cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
W dniu 18 czerwca 2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej...
  W dn. 23-24.05.2024 w Warszawie odbyła się Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna zorganizowana przez STC w nowej formule. Czytaj więcej...
  Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej...
  W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej...
  Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej...
Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej...


Konferencja Naukowa „Burak cukrowy, Cukier, Energia”
W dniach 26 i 27 czerwca 2014 r. odbyła się w Warszawie konferencja naukowa pt. „Burak cukrowy, Cukier, Energia”. Organizatorem Konferencji byli: Katedra Fizjologii Roślin Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Instytut Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej. Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele ośrodków naukowych, Spółek Cukrowych, Związku Producentów Cukru w Polsce, Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego, firm nasiennych i nawozowych. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentował, jako członek Komitetu Honorowego Konferencji, Stanisław Świetlicki, Przewodniczący Zarządu Głównego STC.

Tematyka konferencji obejmowała prezentację osiągnięć i problemów związanych z produkcją buraków cukrowych, produkcją cukru oraz produkcją bioenergii wytwarzanej z buraków lub produktów odpadowych powstających w procesie fabrykacji cukru.

Zagadnienia dotyczące agrotechniki buraka cukrowego obejmowały badanie z zakresu biologii buraka, hodowli nowych odmian, technik nawożenia, mechanizacji i ochrony roślin.

Zagadnienia związane z produkcją cukru dotyczyły produkcji cukru białego, chemicznej i mikrobiologicznej analityki cukrowniczej oraz aktualnych kierunków wykorzystania cukru w przemyśle spożywczym.

Problematyka produkcji buraków i cukru omawiana była w odniesieniu do nowej polityki na rynku cukru obowiązującej w Unii Europejskiej od 2017 roku.

W czasie trwania konferencji uczestnicy mieli okazję oglądanie bogatej wystawy plakatów związanych z tematyką konferencji a także zwiedzenia Katedry Fizjologii Roślin SGGW.


Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników