![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18 czerwca 2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dn. 23-24.05.2024 w Warszawie odbyła się Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna zorganizowana przez STC w nowej formule. Czytaj więcej... Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej... Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej... |
Jubileusz 65-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
W dniu 12 czerwca 2015 roku odbyły się obchody Jubileuszu 65-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Uroczystość odbyła się w murach Uczelni i wzięli w niej udział absolwenci, zaproszeni goście oraz pracownicy naukowi na czele z Rektorem oraz Radą Wydziału. Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentowali Stanisław Świetlicki - Przewodniczący Zarządu Głównego STC oraz Krystyna Wasińska - Sekretarz Generalny STC.
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności został powołany w roku 1950 jako Wydział Chemii Spożywczej. Integrując trzy dziedziny wiedzy: biologię, chemię oraz inżynierię chemiczną, jako jedyny w Polsce, przez wiele lat kształcił specjalistów dla przemysłu spożywczego, chemicznego i farmaceutycznego. Obecne osiągnięcia dydaktyczne i naukowe Wydziału to efekt pracy kilku pokoleń pracowników naukowych. W uznaniu pamięci o twórcach oraz wielu zasłużonych pracownikach Wydziału na kilka dni przed obchodami jubileuszowymi otwarto wystawę starych fotografii i dokumentów zatytułowaną Spoglądając w przeszłość patrzymy w przyszłość. Wystawa cieszyła się dużym zainteresowaniem gości, wśród nich licznych absolwentów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Jubileusz połączony był z konferencją podsumowującą projekt realizowany w Instytucie Chemicznej Technologii Żywności pod tytułem Modernizacja i rozwój infrastruktury B+R w obszarze żywności prozdrowotnej, tradycyjnej. W licznych referatach przedstawiono sprawozdanie z realizacji projektu, dokumentujące adaptację i modernizację pomieszczeń czterech Zakładów Instytutu Chemicznej Technologii Żywności oraz doposażenie ich w najnowocześniejszą aparaturę badawczą, analityczną, technologiczną i kontrolno-pomiarową. Wdrożenie projektu stanowi dziś dla Wydziału wielką gwarancję i perspektywę rozwoju prac naukowo-badawczych w realizacji kolejnych wyzwań w rozwoju nauki i współpracy z przemysłem. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Obchody Jubileuszu 65-lecia Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ zakończono uroczystą kolacją, na której uczestnicy wspominali dawne czasy i cieszyli się z wzajemnego spotkania. |
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |