Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Wymagania jakościowe cukru białego po akcesji Polski do Unii Europejskiej
dr inż. Krystyna Lisik, Instytut Chemicznej Technologii Żywności, Politechnika Łódzka. Referat wygłoszony na konferencji "Szkoła Letnia" - Zakopane 2004. Aktualnie ocena jakości cukru białego w Polsce opiera się na następujących uregulowaniach prawnych:
Rozporządzenie MRiRW z dn. 23.12.03. wdraża dyrektywę Rady Unii nr 2001/111/WEz dn. 20.12.01. Rozporządzenie to szczegółowo określa wymagania w zakresie jakości handlowej cukrów krystalicznych i płynnych oraz cukrowych produktów skrobiowych. Rozporządzenie definiuje 3 rodzaje cukrów krystalicznych oraz 8 rodzajów płynnych produktów skrobiowych. W referacie omówiono wymagania jakościowe cukrów krystalicznych:
Zgodnie z wymaganiami zawartymi w rozporządzeniach unijnych 1260 i 1262 cukier dzieli się na 4 kategorie:
Przy skupie interwencyjnym cena cukru jest ustalana dla cukru jakości standardowej tj. kategorii 2 i ulega obniżeniu dla cukru kategorii 3 i 4. PN-A-74850:1996, określająca wymagania jakościowe cukru, jest dokumentem przeznaczonym do dobrowolnego stosowania w obrocie krajowym. Aktualnie wymagania tej normy różnią się od wymogów unijnych, kontynuowane są zmiany postanowione przez Komitet Techniczny nr 45 ds. cukru przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym. Termin opublikowania zmian w PN przewidziany jest początek 2005 r. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |