![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||
Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl | ![]() |
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Informacja o nowej formule Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej organizowanej przez STC w 2024 r. Czytaj więcej... Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej... W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej... W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej... Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej... Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej... |
Konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 16-17 maja 2016 r. w Zakopanem odbyła się, zorganizowana przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników, XXXV konferencja naukowo-techniczna Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym.
W konferencji wzięły udział 92 osoby: przedstawiciele Zarządów oraz Cukrowni z Krajowej Spółki Cukrowej S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska S.A., przedstawiciele Politechniki Łódzkiej oraz 29 polskich i 5 zagranicznych firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. Zgodnie z przewodnim hasłem seminariów zakopiańskich, program dotyczył istotnych zagadnień postępu technicznego oraz wymiany doświadczeń w zakresie techniki i technologii cukrownictwa. Program konferencji Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym został przygotowany przy współpracy Spółek Cukrowych. Znalazły się w nim również interesujące prezentacje i oferty firm współpracujących z branżą cukrowniczą, przedstawiające nowoczesne rozwiązania do zastosowania w technice i technologii cukrownictwa. W bloku tematycznym dotyczącym przerobu buraków o pogorszonej jakości omówiono cechy biologiczne, chemiczne i fizyczno-mechaniczne buraków decydujące o ich wartości technologicznej oraz parametry analityczne potrzebne do jej wyznaczania. Podkreślono także, że system płatności za buraki powinien uwzględniać także melasotwory mające istotny wpływ na straty cukru. Zaprezentowano zautomatyzowany system Betalyser, służący do oznaczania wartości technologicznej buraków w poszerzonym zakresie. W kolejnych referatach omówiono czynniki występujące w poszczególnych etapach procesu technologicznego mające wpływ na straty cukru. Przedstawiono także szerokie spektrum poglądowe na jednostkowe procesy oczyszczania soku z podkreśleniem znaczenia optymalizacji parametrów technologicznych. Przedstawiciele firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym zaproponowali szeroką ofertę nowoczesnych rozwiązań dotyczących urządzeń technicznych, systemów operacyjnych oraz procesów technologicznych. Znaczenie optymalizacji pracy wirówek dla jakości produktu oraz kosztów produkcji podkreślono w dwóch referatach omawiających wykorzystanie ciągłego pomiaru zabarwienia wewnątrz wirówki oraz zabarwienia produktu gotowego. Przedstawiciele Spółek Cukrowych przedstawili referaty dotyczące miedzy innymi:
Po wysłuchaniu poszczególnych referatów uczestnicy konferencji prowadzili interesującą dyskusję nawiązującą do wymiany licznych doświadczeń. ![]() Prezentacja poszczególnych wystąpień:
![]() ![]() ![]() Uczestnicy konferencji. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Stoiska firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. ![]() ![]() ![]() Uroczysta kolacja uczestników konferencji. |
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |