Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Badania nad produkcją sacharozy bez użycia wapna
prof. Giuseppe Vaccari, Uniwersytet w Ferrarze.
Referat wygłoszony na seminarium "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym", 24-25 maja 2004 r. w Zakopanem. Tradycyjny schemat produkcji cukru buraczanego, zmusza do korzystania z wielu, złożonych operacji, które mają na celu częściową eliminację związków organicznych i nieorganicznych, ekstrahowanych z sacharozą (rys.1). Operacje te, są związane z produkcją mleka wapiennego otrzymywanego z wapna pozyskiwanego przez wypalanie kamienia wapiennego. Mleko wapienne jest dodawane stopniowo do soku dyfuzyjnego. Po wprowadzeniu dwutlenku węgla, tworzy się węglan wapnia, który musi być oddzielany w trakcie kolejnych etapów filtracji. Ponadto, często są używane złoża wymieniaczy jonowych w celu zmiękczenia, odbarwienia i demineralizacji soku. Wszystkie te operacje prowadzą do wytworzenia stałych, ciekłych i gazowych odpadów. Całkowita eliminacja etapu oczyszczania z procesu produkcji cukru buraczanego, nie tylko poważnie uprościłaby cukrownie, zmniejszyła koszty energii, ale również znacznie zminimalizowała problemy ekologiczne, a w szczególności rosnące niedogodności związane z pozbyciem się błota saturacyjnego. Zatem, gdy kamień wapienny nie będzie używany, problemy środowiskowe ulegną redukcji. Redukcja będzie znacząca, bowiem tylko Włoszech zużywa się ok. 580.000 t wydobywanego kamienia wapiennego i produkuje około 1.300.000 ton błota saturacyjnego. Proces oczyszczania wapniowo-węglanowego może być wyeliminowany przy użyciu nowych technologii takich jak koncentracja soków w niskiej temperaturze, krystalizacja przez chłodzenie, mikrofiltracja, czy separacja chromatograficzna. Możliwości zastosowania tych technik były dokładnie badane dzięki udziałowi Wspólnoty Europejskiej. Rezultaty uzyskane w ostatnich latach przy wykorzystaniu tych nowych technologii, tak w skali laboratoryjnej, jak i w instalacjach pilotowych będą zaprezentowane i omówione. Celem jest przygotowanie świata przemysłowego do jakościowego skoku, który jest niezbędny, aby uczynić produkcję sacharozy procesem "eko-kompatybilnym". Rys. 1 SUGAR CRYSTALLIZATION WITHOUT LIME UTILIZATION prof. Giuseppe Vaccari, University of Ferrara. Referat wygłoszony na seminarium "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym", 24-25 maja 2004 r. w Zakopanem. The traditional scheme for the manufacture of beet sugar, as shown in Fig, 1, involves a wide and complex number of operations which have as their aim the partial elimination of organic and inorganic compounds which have been extracted, along with sucrose, during the diffusion step. These operations are actually related to the production, from limestone, of milk of lime, which is gradually added to the extraction juice. After the addition of carbon dioxide, calcium carbonate is produced which must be eliminated through subsequent filtration steps. Moreover, ion exhange resin plants are often utilized for softening, decolorization and demineralization of the juice. All of these operations lead to the formation of solid, liquid and gaseous polluting wastes. The total elimination of the purification steps from beet sugar manufacture could not only greatly simplify the factories and decrease the energy costs, but also almost completely eliminate the ecological problems and, in particular, the increasing difficulties related to the disposal of carbonatation sludges. Thus, environmental problems would be reduced if limestone were not utilized, bearing in mind that in Italy alone 580.000 tonnes of mined limestone are utilized every year, producing about 1.300.000 tonnes of carbonatation sludge. The calco-carbonic purification process can be eliminated by using new tehnologies such as concentration of juices at low temperature, cooling crystallization, microfiltration or chromatographic separation processes. The possible adoption of these new technologies has been and is carefully studied thanks to contributions by the European Community. The results achieved in recent years by applying these new technologies either in laboratory tests or in pilot plants will be presented and discussed. The aim is to prepare the industrial world to make the qualitative leap necessary in order to make the sugar production process more eco-compatible. Figure 1 |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |