Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Metody analiz cukru białego obowiązujące w Polsce po wstąpieniu do Unii Europejskiej w porównaniu z metodami ICUMSA
dr inż. Krystyna Lisik, Instytut Chemicznej Technologii Żywności, Politechnika Łódzka. Referat wygłoszony na konferencji "Szkoła Letnia" - Zakopane 2004. Podstawowymi aktami prawnymi obowiązującymi w Polsce po wstąpieniu do Unii Europejskiej dotyczącymi metod badań kryteriów jakościowych cukru są:
Rozporządzenie MRiRW przewiduje użycie kolb miarowych o pojemności 100 +/- 0,01 ml albo pojemności skorygowanej z tą dokładnością. Procedura ICUMSA z 1994 r. GS 2/3-1 (1994) przewiduje modyfikację polegającą na ważeniu kolby z roztworem cukru z roztworem cukru i wprowadzeniu poprawki w zależności od objętości roztworu, co również sprowadza się do korygowania objętości do 100 +/- 0,01 ml. ad 2: Rozporządzenie MRiRW opisuje dwie metody:
ICUMSA nie przewiduje jej do stosowania w cukrze. Zaleca ją do produktów o średniej zawartości inwertu do 10 %. Metoda Knighta i Allena została specjalnie opracowana do małych zawartości inwertu wobec dużej zawartości sacharozy. Polega na redukcji miedzi (II) zawartej w odczynniku miedziowym do Cu (I) przez cukry redukujące. Niezredukowane jony miedziowe (II) oznacza sie metodą kompleksometryczną za pomocą EDTA wobec mureksydu. W zależności od ilości zużytego EDTA zawartość związków redukujących odczytuje się z krzywej wzorcowej sporządzonej z czystej sacharozy, do której dodano znane ilości inwertu. W rozporządzeniu MRiRW przewiduje się wykonanie wzorcowego roztworu inwertu i sporządzenie krzywej wzorcowej. Procedura ICUMSA GS 2/3-5 (1994) jest taka sama, a ponadto zawiera tabelę, z której można odczytać zawartość inwertu w zależności od ilości zużytego wersenianu. ad 3: Rozporządzenie MRiRW opisuje metodę oznaczania wilgotności jako ubytku masy wskutek wysuszenia próbki cukru w temperaturze 103 0C +/-2 0C w czasie nie dłuższym niż 4 godziny. Przepis ICUMSA GS 2/1/3-15 (1994) dokładniej precyzuje warunki wykonania oznaczenia. Próbkę suszy się w suszarce z wymuszoną cyrkulacją w temperaturze 105 0 C +/- 10C dokładnie przez 3 godziny, a następnie chłodzi w znormalizowanych warunkach. Metody oznaczania pozostałych podstawowych wskaźników, tj. zabarwienia cukru w roztworze, typu zabarwienia cukru krystalicznego i zawartości popiołu konduktometrycznego w cukrze białym i ekstra białym należy wykonywać zgodnie z rozporządzeniem Komisji EWG nr 1265/69 z dnia 1 lipca 1969 r. ustanawiającym metody określania jakości cukru kupowanego przez agencje interwencyjne. Ponadto w rozporządzeniu tym zawarta jest dokładna procedura przyznawania punktów za poszczególne kryteria. Metody analityczne oznaczania podstawowych wskaźników oceny jakości cukru, obowiązujące w Polsce po wstąpieniu do Unii Europejskiej oparte są na zaleceniach ICUMSA i zasadniczo nie odbiegają od dotychczas obowiązujących. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |