![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||
Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl | ![]() |
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Informacja o nowej formule Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej organizowanej przez STC w 2024 r. Czytaj więcej... Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej... W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej... W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej... Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej... Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej... |
Publikacje
Wymagania jakościowe cukru białego po akcesji Polski do Unii Europejskiej
dr inż. Krystyna Lisik, Instytut Chemicznej Technologii Żywności, Politechnika Łódzka. Referat wygłoszony na konferencji "Szkoła Letnia" - Zakopane 2004. Aktualnie ocena jakości cukru białego w Polsce opiera się na następujących uregulowaniach prawnych:
Rozporządzenie MRiRW z dn. 23.12.03. wdraża dyrektywę Rady Unii nr 2001/111/WEz dn. 20.12.01. Rozporządzenie to szczegółowo określa wymagania w zakresie jakości handlowej cukrów krystalicznych i płynnych oraz cukrowych produktów skrobiowych. Rozporządzenie definiuje 3 rodzaje cukrów krystalicznych oraz 8 rodzajów płynnych produktów skrobiowych. W referacie omówiono wymagania jakościowe cukrów krystalicznych:
Zgodnie z wymaganiami zawartymi w rozporządzeniach unijnych 1260 i 1262 cukier dzieli się na 4 kategorie:
Przy skupie interwencyjnym cena cukru jest ustalana dla cukru jakości standardowej tj. kategorii 2 i ulega obniżeniu dla cukru kategorii 3 i 4. PN-A-74850:1996, określająca wymagania jakościowe cukru, jest dokumentem przeznaczonym do dobrowolnego stosowania w obrocie krajowym. Aktualnie wymagania tej normy różnią się od wymogów unijnych, kontynuowane są zmiany postanowione przez Komitet Techniczny nr 45 ds. cukru przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym. Termin opublikowania zmian w PN przewidziany jest początek 2005 r. |
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |