cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
Link do storny konferencji STC 2024
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
Informacja o nowej formule Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej organizowanej przez STC w 2024 r. Czytaj więcej...
  Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej...
  W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej...
  W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej...
  Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej...
Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej...


XXV Sympozjum Stowarzyszenia Andrew Van Hook (AVH)
Już po raz 25. Profesor Mohamed Mathlouthi gościł europejskich cukrowników na corocznym sympozjum naukowym organizowanym w Reims przez Stowarzyszenie Andrew Van Hook (AVH). W tym roku Sympozjum odbyło się pod hasłem „Sugar Crystallization: Optimizing and Process Control” Wygłoszone referaty koncertowały się na zagadnieniach związanych z kontrolą i optymalizacją procesu krystalizacji. Program konferencji obejmował następujące doniesienia:

  • Review of R&D results on sugar crystallization obtained at the University of Chemistry and Technology of Prague during last 25 years, Z.Bubnik, P.Kadlec, E.Sarka, V.Pour., A.Hinkova and S.Henke - University of Chemistry and Technology, Prague
  • Effect of supersaturation on the kinetics and thermodynamics of impurity transfer during sucrose crystallization, Fernando A. Rocha - LEPABE – Laboratory for Process Engineering, Environment, Biotechnology and Energy, Faculty of Engineering of the University of Porto, Porto, Portugal
  • Quality of crystals and practical aspects of sugar crystallization, Mohamed Mathlouthi - Association Andrew VanHook, Reims, France
  • Technical and economical comparison of the different crystallization schemes, Xavier Lamblin, Romain Leblanc, Alexandre Gauche, Fives Cail, Ronchin, France
  • Colorant inclusion into sugar crystals grown in blended beet and cane syrups, Karl Schlumbach, Maria Scharfe, Eckhard Flöter - TU Berlin, Allemagne
  • Effect of steam bubbling on crystal growth during the industrial crystallization of sugar: Investigations on vapor nucleation on the sucrose crystal Surface, Felix Geisendörfer - TU Berlin, Germany
  • Optimal Plant-wide Control at the Interface of the Evaporation and Crystallization Stages of a Sugar Factory, Rogelio Mazaedaa, César de Pradaa, Smaranda P. Cristeaa - Systems and Automation Department, Valldolid University, Real de Burgos s/n, 47007, Valladolid, Spain. & Technology Center (Valladolid University)
  • Improved industrial crystallization by automation, Jens Mahrholz, Andreas Lehnberger and Michael König - BMA Braunschweigische Maschinenbauanstalt AG & BMA Automation GmbH, Germany
  • Improved image analysis system for technical sugar crystal suspensions at Suiker Unie, R. Daniels, D. Nouws, A. Wittenberg - Suiker Unie, Dinteloord, NL
  • Optimization of massecuite production with a smart video pan microscope the Crystobserver, Bertrand Gaillac, Catherine Bouché - ITECA SOCADEI France
W sympozjum uczestniczyli przedstawiciele przemysłu cukrowniczego z Europy, przedstawiciele ośrodków naukowo badawczych zajmujących się technologią cukru, jak również przedstawiciele firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentował dr Maciej Wojtczak – Przewodniczący Zarządu Głównego STC.

Kliknij aby powiększyćSympozjum towarzyszyła wystawa promująca najnowsze rozwiązania techniczne dedykowane dla przemysłu cukrowniczego.

Kliknij aby powiększyćSpotkanie cukrowników w samym sercu Szampanii było jak zawsze znakomitą okazją do wymiany doświadczeń jak i integracji środowiska cukrowniczego. Na zdjęciu od lewej stoją: Zdenek Bubnik (Praga), Maciej Wojtczak (Łódź), Vladimir Pour (Praga), Evzen Sarka (Praga).


Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników