![]() |
![]() |
![]() |
|||||||||||
|
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 08.08.2025 odbyło się V Jubileuszowe spotkanie członków i sympatyków Koła STC przy Cukrowni Glinojeck Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT, 26.06.2025 Czytaj więcej... W dniach 22-23.05.2025 r. w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej przyszłości”. Czytaj więcej... W dniu 2 kwietnia 2025 r. w Malborku odbyło się uroczyste zebranie Koła Zakładowego STC. Czytaj więcej... 34 Sesja ICUMSA, 03-05.03.2025, Delhi, Indie. Czytaj więcej... W dniu 4 marca 2025 r. w murach odbyły się obchody Światowego Dnia Inżyniera. Czytaj więcej... Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Jubileusz 65-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
W dniu 12 czerwca 2015 roku odbyły się obchody Jubileuszu 65-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Uroczystość odbyła się w murach Uczelni i wzięli w niej udział absolwenci, zaproszeni goście oraz pracownicy naukowi na czele z Rektorem oraz Radą Wydziału. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentowali Stanisław Świetlicki - Przewodniczący Zarządu Głównego STC oraz Krystyna Wasińska - Sekretarz Generalny STC.
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności został powołany w roku 1950 jako Wydział Chemii Spożywczej. Integrując trzy dziedziny wiedzy: biologię, chemię oraz inżynierię chemiczną, jako jedyny w Polsce, przez wiele lat kształcił specjalistów dla przemysłu spożywczego, chemicznego i farmaceutycznego. Obecne osiągnięcia dydaktyczne i naukowe Wydziału to efekt pracy kilku pokoleń pracowników naukowych. W uznaniu pamięci o twórcach oraz wielu zasłużonych pracownikach Wydziału na kilka dni przed obchodami jubileuszowymi otwarto wystawę starych fotografii i dokumentów zatytułowaną Spoglądając w przeszłość patrzymy w przyszłość. Wystawa cieszyła się dużym zainteresowaniem gości, wśród nich licznych absolwentów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Jubileusz połączony był z konferencją podsumowującą projekt realizowany w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności pod tytułem Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej. W licznych referatach przedstawiono sprawozdanie z realizacji projektu, dokumentujące adaptację i modernizację pomieszczeń czterech Zakładów Instytutu Chemicznej Technologii Żywności oraz doposażenie ich w najnowocześniejszą aparaturę badawczą, analityczną, technologiczną i kontrolno-pomiarową. Wdrożenie projektu stanowi dziś dla Wydziału wielką gwarancję i perspektywę rozwoju prac naukowo-badawczych w realizacji kolejnych wyzwań w rozwoju nauki i współpracy z przemysłem. Uroczystość otworzyła prof. dr hab. Maria Koziołkiewicz - Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, która po przywitaniu gości przedstawiła historię Wydziału oraz jego osiągnięcia naukowe i dydaktyczne.
Wśród licznych gości składających gratulacje i życzenia wystąpili przedstawiciele STC, którzy gratulując dotychczasowych osiągnięć i sukcesów przekazali życzenia dalszego wszechstronnego rozwoju Wydziału oraz wyrazili wdzięczność za wieloletnią współpracę ze Stowarzyszeniem Techników Cukrowników w zakresie działalności szkoleniowej.
Uczestnicy uroczystości. Sala obrad.
Obchody Jubileuszu 65-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ zakończono uroczystą kolacją, na której uczestnicy wspominali dawne czasy i cieszyli się z wzajemnego spotkania. |
|
|
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
|
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |