Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 16-17 maja 2016 r. w Zakopanem odbyła się, zorganizowana przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników, XXXV konferencja naukowo-techniczna Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym.
W konferencji wzięły udział 92 osoby: przedstawiciele Zarządów oraz Cukrowni z Krajowej Spółki Cukrowej S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska S.A., przedstawiciele Politechniki Łódzkiej oraz 29 polskich i 5 zagranicznych firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. Zgodnie z przewodnim hasłem seminariów zakopiańskich, program dotyczył istotnych zagadnień postępu technicznego oraz wymiany doświadczeń w zakresie techniki i technologii cukrownictwa. Program konferencji Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym został przygotowany przy współpracy Spółek Cukrowych. Znalazły się w nim również interesujące prezentacje i oferty firm współpracujących z branżą cukrowniczą, przedstawiające nowoczesne rozwiązania do zastosowania w technice i technologii cukrownictwa. W bloku tematycznym dotyczącym przerobu buraków o pogorszonej jakości omówiono cechy biologiczne, chemiczne i fizyczno-mechaniczne buraków decydujące o ich wartości technologicznej oraz parametry analityczne potrzebne do jej wyznaczania. Podkreślono także, że system płatności za buraki powinien uwzględniać także melasotwory mające istotny wpływ na straty cukru. Zaprezentowano zautomatyzowany system Betalyser, służący do oznaczania wartości technologicznej buraków w poszerzonym zakresie. W kolejnych referatach omówiono czynniki występujące w poszczególnych etapach procesu technologicznego mające wpływ na straty cukru. Przedstawiono także szerokie spektrum poglądowe na jednostkowe procesy oczyszczania soku z podkreśleniem znaczenia optymalizacji parametrów technologicznych. Przedstawiciele firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym zaproponowali szeroką ofertę nowoczesnych rozwiązań dotyczących urządzeń technicznych, systemów operacyjnych oraz procesów technologicznych. Znaczenie optymalizacji pracy wirówek dla jakości produktu oraz kosztów produkcji podkreślono w dwóch referatach omawiających wykorzystanie ciągłego pomiaru zabarwienia wewnątrz wirówki oraz zabarwienia produktu gotowego. Przedstawiciele Spółek Cukrowych przedstawili referaty dotyczące miedzy innymi:
Po wysłuchaniu poszczególnych referatów uczestnicy konferencji prowadzili interesującą dyskusję nawiązującą do wymiany licznych doświadczeń. Konferencję otworzył kol. Stanisław Świetlicki, Przewodniczący Zarządu Głównego STC, który po przywitaniu wszystkich gości przekazał prowadzenie konferencji kol. Krystynie Wasińskiej, Sekretarzowi Generalnemu STC. Prezentacja poszczególnych wystąpień:
Uczestnicy konferencji. Stoiska firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. Uroczysta kolacja uczestników konferencji. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |