Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Intensyfikacja wykorzystania węglanu wapnia w technologii otrzymywania cukru
dr inż. Stanisław Wawro, Politechnika Łódzka.
Referat wygłoszony na seminarium "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym", 24-25 maja 2004 r. w Zakopanem. Węglan wapnia wytwarzany podczas oczyszczania soku spełnia rolę czynnika:
W klasycznie prowadzonym oczyszczaniu kontakt osadu saturacyjnego z sokiem kończy się na etapie filtracji soku po saturacji I. Ze względu na swoje właściwości węglan adsorbuje wiele substancji zawartych w soku, a w tym także ciała barwne. Zgodnie z izotermą Freundlicha na ilość zaadsorbowanej substancji ma wpływ między innymi końcowe stężenie w roztworze substancji adsorbowanej. W związku z tym adsorbent wyczerpany w określonym procesie może być jeszcze użyty w innych procesach, gdzie stężenie substancji adsorbowanej jest większe niż końcowe stężenie w roztworze poprzednim. Celem pracy było zbadanie skuteczności odbarwiania wybranych roztworów cukrowniczych takich jak np. klarówka przy zastosowaniu wytworzonego i wykorzystanego w procesie saturacji węglanu wapnia. Materiał badawczy stanowiły oryginalne produkty podstawowe takie jak osady węglanowe oraz mączka III, z której przyrządzano roztwory do odbarwiania. Proces odbarwiania prowadzono w warunkach laboratoryjnych. W seriach doświadczeń wyznaczono:
Uzyskane rezultaty zostaną zaprezentowane i omówione w odniesieniu do problemu dotyczącego celowości zawracania mączki III do procesu oczyszczania. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |