącym tematem i w dużym stopniu kontynuacją programu poprzedniej konferencji STC były
zagadnienia dotyczące aktualnych wyzwań w zakresie techniki i technologii cukrownictwa, gospodarki
surowcowej i rozwiązań w agrotechnice buraka cukrowego oraz w zakresie problematyki jakości w
przemyśle cukrowniczym.
Zagadnienia te prezentowano w referatach omawiających między innymi:
W imieniu Zarządu Głównego STC konferencję rozpoczął dr hab. Maciej Wojtczak, profesor PŁ –
Przewodniczący ZG STC, który przywitał wszystkich cukrowników oraz zaproszonych gości konferencji:
p. Marka Zagórskiego – Prezesa Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., panów
Tomasza Olenderka i Witolda Choińskiego – Członków Zarządu KGS
S.A., p. Krzysztofa Kowę – Dyrektora Departamentu Ekonomiczno–Finansowego KGS S.A.
oraz p. Zdzisława Salusa – b. Członka Zarządu KGS S.A., p. Katarzynę Średnicką –
Naczelnik Wydziału Produktów Roślinnych w Departamencie Rynków Rolnych i Transformacji
Energetycznej Obszarów Wiejskich w MRiRW, p. Marzenę Skąpską – Naczelnik Wydziału
Odnawialnych Źródeł Energii w MRiRW, p. Krzysztofa Nykiela – Prezesa Krajowego Związku Plantatorów
Buraka Cukrowego, p. Stefana Góralczyka – Wiceprezesa Zarządu FSNT–NOT, przedstawicieli prasy
cukrowniczej, przedstawicieli instytutów naukowo–badawczych, oraz przedstawicieli 80 firm polskich
i zagranicznych oferujących aktualne usługi i produkty dla przemysłu cukrowniczego.
Następnie kol. Maciej Wojtczak powołał Prezydium Konferencji powierzając prowadzenie Sesji
Techniczno–Surowcowej kol. Krystynie Wasińskiej – Sekretarz Generalnej STC oraz kol. Hubertowi
Fabianowiczowi – Wiceprzewodniczącemu Zarządu Głównego STC; prowadzenie Sesji Analitycznej – dr
Anecie Antczak Chrobot z KZ STC przy PŁ i prowadzenie Warsztatów Krystalizacji kol. Danielowi
Krajewskiemu – Kier. Działu Techniczno–Produkcyjnego w KGS S.A.
Oficjalnego otwarcia XXXVI Konferencji Techniczno–Surowcowo–Analitycznej dokonał p. Marek Zagórski
– Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., który witając wszystkich uczestników wyraził
zadowolenie, że program tegorocznej konferencji porusza najważniejsze problemy i wyzwania dotyczące
branży cukrowniczej. Otwierając XXXVI Konferencję Techniczno–Surowcowo–Analityczą Prezes Marek
Zagórski życzył udanych i owocnych obrad oraz miłego spotkania cukrowników i wszystkich branż
związanych z cukrownictwem.
Następnie odbyła się ceremonia wręczenia odznaczeń Naczelnej Organizacji Technicznej oraz
Stowarzyszenia Techników Cukrowników przyznanych zasłużonym działaczom naszego Stowarzyszenia.
W podziękowaniu za aktywną pracę na rzecz przemysłu cukrowniczego, w uznaniu wspierania inicjatyw i
działalności Stowarzyszenia Techników Cukrowników oraz w podziękowaniu za duże zaangażowanie w
kształtowanie i podnoszenie wiedzy i kultury technicznej techników i inżynierów cukrownictwa.
Złotą Odznaką Honorową NOT odznaczeni zostali:
Mariusz Kaźmierczak – Krajowa Grupa Spożywcza S.A. C. Malbork
Jacek Sobczyński – Pfeifer & Langen Polska S.A., C. Miejska Górka
Odznaczeni Złotą Odznaką Honorową NOT Jacek Sobczyński i Mariusz Kaźmierczak w towarzystwie Macieja
Wojtczaka – Przewodniczącego ZG STC oraz Stefana Góralczyka – Wiceprezesa Zarządu FSNT–NOT, którzy
dokonali ceremonii wręczenia odznaki.
Srebrną Odznaką Honorową NOT odznaczeni zostali:
Agnieszka Cebulak – Nordzucker Polska S.A., C. Chełmża,
Szymon Nowak – Krajowa Grupa Spożywcza S.A. C. Dobrzelin,
Marek Schabowski – Krajowa Grupa Spożywcza S.A. C. Malbork,
Stanisław Ziniewicz – Krajowa Grupa Spożywcza S.A. C. Malbork.
Odznaczeni Srebrną Odznaką Honorową NOT: Stanisław Ziniewicz, Marek Schabowski, Szymon Nowak w
towarzystwie Macieja Wojtczaka – Przewodniczącego ZG STC oraz Stefana Góralczyka – Wiceprezesa
Zarządu FSNT–NOT, którzy dokonali ceremonii wręczenia odznaki.
W podziękowaniu za aktywną pracę na rzecz Stowarzyszenia Techników Cukrowników oraz duże
zaangażowanie we wdrażanie postępu technicznego w przemyśle cukrowniczym a także za wyjątkowy wkład
w kształtowanie rangi i wizerunku naszego Stowarzyszenia.
Odznaką Honorową STC odznaczeni zostali:
Magdalena Kołodziejczyk – Krajowa Grupa Spożywcza S.A. C. Kluczewo,
Izabela Pietrus – Krajowa Grupa Spożywcza S.A. C. Malbork,
Leszek Kwiatkowski – Krajowa Grupa Spożywcza S.A. C. Dobrzelin,
Zbigniew Tamborski – Krajowa Grupa Spożywcza S.A. C. Dobrzelin,
Dagmara Wojtków – Suedzucker Polska S.A.
Zgodnie z tradycją i Statutem STC przyznane zostały również odznaki STC przedstawicielom firm
współpracującym z przemysłem cukrowniczym oraz z naszym Stowarzyszeniem.
W tym roku Honorową Odznaką STC zostali odznaczeni:
Marek Mularczyk – reprezentujący firmę NORD NAPĘDY, który corocznie dzieli się z nami wiedzą z
dziedziny napędów, mechaniki i elektroniki,
Maria Pluta – zarządzająca firmą HYDRO MARCO, dostarczającą efektywne rozwiązania w zakresie
gospodarki wodno–ściekowej w cukrowniach,
Claire Rua – reprezentująca francuską firmę ITECA SOCADEI zajmującą się opracowywaniem analizatorów
on-line i przyrządów do kontroli barwy cukru na liniach produkcyjnych,
Karl–Heinz Theisen – założyciel niemieckiej firmy Pro–M–tec Theisen, który wprowadził do przemysłu
cukrowniczego technologię transmisji mikrofalowej do kontroli gęstości cukrzyc.
Odznaczeni Honorową Odznaką STC: Magdalena Kołodziejczyk, Karl–Heinz Theisen, Marek Mularczyk,
Izabela Pietrus, Maria Pluta, Claire Rua, Leszek Kwiatkowski, Zbigniew Tamborski w towarzystwie
prof. Macieja Wojtczaka – Przewodniczącego ZG STC.
W imieniu wszystkich odznaczonych za przyznane wyróżnienia podziękował kol. Mariusz Kaźmierczak –
odznaczony Złotą Odznaką Honorową NOT. Zapewnił o dalszym zaangażowaniu w zakresie podnoszenia
kwalifikacji i dokształcania kadr cukrowniczych oraz realizacji zadań statutowych naszego
Stowarzyszenia. Życzył całej społeczności cukrowniczej dalszego pomyślnego rozwoju oraz wielu
osiągnięć w pracy zawodowej i społecznej.
Katarzyna Średnicka – Naczelnik Wydziału Produktów Roślinnych w Departamencie Rynków Rolnych i
Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich w MRiRW podziękowała za zaproszenie przedstawicieli
MRiRW na konferencję organizowaną od lat na rzecz społeczności cukrowniczej przez Stowarzyszenie
Techników Cukrowników oraz przeczytała i przekazała list od Ministra Czesława Siekierskiego
skierowany do Zarządu Głównego STC oraz do uczestników konferencji.
List od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Referaty prezentowane na konferencji:
SESJA TECHNICZNO-SUROWCOWA
SESJA ANALITYCZNA
WARSZTATY KRYSTALIZACJI
W tegorocznej Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej wzięło udział 250 osób, w tym zaproszeni
goście, przedstawiciele Zarządu i Cukrowni Krajowej Grupy Spożywczej S.A., przedstawiciele
instytutów naukowo-badawczych współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie techniki i
technologii cukrownictwa oraz uprawy buraków i gospodarki surowcowej. W konferencji wzięło udział 80
firm specjalistycznych prezentujących aktualną ofertę produktów i usług dla przemysłu cukrowniczego.
Uczestnicy konferencji podczas obrad:
Tegoroczne stoiska firmowe z aktualną ofertą dla branży cukrowniczej:
W godzinach wieczornych pierwszego dnia konferencji w Hotelu Novotel odbyło się tradycyjne spotkanie
koleżeńskie, na którym cukrownicy, zaproszeni goście i sympatycy STC oraz przedstawiciele firm i
instytucji współpracujących z przemysłem cukrowniczym mieli okazję kontynuować rozmowy i dyskusje
kuluarowe a także, jak mamy nadzieję, miło spędzić wspólny cukrowniczy wieczór:
Po więcej zdjęc z imprezy kliknij TUTAJ |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |