Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Rozpalenie pieca wapiennego w Cukrowni "Malbork"
Zgodnie z wieloletnią tradycją cukrowniczą w dniu 06.09.2022 w Oddziale Cukrownia Malbork Krajowej Grupy Spożywczej S.A. odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2022/2023. To już 141 kampania cukrownicza w historii działalności Cukrowni Malbork, planowany przerób podczas tej kampanii wynosi ok. 1 mln ton buraków cukrowych. W uroczystości wzięli udział dyrekcja i kadra techniczno-surowcowa Cukrowni Malbork oraz zaproszeni goście, wśród nich Jan Wernicki – Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., Członkowie Zarządu KGS S.A.: Zdzisław Salus, Tomasz Olenderek i Tomasz Nowakowski, Hubert Fabianowicz - Dyrektor Departamentu Techniczno-Produkcyjnego KGS S.A., lokalni przedstawiciele samorządów i służb mundurowych, przedstawiciele Związków Plantatorów Buraka Cukrowego oraz przedstawiciele firm współpracujących z Cukrownią Malbork w zakresie wdrażania postępu technicznego. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentowała Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC. W tym roku uroczystego rozpalenia pieca wapiennego dokonali: Jan Wernicki - Prezes Zarządu KGS S.A., płk pil. Mariusz Wiączkowski - Dowódca 22 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Malborku, Juliusz Bohatyrewicz - Prezes Zarządu TECHNOTEX S.C. - firmy prowadzącej budowę pieca oraz Krzysztof Zieliński - Dyr. d/s Techn. w Cukrowni Malbork. O pomyślność kampanii cukrowniczej 2022/23 oraz bezpieczną pracę cukrowników i plantatorów pomodlił się Ks. dr Arkadiusz Śnigier – Dziekan Dekanatu Malbork, który poświęcił próbę buraków cukrowych oraz nowo odremontowany i wybudowany piec wapienny. Następnie odbyło się spotkanie Dyrektora Mariusza Kaźmierczaka oraz kadry technicznej i surowcowej z zaproszonymi gośćmi, którzy pogratulowali wdrożonych nowych inwestycji oraz przekazali wiele pomyślnych życzeń dotyczących rozpoczynającej się kampanii cukrowniczej oraz dalszego rozwoju Cukrowni „Malbork”. Jan Wernicki – Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. rozpalający piec wapienny. Obok Mariusz Kaźmierczak – Dyrektor Cukrowni Malbork. Galeria zdjęć: |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |