Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Nagrody przyznane w Konkursie STC na najlepsze prace dyplomowe ogłoszone podczas uroczystego posiedzenia Senatu Politechniki Łódzkiej.
W dniu 24 maja z okazji 76 rocznicy działalności Politechniki Łódzkiej w historycznym audytorium im. A. Sołtana odbyło się uroczyste posiedzenie Senatu.
Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentował dr hab. inż. Maciej Wojtczak, profesor PŁ Przewodniczący Zarządu Głównego STC. Uroczyste posiedzenie Senatu Politechniki Łódzkiej. W przemówieniu powitalnym JM Rektor PŁ prof. dr hab. inż. Krzysztof Jóźwik przedstawił planowane i prowadzone inwestycje, współpracę krajową i zagraniczną oraz osiągnięcia naukowe pracowników i studentów. Podkreślił, że celem strategicznym uczelni jest osiągnięcie światowych standardów w nauce oraz wzrost innowacyjności badań naukowych. Podczas uroczystości zostały wręczone nagrody i wyróżnienia studentom oraz absolwentom za wybitne osiągnięcia naukowe i prace dyplomowe. Wśród licznych wyróżnień zostały również ogłoszone wyniki Konkursu STC na najlepsze prace dyplomowe wykonywane w uczelniach współpracujących z przemysłem cukrowniczym: Laureatami Konkursu zostali następujący absolwenci: Mgr inż. Michalina Hulak otrzymała I lokatę oraz nagrodę finansową w wysokości 1500 zł za pracę pt. Ocena współczynnika inkluzji zanieczyszczeń w kryształ cukru na podstawie wybranych parametrów jakościowych cukru obronioną w roku akademickim 2017/2018 w Politechnice Łódzkiej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Promotorami wyróżnionej pracy byli: John P. Jensen z Nordic Sugar A/S oraz dr inż. Aneta Antczak-Chrobot. Mgr inż. Klaudia Rikszajd otrzymała II lokatę oraz nagrodę finansową w wysokości 1000 zł za pracę pt. Oznaczanie polaryzacji w produktach cukrowniczych z wykorzystaniem różnych środków klarujących obronioną w roku akademickim 2019/2020 w Politechnice Łódzkiej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Promotorem wyróżnionej pracy była dr inż. Aneta Antczak-Chrobot. Inż. Michał Drećka otrzymał III lokatę oraz nagrodę finansową w wysokości 500 zł za pracę pt. Wpływ procesu oczyszczania na zawartość inwertu oraz mleczanów w soku obronioną w roku akademickim 2019/2020 w Politechnice Łódzkiej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności. Promotorem wyróżnionej pracy był dr inż. Radosław Gruska. Ze względu na nieobecność absolwentek nagrodzonych I i II nagrodą podczas uroczystej Sesji Senatu przyznaną III nagrodę odebrał inż. Michał Drećka. Od lewej: dr hab. inż. Maciej Wojtczak, profesor PŁ- Przewodniczący ZG STC, inż. Michał Drećka laureat Konkursu STC, dr hab. inż. Anna Diowksz, profesor PŁ Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, JM Rektor PŁ prof. dr hab. inż. Krzysztof Jóźwik. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |