![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||
Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl | ![]() |
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Informacja o nowej formule Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej organizowanej przez STC w 2024 r. Czytaj więcej... Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej... W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej... W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej... Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej... Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej... |
Konferencja Naukowa Burak cukrowy, Cukier, Energia
W dniach 26 i 27 czerwca 2014 r. odbyła się w Warszawie konferencja naukowa pt. Burak cukrowy, Cukier, Energia. Organizatorem Konferencji byli: Katedra Fizjologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytut Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej. Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele ośrodków naukowych, Spółek Cukrowych, Związku Producentów Cukru w Polsce, Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, firm nasiennych i nawozowych. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentował, jako członek Komitetu Honorowego Konferencji, Stanisław Świetlicki, Przewodniczący Zarządu Głównego STC.
Tematyka konferencji obejmowała prezentację osiągnięć i problemów związanych z produkcją buraków cukrowych, produkcją cukru oraz produkcją bioenergii wytwarzanej z buraków lub produktów odpadowych powstających w procesie fabrykacji cukru. Zagadnienia dotyczące agrotechniki buraka cukrowego obejmowały badanie z zakresu biologii buraka, hodowli nowych odmian, technik nawożenia, mechanizacji i ochrony roślin. Zagadnienia związane z produkcją cukru dotyczyły produkcji cukru białego, chemicznej i mikrobiologicznej analityki cukrowniczej oraz aktualnych kierunków wykorzystania cukru w przemyśle spożywczym. Problematyka produkcji buraków i cukru omawiana była w odniesieniu do nowej polityki na rynku cukru obowiązującej w Unii Europejskiej od 2017 roku. W czasie trwania konferencji uczestnicy mieli okazję oglądanie bogatej wystawy plakatów związanych z tematyką konferencji a także zwiedzenia Katedry Fizjologii Roślin SGGW. |
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |