![]() |
![]() |
![]() |
|||||||||||
|
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 08.08.2025 odbyło się V Jubileuszowe spotkanie członków i sympatyków Koła STC przy Cukrowni Glinojeck Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT, 26.06.2025 Czytaj więcej... W dniach 22-23.05.2025 r. w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej przyszłości”. Czytaj więcej... W dniu 2 kwietnia 2025 r. w Malborku odbyło się uroczyste zebranie Koła Zakładowego STC. Czytaj więcej... 34 Sesja ICUMSA, 03-05.03.2025, Delhi, Indie. Czytaj więcej... W dniu 4 marca 2025 r. w murach odbyły się obchody Światowego Dnia Inżyniera. Czytaj więcej... Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Unowocześnienie stacji wyparnej pod względem energetycznym - dr Andras Zsigmond, Instytut Przemysłu Cukrowniczego, Węgry.
Zadania i problemy: Zadanie to zmniejszenie zużycia energii do170÷226 kWh/t buraków, obecnie wynosi ono 200÷226 kWh/t buraków. Problemy to: Wahania jakości technologicznej buraków, wpływ pogody, podniesienie przerobu, małe finanse ( niska cena cukru ). Na wykresie pokazano wyraźne wahania jakości buraków w ciągu jednej doby, co ma poważny wpływ na cały proces technologiczny. Powoduje to zmiany w procesie zarówno pod względem technologicznym jak i energetycznym. Wymagania dotyczące stacji wyparnej:
Szczegółowo omówiono zasadę działania stacji wyparnej o mieszanym połączeniu. Stacja wyparna pozostaje 5 - cio działowa, ale dodajemy wyparkę 5A tzw. soku rzadkiego, z której sok przechodzi do wyparki 4A. Wyparka 4A ogrzewana jest oparami 3 działu, warniki periodyczne na produktowni ogrzewane są oparami 4A, a warniki ciągłe oparami 5A.. Na wykresach pokazano zawartości suchej substancji w soku wychodzącym z poszczególnych działów oraz rozpuszczalność suchej substancji w 1 kg wody. W stosunku do wyparki tradycyjnej w wyparce mieszanej rozpuszczalność soli wapnia zmniejsza się o 2/3, co w konsekwencji powoduje zmniejszenie zabarwienia soku. Porównując rozkłady temperatur w różnych rozwiązaniach stacji wyparnej widać wyraźnie, że w wyparce mieszanej mamy opary 4A i 5A o wyższym ciśnieniu niż opary 4B i 5B, co zapewnia gotowanie cukru oparami 4A i 5A o wyższych parametrach. W wypadku potrzeby zwiększenia odparowania na stacji wyparnej nie ma potrzeby podnoszenia parametrów pary retur, a wystarczy zmniejszyć ciśnienie na wyparce 5B, co zapewnia stabilną pracę produktowni zasilanej oparami 5A i 4A. Rozwiązanie stacji wyparnej o mieszanym połączeniu proponuje się stosować gdy występują:
|
|
|
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
|
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |