Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Dzień Pola Krajowej Spółki Cukrowej S.A.
W dniu 22 czerwca 2017 w miejscowości Łęczyna w województwie zachodnio-pomorskim na terenie Oddziału Cukrowni Kluczewo odbył się już po raz 15-ty Dzień Pola Krajowej Spółki Cukrowej S.A. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele Zarządu KSC S.A. na czele z p. Pawłem Piotrowskim Prezesem Zarządu oraz liczni goście, w tym przedstawiciele władz rządowych i samorządowych, organizacji związkowych, przedstawiciele ośrodków naukowych, przedstawiciele firm surowcowych i nasiennych oraz liczni plantatorzy i pracownicy Spółki z rodzinami. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentował dr Maciej Wojtczak Przewodniczący Zarządu Głównego STC.
Obchody Dnia Pola 2017 odbyły się w gospodarstwie rolnym Rolpol pana Bohdana Rataja, który jest wieloletnim plantatorem buraka cukrowego i który corocznie uzyskuje bardzo dobre wyniki produkcyjne z wysoką polaryzacją i wysokim biologicznym plonem cukru. Ponadto w gospodarstwie tym uprawia się pszenicę, jęczmień, rzepak i gorczycę. Dodatkową działalnością jest produkcja materiału siewnego. Tegoroczne Dni Pola rozpoczął powitalnym sygnałem przedstawiciel Koła Łowieckiego Knieja Szczecin pod nazwą Dobrzański Złoty Szpon. Uroczystego otwarcia imprezy dokonał Paweł Piotrowski - Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Uczestnicy tegorocznego Dnia Pola mieli okazję obejrzeć prezentację programów herbicydowych oraz inne efekty stosowania środków chemicznych jako wyniki doświadczeń prowadzonych na poletkach demonstracyjnych z ponad 40 odmianami buraka cukrowego. Zwiedzający mogli również zapoznać się z nowoczesnym sprzętem i maszynami rolniczymi stosowanymi w procesie technologicznym produkcji buraka cukrowego. Były to miedzy innymi kombajny, ciągniki, siewniki oraz sprzęt do uprawy prezentowane przez ponad 60 firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. W uznaniu osiągniętych dobrych wyników w uprawie buraków cukrowych oraz innowacyjności i propagowania nowych technologii agrotechnicznych Zarząd KSC S.A. nagrodził 7-miu najlepszych plantatorów z poszczególnych obszarów kontraktacyjnych wszystkich Oddziałów Spółki. Zwolennicy aktywnego wypoczynku mieli możliwość wypróbowania swoich sił w konkursach i zawodach sprawnościowych, których zwycięzcy otrzymali atrakcyjne nagrody. Dzień Pola 2017 został także uświetniony występami artystycznymi kapeli ludowej Pyrzyczanie oraz Orkiestry Dętej z Domu Kultury Kolejarza w Stargardzie. Gwiazdą części artystycznej był zespół Piękni i Młodzi, którego koncert zakończył uroczystość. Dzień Pola 2017 w Krajowej Spółce Cukrowej upłynął w znakomitej atmosferze i był jak zawsze doskonałą okazją do spotkań z plantatorami, skorzystania z porad specjalistów, wzajemnej wymiany doświadczeń, a także dobrej zabawy i integracji środowiska branży cukrowniczej. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |