Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Nowe kierunki rozwoju cukrownictwa na świecie - sprawozdanie z międzynarodowej konferencji cukrowniczej - Atlanta 4-7 kwietnia 2004
dr inż. Maciej Wojtczak, Politechnika Łódzka
Streszczenie referatu wygłoszonego na seminarium "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym", 24-25 maja 2004 r. w Zakopanem. W dniach 4-7 kwietnia 2004 w Atlancie (USA) odbyła się międzynarodowa konferencja cukrownicza zorganizowana przez amerykański Instytut przemysłu cukrowniczego - Sugar Processing Research Institute, Inc. Spotkania te organizowane są cyklicznie, co dwa lata i stanowią forum wymiany informacji dotyczących aktualnej sytuacji w przemyśle cukrowniczym na świecie oraz prezentują najnowsze i najważniejsze koncepcje rozwoju przemysłu cukrowniczego. Tegoroczna konferencja odbyła się pod tytułem "New developments", czyli nowe kierunki rozwoju. W tym roku Atlanta gościła około stu przedstawicieli cukrownictwa oraz pokrewnych gałęzi przemysłu z 24 krajów z całego świata. Reprezentowany był zarówno cukier trzcinowy jak i cukier buraczany, przy czym nalezy zaznaczyć, że znaczna część prac dotyczyła produkcji cukru z trzciny cukrowej. Podczas konferencji wygłoszono 23 referaty oraz przedstawiono 17 posterów. Tematyka prac dotyczyła różnorodnych zagadnień związanych zarówno z technologią jak i jakością cukru. W szczególności wśród prezentowanych prac można wyróżnić trzy główne grupy tematyczne:
Interesujące były prace dotyczące możliwości rozwoju przemysłu cukrowniczego dzięki wprowadzaniu na rynek nowych produktów otrzymywanych z produktów ubocznych przerobu trzciny lub buraków. Przedstawiono, opracowany w Australii, proces ZeaChem otrzymywania bioetanolu (ZeaChem Process), jako element biorafinerii produkującej zarówno cukier, bioetanol, energie elektryczną i preparaty chemiczne z odnawialnych surowców. Brett J. Savary przedstawił zakres prac i problemów badawczych realizowanych w Regionalnym Centrum Badawczym w USA (Estern Regional Research Center) dotyczących pozyskiwania artykułów o wyższej wartości z produktów ubocznych przerobu buraków cukrowych. Badania tej grupy skupiają się nad określeniem właściwości polisacharydów ścian komórkowych znajdujących się w wysłodkach buraczanych (tj. celuloza, chemiceluloza, pektyny) oraz opracowaniu technologii ich pozyskiwania (ekstrakcji) i produkcji z nich dodatków funkcjonalnych do żywności i pasz, oraz substancji niespożywczych - odnawialnych bioproduktów mogących zastąpić wyroby przemysłu petrochemicznego. W prezentacji tej zwrócono szczególna uwagę na korzyści ekonomiczne, poprawiające rentowność przemysłu cukrowniczego, które płyną z rozszerzenia produkcji w cukrowni o nowe artykuły o wyższej wartości rynkowej. Wśród prac dotyczących nowych rozwiązań technologicznych ciekawe były doniesienia dotyczące zastosowania systemów ciągłych (on-line) do pomiaru jakości trzciny cukrowej z zastosowaniem spektroskopii w bliskiej podczerwieni (NIRS). Firma Neltec z Danii przedstawiła interesujące rozwiązanie ciągłego pomiaru zabarwienia cukru - ColourQ. System ten pozwala, jak podaje firma, na pomiar zabarwienia roztworu cukru w jednostkach ICUMSA w sposób ciągły (Real-time) w trakcie produkcji cukru, co znajduje szczególnie zastosowanie w optymalizacji procesu zmycia i odwirowania kryształów cukru. Przedstawiono również prace dotyczące zastosowania SO2, H2O2 oraz ozonu do odbarwiania soków cukrowniczych. Profesor Günter Pollach (Austria) zaprezentował koncepcję zastosowania naturalnych substancji antybiotycznych pozyskiwanych z roślin takich jak chmiel, sosna czy owoce palmy, jako środków pomocniczych do dezynfekcji soku ekstrakcyjnego. W pracy wykazano skuteczność testowanych naturalnych substancji antybiotycznych w zwalczaniu zakażenia termofilnymi bakteriami w ekstraktorze. Znaczna część prac prezentowanych na konferencji w Atlancie dotyczyła zagadnień związanych z jakością cukru białego, a śród nich znajdowały się doniesienia przedstawiające zastosowanie nowoczesnych metod analitycznych do oceny zawartości zanieczyszczeń w cukrze białym. Dotyczyły one między innymi oznaczania zawartości dekstranu i skrobi w cukrze, wpływu ozonowania oraz napowietrzania na usuwanie obcych zapachów z cukru. Zaprezentowane były również dwie prace z Polski, wykonane w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej, dotyczące zawartości saponin w cukrze białym i soku gęstym oraz identyfikacji substancji nierozpuszczalnych w wodzie obecnych w cukrze białym za pomocą spektrometrii absorpcji atomowej i mikroanalizy rentgenowskiej. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |