cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej...
  W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej...
  Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej...
  W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej...
  W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej...


Rozpalenie pieca wapiennego w Cukrowni "Malbork"


Zgodnie z wieloletnią tradycją cukrowniczą w dniu 06.09.2022 w Oddziale Cukrownia Malbork Krajowej Grupy Spożywczej S.A. odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2022/2023. To już 141 kampania cukrownicza w historii działalności Cukrowni Malbork, planowany przerób podczas tej kampanii wynosi ok. 1 mln ton buraków cukrowych.

W uroczystości wzięli udział dyrekcja i kadra techniczno-surowcowa Cukrowni Malbork oraz zaproszeni goście, wśród nich Jan Wernicki – Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A., Członkowie Zarządu KGS S.A.: Zdzisław Salus, Tomasz Olenderek i Tomasz Nowakowski, Hubert Fabianowicz - Dyrektor Departamentu Techniczno-Produkcyjnego KGS S.A., lokalni przedstawiciele samorządów i służb mundurowych, przedstawiciele Związków Plantatorów Buraka Cukrowego oraz przedstawiciele firm współpracujących z Cukrownią Malbork w zakresie wdrażania postępu technicznego. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentowała Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC.

W tym roku uroczystego rozpalenia pieca wapiennego dokonali: Jan Wernicki - Prezes Zarządu KGS S.A., płk pil. Mariusz Wiączkowski - Dowódca 22 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Malborku, Juliusz Bohatyrewicz - Prezes Zarządu TECHNOTEX S.C. - firmy prowadzącej budowę pieca oraz Krzysztof Zieliński - Dyr. d/s Techn. w Cukrowni Malbork.

O pomyślność kampanii cukrowniczej 2022/23 oraz bezpieczną pracę cukrowników i plantatorów pomodlił się Ks. dr Arkadiusz Śnigier – Dziekan Dekanatu Malbork, który poświęcił próbę buraków cukrowych oraz nowo odremontowany i wybudowany piec wapienny.

Następnie odbyło się spotkanie Dyrektora Mariusza Kaźmierczaka oraz kadry technicznej i surowcowej z zaproszonymi gośćmi, którzy pogratulowali wdrożonych nowych inwestycji oraz przekazali wiele pomyślnych życzeń dotyczących rozpoczynającej się kampanii cukrowniczej oraz dalszego rozwoju Cukrowni „Malbork”.

Kliknij aby powiększyć Jan Wernicki – Prezes Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej S.A. rozpalający piec wapienny. Obok Mariusz Kaźmierczak – Dyrektor Cukrowni Malbork.



Galeria zdjęć:
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć




Kliknij aby powiększyć
Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników