W dniach 27-28 czerwca 2023 r. w Ostrowcu Świętokrzyskim odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz
pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”.
|
Podobnie jak w roku ubiegłym seminarium odbyło się na terenie byłej Cukrowni „Częstocice” w Ostrowcu Świętokrzyskim,
gdzie byliśmy zaproszeni przez Krajową Grupę Spożywczą S.A. Uczestnicy mieli możliwość spotkania się w miejscu pierwszej
w Polsce cukrowni wybudowanej w 1826 roku a także odwiedzenia Izby Pamięci Krajowej Grupy Spożywczej, w której dokumentowane są
dzieje cukrownictwa na ziemiach polskich.
|
|
W imieniu Zarządu Głównego STC uczestników seminarium przywitali Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC oraz Maciej Wojtczak – Przewodniczący ZG STC.
|
|
W imieniu gospodarzy uczestników seminarium przywitał Prezes Zdzisław Salus – Członek Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej,
który przedstawił krótką historię powstania Muzeum i Izby Pamięci oraz otwierając seminarium życzył uczestnikom owocnych
obrad i miłego pobytu w Ostrowcu Świętokrzyskim.
|
|
Uczestnicy seminarium w sali obrad w Izbie Pamięci w byłej Cukrowni „Częstocice”.
|
Program konferencji zawierał zagadnienia dotyczące analityki cukrowniczej, aktualności w przepisach ICUMSA oraz najważniejszych zagadnień
dotyczących systemów bezpieczeństwa żywności.
|
W zakresie analityki cukrowniczej przedstawiono 6 referatów prezentujących pomiary wielkości kryształów oraz rozkład granulometryczny w
cukrzycach i w produkcie gotowym zarówno w zakresie pomiarów laboratoryjnych jak i on-line.
|
Ten blok tematyczny zakończyły warsztaty, podczas których firmy PMOTION&SCANGRADING oraz HAVER&BOECKER zademonstrowały pomiary
kryształów cukru w próbkach przywiezionych przez uczestników o znanym rozkładzie granulometrycznym dla porównania wyników.
|
W kolejnych referatach w bloku zagadnień analitycznych omówiono zastosowanie technologii NIR w analizach produktów cukrowniczych,
oznaczanie dekstranu i aktywności dekstranazy a także omówiono wyniki międzynarodowych badań międzylaboratoryjnych, w których brały
udział dwa polskie laboratoria cukrownicze z KGS S.A. Przewodniczący Polskiego Komitetu ICUMSA - prof. Maciej Wojtczak przedstawił aktualności
w zakresie analityki ICUMSA oraz krótkie sprawozdanie z przebiegu XXXIII Sesji ICUMSA, która odbyła się w Wiedniu w dniach 12-14.06.2023.
|
Uczestnicy seminarium mogli również zapoznać z najnowszą ofertą refraktometrów cukrowniczych firmy ANTON Paar oraz urządzenie
firmy INTROL do pomiaru fotometrycznego zabarwienia w ciągłej kontroli zawartości sacharozy w kondensacie.
|
W tegorocznym programie znalazły się także referaty dotyczące akredytacji laboratoriów badawczych, budowania zaufania do kompetencji
laboratoriów i akredytowanych wyników badań.
|
W zakresie systemów zarządzania jakością omówiono aktualizację obowiązujących wymogów w zakresie systemów zarządzania jakością wynikających
z przepisów prawa polskiego i unijnego. Dużo uwagi poświęcono także stosowaniu nieuczciwych praktyk handlowych producentów wobec konsumentów,
których celem jest wywołanie wrażenia, że dany produkt jest przyjazny dla środowiska (tzw. zielone oświadczenia).
|
Wszystkim prezentowanym referatom towarzyszyła szeroka dyskusja, w ramach której uczestnicy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem.
|
Podczas przerw uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia Izby Pamięci dokumentującej dzieje cukrownictwa na ziemiach polskich a także obejrzenia nowej wystawy „Cukier krzepi”.
|
W seminarium wzięło udział 45 osób: kierownicy laboratoriów, technolodzy i pełnomocnicy ds. zarządzania jakością z cukrowni wszystkich Spółek
Cukrowych, Polski Komitet ICUMSA, pracownicy naukowi Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Politechniki Łódzkiej, przedstawiciele
Związku Producentów Cukru w Polsce oraz przedstawiciele sześciu firm współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie wyposażenia laboratoriów w aparaturę
i sprzęt kontrolno-pomiarowy stosowanych w analityce cukrowniczej.
|
|
Stoiska firm prezentujących aktualną ofertę dla analityki cukrowniczej.
|
Program seminarium:
-
„Evaluation of massecuite quality (Ocena jakości cukrzyc w zakresie rozkładu granulometrycznego)” – Dr Barbara Muir, Tereos Starch & Sweeteners Europe.
Pobierz dokument
-
„Praktyczne pomiary wielkości cząstek w przemyśle cukrowniczym” – Marek Kula, ATEST Sp. z o.o. Kielce.
Pobierz dokument
-
„Nowoczesne metody optyczne pomiaru granulacji cukrzyc” – Trine Aabo Andersen Particle Tech ApS Dania, Daniel Krajewski Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
Pobierz dokument 1
Pobierz dokument 2
-
„Pomiary zawartości kryształów – cukrzyce produkcyjne i zarodowe” – Marcin Marczyński, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
Pobierz dokument
-
„Automatyzacja pomiarów wielkości kryształów cukru suchego w laboratorium z użyciem granulometru SIZELAB X-Feed” – Maciej Ulatowski, PMOTION&SCANGRADING.
Pobierz dokument
-
„Zastosowanie analizy cząstek i sit w przemyśle cukrowniczym” – Bastian Driefer i Arthur Hennek, Haver & Boecker OHG, Niemcy.
Pobierz dokument
-
„Akredytacja laboratoriów badawczych – budowanie zaufania do kompetencji laboratoriów i akredytowanych wyników badań”. – Monika Żmudzka, Polskie Centrum Akredytacji.
Dokument będzie dostępny wkrótce
-
„Techniki potwierdzania ważności wyników i szacowania niepewności oznaczania zawartości sacharozy w burakach cukrowych” – dr hab. Maciej Wojtczak, dr Aneta Antczak-Chrobot, Polski Komitet ICUMSA.
Pobierz dokument
-
„Istota i zakres szkoleń higienicznych – Monika Rychter, Nordzucker Polska S.A.
Pobierz dokument
-
„Rozwiązania FOSS NIR w analityce cukrowniczej” – Michał Gzylewski, FOSS Polska Sp. z o.o.
Pobierz dokument
-
„Fotometryczny pomiar zabarwienia w ciągłej kontroli zawartości sacharozy w kondensacie” – Eryk Kujawa, Introl Sp. z o.o.
Pobierz dokument
-
„Urządzenia pomiarowe w zakresie oznaczeń cukru” – Jacek Szyk, Anton Paar Sp. z o.o.
Pobierz dokument
-
„Aktualności w zakresie analityki ICUMSA” – dr hab. Maciej Wojtczak, Polski Komitet ICUMSA.
Pobierz dokument
-
„Oznaczanie dekstranu metodą ICUMSA – międzynarodowe badania międzylaboratoryjne” – Magdalena Kołodziejczyk, Agnieszka Górska, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.
Pobierz dokument
-
„Oznaczanie aktywności dekstranazy” – dr Aneta Antczak–Chrobot, Polski Komitet ICUMSA.
Pobierz dokument
-
„Informacja na temat najnowszych przepisów z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz inne aktualności legislacyjne” „Green Claims Directive – czy cukier jest „zielony?” – Aleksandra Hawrylak–Żyjewska, Związek Producentów Cukru w Polsce.
Pobierz dokument
|
Przed zakończeniem konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie
analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego.
|
|
Jacek Strykowski, Łukasz Matyka i Daniel Krajewski z Krajowej Grupy Spożywczej po odebraniu certyfikatów z rąk Macieja Wojtczaka – Przewodniczącego Zarządu Głównego STC.
|
|
Maciej Wojtczak - Przewodniczący Zarządu Głównego STC wręcza certyfikat Grażynie Paleń-Kozerskiej z Nordzucker Polska.
|
|
Po obradach pierwszego dnia seminarium w hotelu RED odbyła się tradycyjna uroczysta kolacja, podczas której uczestnicy spotkania mieli okazję kontynuować rozmowy i dyskusje kuluarowe oraz, jak mamy nadzieję, mile spędzić wieczór.
|