cukrownictwo cukier burak cukrowy stowarzyszenie przemysł cukrowniczy cukrownie cukrowniczy cukier cukrownictwo burak stowarzyszenie techników cukrowników cukier cukrownictwo cukrowy
stc stc stc
Stowarzyszenie Techników Cukrowników stc Władze STC stc Cukrownictwo stc Konferencje i sympozja stc Publikacje stc ICUMSA stc Gazeta Cukrownicza
Link do storny konferencji STC 2024
stc
 Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl
Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny

Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej...
  Aktualności
Informacja o nowej formule Konferencji Techniczno-Surowcowo-Analitycznej organizowanej przez STC w 2024 r. Czytaj więcej...
  Wyniki Konkursu STC na najlepszą pracę dyplomową. Czytaj więcej...
  W dn. 27-28.06.2023. odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” Czytaj więcej...
  W dniu 22 czerwca 2023 roku w Werbkowicach oraz w Hrubieszowie odbyły się uroczyste obchody Jubileuszu 60–lecia Cukrowni „Werbkowice” Czytaj więcej...
  Plan konferencji i seminariów w 2024 roku Czytaj wiecej...
Plan kursów na 2024 r. Czytaj więcej...


Konferencja "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym"
 

W dniach 16-17 maja 2016 r. w Zakopanem odbyła się, zorganizowana przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników, XXXV konferencja naukowo-techniczna „Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym”.

W konferencji wzięły udział 92 osoby: przedstawiciele Zarządów oraz Cukrowni z Krajowej Spółki Cukrowej S.A., Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska S.A., przedstawiciele Politechniki Łódzkiej oraz 29 polskich i 5 zagranicznych firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym.

Zgodnie z przewodnim hasłem seminariów zakopiańskich, program dotyczył istotnych zagadnień postępu technicznego oraz wymiany doświadczeń w zakresie techniki i technologii cukrownictwa.

Program konferencji „Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym” został przygotowany przy współpracy Spółek Cukrowych. Znalazły się w nim również interesujące prezentacje i oferty firm współpracujących z branżą cukrowniczą, przedstawiające nowoczesne rozwiązania do zastosowania w technice i technologii cukrownictwa.

W bloku tematycznym dotyczącym przerobu buraków o pogorszonej jakości omówiono cechy biologiczne, chemiczne i fizyczno-mechaniczne buraków decydujące o ich wartości technologicznej oraz parametry analityczne potrzebne do jej wyznaczania. Podkreślono także, że system płatności za buraki powinien uwzględniać także melasotwory mające istotny wpływ na straty cukru.

Zaprezentowano zautomatyzowany system Betalyser, służący do oznaczania wartości technologicznej buraków w poszerzonym zakresie.

W kolejnych referatach omówiono czynniki występujące w poszczególnych etapach procesu technologicznego mające wpływ na straty cukru. Przedstawiono także szerokie spektrum poglądowe na jednostkowe procesy oczyszczania soku z podkreśleniem znaczenia optymalizacji parametrów technologicznych.

Przedstawiciele firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym zaproponowali szeroką ofertę nowoczesnych rozwiązań dotyczących urządzeń technicznych, systemów operacyjnych oraz procesów technologicznych. Znaczenie optymalizacji pracy wirówek dla jakości produktu oraz kosztów produkcji podkreślono w dwóch referatach omawiających wykorzystanie ciągłego pomiaru zabarwienia wewnątrz wirówki oraz zabarwienia produktu gotowego.

Przedstawiciele Spółek Cukrowych przedstawili referaty dotyczące miedzy innymi:
  • linii oczyszczania buraków w Cukrowni „Opalenica”,
  • modernizacji produktowni w Cukrowni „Miejska Górka”,
  • budowy silosu w Cukrowni „Środa”,
  • minimalizacji strat ciepła w bilansie energetycznym poprzez odzyskiwanie ciepła z odsolin kotłów.

Po wysłuchaniu poszczególnych referatów uczestnicy konferencji prowadzili interesującą dyskusję nawiązującą do wymiany licznych doświadczeń.

Kliknij aby powiększyćKonferencję otworzył kol. Stanisław Świetlicki, Przewodniczący Zarządu Głównego STC, który po przywitaniu wszystkich gości przekazał prowadzenie konferencji kol. Krystynie Wasińskiej, Sekretarzowi Generalnemu STC.

Prezentacja poszczególnych wystąpień:
  1. Kliknij aby powiększyć„Wartość technologiczna buraka cukrowego” - Maciej Wojtczak - Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  2. Kliknij aby powiększyć„Automatyczne oznaczanie wartości technologicznej buraka cukrowego” - Janina Sieg, Rafał Flamholc - Anton Paar OptoTec GmbH.

    Pobierz dokument
     
  3. Kliknij aby powiększyć„Straty sacharozy podczas przechowywania, spławiania oraz mycia buraków cukrowych” - Radosław Gruska – Politechnika Łódzka.

    Pobierz dokument
     
  4. Kliknij aby powiększyć„Rotacyjne sprężarki łopatkowe i pompy próżniowe w przemyśle cukrowniczym” - Michał Kołek - BP TECHEM S.A.

    Pobierz dokument
     
  5. Kliknij aby powiększyć„Czysty olej dzięki urządzeniom C.C. Jensen” - Przemysław Szymczak - C. C. JENSEN POLSKA Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  6. Kliknij aby powiększyć„Zalety procesu mieszania w przemyśle cukrowniczym” - Corinne Baronnier - MIXEL SAS.

    Pobierz dokument
     
  7. Kliknij aby powiększyć„Wysoka wydajność stacji wirowania poprzez optymalizację zabielania opartą na ciągłym pomiarze zabarwienia cukru” - Tim Diringer – NELTEC A/S.

    Pobierz dokument
     
  8. Kliknij aby powiększyć„Zapobieganie występowaniu błędów w pracy wirówki ciągłej przy użyciu ciągłego pomiaru zabarwienia wewnątrz wirówki ciągłej” - Tim Diringer – NELTEC A/S.

    Pobierz dokument
     
  9. Kliknij aby powiększyć„Postęp i innowacje w realizacji ciągłych pomiarów Bx w cukrownictwie” – Bartłomiej Nowak – PROMTEC THEISEN GmbH.

    Pobierz dokument
     
  10. Kliknij aby powiększyć„Obserwacja „on-line” procesu krystalizacji cukru. Analizator barwy cukru firmy ITECA - Claire Rua - ITECA SOCADEI SAS.

    Pobierz dokument
     
  11. Kliknij aby powiększyć„Pomiar wilgotności cukru transportowanego do silosu” - Jerzy Oleszczuk - INTROL Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
    Pobierz dokument
     
  12. Kliknij aby powiększyć„PCS7 - Wsparcie służb UR w zakresie optymalizacji bilansu energetycznego instalacji” - Michał Boruta - SIEMENS Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  13. Kliknij aby powiększyć„Nowa linia oczyszczania buraków w Cukrowni Opalenica” – Janusz Nożewnik – Nordzucekr Polska S.A. Zakład w Opalenicy.

    Pobierz dokument
     
  14. Kliknij aby powiększyć„Modernizacja produktowni w Cukrowni Miejska Górka, ciągłe gotowanie cukrzycy B” - Jacek Sobczyński - Pfeifer & Langen Polska S.A. Cukrownia Miejska Górka.

    Pobierz dokument
     
  15. Kliknij aby powiększyć„Dokumentacja techniczna w zakładzie produkcyjnym – prosta, przejrzysta i efektywna” - Armin Weidele - RÖSBERG i Bartłomiej Ryś – ENCON Sp. z o.o.

    Pobierz dokument
     
  16. „Potencjalne miejsca powstawania zanieczyszczeń technologicznych w cukrze” - Michał Michalak - Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

    Pobierz dokument
     
  17. Kliknij aby powiększyć„Budowa silosu 40.000 t w Cukrowni Środa” - Sebastian Rode - Pfeifer & Langen Polska S.A. Cukrownia Środa.

    Pobierz dokument
     
  18. Kliknij aby powiększyć„Odzyskiwanie ciepła z odsolin kotłów” -  Krzysztof Domżał - Krajowa Spółka Cukrowa S.A. Oddział „Cukrownia Malbork”.

    Pobierz dokument
     
  19. Kliknij aby powiększyć„Optymalizacja parametrów w jednostkowych procesach oczyszczania soku” - Stanisław Świetlicki – Stowarzyszenie Techników Cukrowników.

    Pobierz dokument
     


Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Uczestnicy konferencji.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć

Stoiska firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym.

Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć Kliknij aby powiększyć
Uroczysta kolacja uczestników konferencji.



Stowarzyszenie Techników Cukrowników Stowarzyszenie Techników Cukrowników
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne

STC
Redakcja serwisu:  Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak
Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników