cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej...
  W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej...
  Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej...
  W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej...
  W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej...


Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 27-28 czerwca 2023 r. w Ostrowcu Świętokrzyskim odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym”.
Podobnie jak w roku ubiegłym seminarium odbyło się na terenie byłej Cukrowni „Częstocice” w Ostrowcu Świętokrzyskim, gdzie byliśmy zaproszeni przez Krajową Grupę Spożywczą S.A. Uczestnicy mieli możliwość spotkania się w miejscu pierwszej w Polsce cukrowni wybudowanej w 1826 roku a także odwiedzenia Izby Pamięci Krajowej Grupy Spożywczej, w której dokumentowane są dzieje cukrownictwa na ziemiach polskich.
Kliknij aby powiększyć
W imieniu Zarządu Głównego STC uczestników seminarium przywitali Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC oraz Maciej Wojtczak – Przewodniczący ZG STC.
Kliknij aby powiększyć
W imieniu gospodarzy uczestników seminarium przywitał Prezes Zdzisław Salus – Członek Zarządu Krajowej Grupy Spożywczej, który przedstawił krótką historię powstania Muzeum i Izby Pamięci oraz otwierając seminarium życzył uczestnikom owocnych obrad i miłego pobytu w Ostrowcu Świętokrzyskim.
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Uczestnicy seminarium w sali obrad w Izbie Pamięci w byłej Cukrowni „Częstocice”.
Program konferencji zawierał zagadnienia dotyczące analityki cukrowniczej, aktualności w przepisach ICUMSA oraz najważniejszych zagadnień dotyczących systemów bezpieczeństwa żywności.
W zakresie analityki cukrowniczej przedstawiono 6 referatów prezentujących pomiary wielkości kryształów oraz rozkład granulometryczny w cukrzycach i w produkcie gotowym zarówno w zakresie pomiarów laboratoryjnych jak i on-line.
Ten blok tematyczny zakończyły warsztaty, podczas których firmy PMOTION&SCANGRADING oraz HAVER&BOECKER zademonstrowały pomiary kryształów cukru w próbkach przywiezionych przez uczestników o znanym rozkładzie granulometrycznym dla porównania wyników.
W kolejnych referatach w bloku zagadnień analitycznych omówiono zastosowanie technologii NIR w analizach produktów cukrowniczych, oznaczanie dekstranu i aktywności dekstranazy a także omówiono wyniki międzynarodowych badań międzylaboratoryjnych, w których brały udział dwa polskie laboratoria cukrownicze z KGS S.A. Przewodniczący Polskiego Komitetu ICUMSA - prof. Maciej Wojtczak przedstawił aktualności w zakresie analityki ICUMSA oraz krótkie sprawozdanie z przebiegu XXXIII Sesji ICUMSA, która odbyła się w Wiedniu w dniach 12-14.06.2023.
Uczestnicy seminarium mogli również zapoznać z najnowszą ofertą refraktometrów cukrowniczych firmy ANTON Paar oraz urządzenie firmy INTROL do pomiaru fotometrycznego zabarwienia w ciągłej kontroli zawartości sacharozy w kondensacie.
W tegorocznym programie znalazły się także referaty dotyczące akredytacji laboratoriów badawczych, budowania zaufania do kompetencji laboratoriów i akredytowanych wyników badań.
W zakresie systemów zarządzania jakością omówiono aktualizację obowiązujących wymogów w zakresie systemów zarządzania jakością wynikających z przepisów prawa polskiego i unijnego. Dużo uwagi poświęcono także stosowaniu nieuczciwych praktyk handlowych producentów wobec konsumentów, których celem jest wywołanie wrażenia, że dany produkt jest przyjazny dla środowiska (tzw. zielone oświadczenia).
Wszystkim prezentowanym referatom towarzyszyła szeroka dyskusja, w ramach której uczestnicy dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Podczas przerw uczestnicy mieli możliwość zwiedzenia Izby Pamięci dokumentującej dzieje cukrownictwa na ziemiach polskich a także obejrzenia nowej wystawy „Cukier krzepi”.
W seminarium wzięło udział 45 osób: kierownicy laboratoriów, technolodzy i pełnomocnicy ds. zarządzania jakością z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych, Polski Komitet ICUMSA, pracownicy naukowi Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Politechniki Łódzkiej, przedstawiciele Związku Producentów Cukru w Polsce oraz przedstawiciele sześciu firm współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie wyposażenia laboratoriów w aparaturę i sprzęt kontrolno-pomiarowy stosowanych w analityce cukrowniczej.
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Stoiska firm prezentujących aktualną ofertę dla analityki cukrowniczej.
Program seminarium:
  1. Kliknij aby powiększyć „Evaluation of massecuite quality (Ocena jakości cukrzyc w zakresie rozkładu granulometrycznego)” – Dr Barbara Muir, Tereos Starch & Sweeteners Europe.

    Pobierz dokument
     
  2. Kliknij aby powiększyć „Praktyczne pomiary wielkości cząstek w przemyśle cukrowniczym” – Marek Kula, ATEST Sp. z o.o. Kielce.

    Pobierz dokument
     
  3. Kliknij aby powiększyć „Nowoczesne metody optyczne pomiaru granulacji cukrzyc” – Trine Aabo Andersen Particle Tech ApS Dania, Daniel Krajewski Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

    Pobierz dokument 1
      Kliknij aby powiększyć Pobierz dokument 2
     
  4. Kliknij aby powiększyć „Pomiary zawartości kryształów – cukrzyce produkcyjne i zarodowe” – Marcin Marczyński, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

    Pobierz dokument
     
  5. Kliknij aby powiększyć „Automatyzacja pomiarów wielkości kryształów cukru suchego w laboratorium z użyciem granulometru SIZELAB X-Feed” – Maciej Ulatowski, PMOTION&SCANGRADING.

    Pobierz dokument
     
  6. Kliknij aby powiększyć „Zastosowanie analizy cząstek i sit w przemyśle cukrowniczym” – Bastian Driefer i Arthur Hennek, Haver & Boecker OHG, Niemcy.

    Pobierz dokument
     
  7. Kliknij aby powiększyć „Akredytacja laboratoriów badawczych – budowanie zaufania do kompetencji laboratoriów i akredytowanych wyników badań”. – Monika Żmudzka, Polskie Centrum Akredytacji.

    Dokument będzie dostępny wkrótce
     
  8. Kliknij aby powiększyć „Techniki potwierdzania ważności wyników i szacowania niepewności oznaczania zawartości sacharozy w burakach cukrowych” – dr hab. Maciej Wojtczak, dr Aneta Antczak-Chrobot, Polski Komitet ICUMSA.

    Pobierz dokument
     
  9. Kliknij aby powiększyć „Istota i zakres szkoleń higienicznych – Monika Rychter, Nordzucker Polska S.A.

    Pobierz dokument
     
  10. Kliknij aby powiększyć „Rozwiązania FOSS NIR w analityce cukrowniczej” – Michał Gzylewski, FOSS Polska Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  11. Kliknij aby powiększyć „Fotometryczny pomiar zabarwienia w ciągłej kontroli zawartości sacharozy w kondensacie” – Eryk Kujawa, Introl Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  12. Kliknij aby powiększyć „Urządzenia pomiarowe w zakresie oznaczeń cukru” – Jacek Szyk, Anton Paar Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  13. Kliknij aby powiększyć „Aktualności w zakresie analityki ICUMSA” – dr hab. Maciej Wojtczak, Polski Komitet ICUMSA.

    Pobierz dokument
     
  14. Kliknij aby powiększyć „Oznaczanie dekstranu metodą ICUMSA – międzynarodowe badania międzylaboratoryjne” – Magdalena Kołodziejczyk, Agnieszka Górska, Krajowa Grupa Spożywcza S.A.

    Pobierz dokument
     
  15. Kliknij aby powiększyć „Oznaczanie aktywności dekstranazy” – dr Aneta Antczak–Chrobot, Polski Komitet ICUMSA.

    Pobierz dokument
     
  16. Kliknij aby powiększyć „Informacja na temat najnowszych przepisów z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz inne aktualności legislacyjne” „Green Claims Directive – czy cukier jest „zielony?” – Aleksandra Hawrylak–Żyjewska, Związek Producentów Cukru w Polsce.

    Pobierz dokument
     
Przed zakończeniem konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego.
Kliknij aby powiększyć
Jacek Strykowski, Łukasz Matyka i Daniel Krajewski z Krajowej Grupy Spożywczej po odebraniu certyfikatów z rąk Macieja Wojtczaka – Przewodniczącego Zarządu Głównego STC.
Kliknij aby powiększyć
Maciej Wojtczak - Przewodniczący Zarządu Głównego STC wręcza certyfikat Grażynie Paleń-Kozerskiej z Nordzucker Polska.
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Po obradach pierwszego dnia seminarium w hotelu RED odbyła się tradycyjna uroczysta kolacja, podczas której uczestnicy spotkania mieli okazję kontynuować rozmowy i dyskusje kuluarowe oraz, jak mamy nadzieję, mile spędzić wieczór.
Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników