Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Nordzucker Sugar Congress
W dniu 15.10.2019 r. w Pałacu Zamoyskich w Warszawie odbył się Kongres Cukrowniczy zorganizowany przez Zarząd Nordzucker Polska. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Zarządu oraz departamentów technicznych, surowcowych i handlowych Nordzucker Polska oraz Nordzucker AG a także liczni zaproszeni goście reprezentujący odbiorców cukru i firmy specjalistyczne współpracujące z Nordzucker Polska. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentowali Maciej Wojtczak - Przewodniczący Zarządu Głównego STC oraz Krystyna Wasińska - Sekretarz Generalny STC.
W ramach tematyki dotyczącej źródeł zaopatrzenia omówiono liczne wyzwania dla plantatorów związane z uprawą buraków cukrowych. Omówiono zarówno pozytywne aspekty uprawy jak i potencjalne zagrożenia w uprawie takie jak spadek ceny i konkurencyjności w stosunku do innych upraw czy też ryzyko w funkcjonowaniu dopłat do upraw w przyszłości. Omawiając czynniki wpływające na wskaźniki wartości technologicznej buraków podkreślono znaczenie tego parametru w przebiegu procesu technologicznego. Znacząca część programu poświęcona była zagadnieniom dotyczącym rynku cukru w szerokim i bardzo interesującym spektrum uwzględniającym najważniejsze zagadnienia zarówno z punktu widzenia producenta jak i odbiorcy cukru. Po zakończeniu części merytorycznej kongresu uczestnicy zostali zaproszeni na poczęstunek w pięknym ogrodzie Pałacu Zamojskich. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |