Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Wyniki techniczno produkcyjne polskich cukrowni w latach 1990 i 2004
W dniu wczorajszym minęło 15 lat od dnia 9 lutego 1990 roku, w którym Premier Tadeusz Mazowiecki podpisał Zarządzenie nr 14 Rady Ministrów w sprawie podziału państwowych przedsiębiorstw przemysłu cukrowniczego. Z dniem 1 marca 1990 roku uległo podziałowi 11 państwowych przedsiębiorstw wielozakładowych. Tabela nr 1
W wyniku podziału 11 wielozakładowych przedsiębiorstw powstało 75 samodzielnych cukrowni jako przedsiębiorstwa państwowe. Wcześniej samodzielnymi cukrowniami były: Chybie, Łapy i Ropczyce. Dla 78 cukrowni organami założycielskimi stali się wojewodowie. Nastąpiło pełne usamodzielnienie organizacyjne i ekonomiczne cukrowni. Szybko jednak pojawiły się groźne negatywne skutki tych zmian. Bardzo wysokie oprocentowanie kredytów oraz narastająca bezwzględna konkurencja cenowa przy nadmiarze cukru na rynku prowadziły do szybkiego pogarszania sytuacji ekonomicznej w skali całej branży. Cukrownie traciły zdolność kredytową. Z powodu braku uregulowań prawnych w zakresie produkcji i obrotu cukru w warunkach gospodarki rynkowej wystąpiło realne zagrożenie dla całej branży. Okazało się bowiem, że przemysł cukrowniczy wprowadzający na rynek jeden jednorodny produkt nie może dobrze funkcjonować w całkowitej dezintegracji. Pobierz cały tekst (PDF 654 kB) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |