![]() |
![]() |
![]() |
|||||||||||
|
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 08.08.2025 odbyło się V Jubileuszowe spotkanie członków i sympatyków Koła STC przy Cukrowni Glinojeck Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT, 26.06.2025 Czytaj więcej... W dniach 22-23.05.2025 r. w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej przyszłości”. Czytaj więcej... W dniu 2 kwietnia 2025 r. w Malborku odbyło się uroczyste zebranie Koła Zakładowego STC. Czytaj więcej... 34 Sesja ICUMSA, 03-05.03.2025, Delhi, Indie. Czytaj więcej... W dniu 4 marca 2025 r. w murach odbyły się obchody Światowego Dnia Inżyniera. Czytaj więcej... Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Wyniki techniczno produkcyjne polskich cukrowni w latach 1990 i 2004
W dniu wczorajszym minęło 15 lat od dnia 9 lutego 1990 roku, w którym Premier Tadeusz Mazowiecki podpisał Zarządzenie nr 14 Rady Ministrów w sprawie podziału państwowych przedsiębiorstw przemysłu cukrowniczego. Z dniem 1 marca 1990 roku uległo podziałowi 11 państwowych przedsiębiorstw wielozakładowych. Tabela nr 1
W wyniku podziału 11 wielozakładowych przedsiębiorstw powstało 75 samodzielnych cukrowni jako przedsiębiorstwa państwowe. Wcześniej samodzielnymi cukrowniami były: Chybie, Łapy i Ropczyce. Dla 78 cukrowni organami założycielskimi stali się wojewodowie. Nastąpiło pełne usamodzielnienie organizacyjne i ekonomiczne cukrowni. Szybko jednak pojawiły się groźne negatywne skutki tych zmian. Bardzo wysokie oprocentowanie kredytów oraz narastająca bezwzględna konkurencja cenowa przy nadmiarze cukru na rynku prowadziły do szybkiego pogarszania sytuacji ekonomicznej w skali całej branży. Cukrownie traciły zdolność kredytową. Z powodu braku uregulowań prawnych w zakresie produkcji i obrotu cukru w warunkach gospodarki rynkowej wystąpiło realne zagrożenie dla całej branży. Okazało się bowiem, że przemysł cukrowniczy wprowadzający na rynek jeden jednorodny produkt nie może dobrze funkcjonować w całkowitej dezintegracji. Pobierz cały tekst (PDF 654 kB) |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
|
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |