cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej...
  W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej...
  Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej...
  W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej...
  W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej...


Rozpalenie pieca wapiennego w Cukrowni „Malbork”
Zgodnie z wieloletnią tradycją cukrowniczą w dniu 23.09.2021 w Oddziale Cukrownia Malbork Krajowej Spółki Cukrowej S.A. odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2021/2022.

W uroczystości wzięli udział Dyrekcja i kadra techniczno-surowcowa Cukrowni Malbork oraz zaproszeni goście, wśród nich Zdzisław Salus – Członek Zarządu KSC, Hubert Fabianowicz - Dyrektor Departamentu Techniczno-Produkcyjnego KSC, Artur Majewski – Dyrektor Departamentu Surowcowego KSC, przedstawiciele władz parlamentarnych i samorządowych miasta Malborka oraz Starostwa Malborskiego, przedstawiciele Związku Plantatorów Buraka Cukrowego w Malborku i Nowym Stawie oraz przedstawiciele innych firm i instytucji współpracujących z Cukrownią Malbork w zakresie wdrażania postępu technicznego. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentowała Krystyna Wasińska – Sekretarz Generalny STC.

O pomyślność kampanii cukrowniczej 2021/22 oraz bezpieczną pracę cukrowników i plantatorów pomodlił się Ks. dr Arkadiusz Śnigier – Dziekan Dekanatu Malbork, który po rozpaleniu pieca wapiennego poświęcił również nowo wybudowany dyfuzor wieżowy o przerobie 10 000 tys. t/dobę oraz pozostałe urządzenia cukrowni.

Następnie odbyło się spotkanie Dyrektora Mariusza Kaźmierczaka oraz kadry technicznej i surowcowej z zaproszonymi gośćmi, którzy pogratulowali wdrożonych nowych inwestycji oraz przekazali wiele pomyślnych życzeń dotyczących rozpoczynającej się kampanii cukrowniczej oraz dalszego rozwoju Cukrowni „Malbork”.

Kliknij aby powiększyć Prezes Zdzisław Salus – Członek Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A. rozpalający piec wapienny. Obok Krzysztof Zieliński – Dyr. ds. techn. oraz Mirosław Klimek – Kierownik zmiany.

Kliknij aby powiększyć Zaproszeni goście obserwujący uroczyste rozpalanie pieca wapiennego.

Kliknij aby powiększyćPrezes Zdzisław Salus – Członek Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A w towarzystwie Mariusza Kaźmierczaka – Dyrektora Cukrowni „Malbork’ dokonuje symbolicznego rozbicia butelki szampana na konstrukcji dyfuzora wieżowego.

Kliknij aby powiększyćNajnowsza inwestycja Cukrowni „Malbork”- dyfuzor wieżowy o przerobie buraków 10 000 tys. t/dobę.


Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników