Strona główna
            
        
        
             
            
                RODO - obowiązek informacyjny
            
             
        
        
    
        Zaproszono nas
    
    
    
        Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy.
    
    
        
            Czytaj więcej...
        
    
     
    
    
        Aktualności
    
    
    
       W dniu 08.08.2025 odbyło się V Jubileuszowe spotkanie członków i sympatyków Koła STC przy Cukrowni Glinojeck
    
    
        
            Czytaj więcej...
        
    
     
    
    
    
        Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT, 26.06.2025
    
    
        
            Czytaj więcej...
        
    
     
    
    
    
        W dniach 22-23.05.2025 r. w Warszawie odbyła się XXXVII Konferencja 
        Techniczno-Surowcowo-Analityczna „Cukier 4.0 Transformacja cyfrowa jako klucz do zrównoważonej przyszłości”.
    
    
        
            Czytaj więcej...
        
    
     
    
    
    
    W dniu 2 kwietnia 2025 r. w Malborku odbyło się uroczyste zebranie Koła Zakładowego STC.
    
    
        
            Czytaj więcej...
        
    
     
    
    
    
        34 Sesja ICUMSA, 03-05.03.2025, Delhi, Indie.
    
    
        
            Czytaj więcej...
        
    
     
    
    
    
        W dniu 4 marca 2025 r. w murach odbyły się obchody Światowego Dnia Inżyniera.
    
    
        
            Czytaj więcej...
        
    
     
    
    
        
    Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny!
    
    
        
            Czytaj więcej...
        
    
     
    
    
    
    W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji...
    
    
        
            Czytaj więcej...
        
    
     
    
    
    
        Plan konferencji i kursów na 2025 r.
    
    
        
            Czytaj wiecej...
        
    
    
    
  | 
        
        
  
  
  
     Publikacje 
  
  Ciągłe gotowanie cukrzyc B i C w układzie kaskadowym w warnikach periodycznych
  inż. Zbigniew Węgrzynowski, Cukrownia Gosławice, Pfeifer & Langen.
 Referat wygłoszony na seminarium "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym", 24-25 maja 2004 r. w Zakopanem. 
- Wstęp.
 Cukrownia Gosławice w okresie międzykampanijnym w 2003r. przeprowadziła przebudowę i modernizację zasadniczej części zakładu w zakresie:
  
  - przygotowania, odbioru surowca i stacji ekstrakcji,
 
  - oczyszczania i filtracji soków,
 
  - wyparki i gospodarki cieplnej,
 
  - krystalizacji i wirowania cukrzyc,
 
  - pakowania cukru,
 
  - systemu sterowania procesem technologicznym.
 
   
  Cele modernizacji:
  
  - obniżenie energochłonności procesu,
 
  - obniżenie kosztów materiałów pomocniczych,
 
  - obniżenie uciążliwości procesu,
 
  - zwiększenie wydajności i poprawa jakości produktu końcowego,
 
  - obniżenie kosztów personelu.
 
   
   
- Kaskadowe gotowanie cukrzycy B i C - założenia.
 Jednym z etapów przebudowy wydziału produktowni było wykonanie instalacji kaskadowego gotowania cukrzycy B i C. W koncepcji przebudowy kaskady wykorzystano dotychczasowe warniki z produktów A,B i C, przeprowadzając na nich niżej wymieniony niezbędny zakres prac modernizacyjnych:
  
  - wymieniono dotychczasowe komory grzejne  pierścieniowe na rurowe typu "plaster miodu",
 
  - przebudowano dna warników na dwustożkowe (kształt litery W),
 
  - zastosowano mieszadła firmy Stelzer o osiowym transporcie cukrzycy, oraz po jednej sztuce na kaskadzie B i C eksperymentalne mieszadło o promieniowym transporcie cukrzyc,
 
  - przebudowano łapacze zewnętrzne,
 
  - wykonano platerowanie stożków dolnych oraz powierzchni nadkomorowych,
 
  - wyeliminowano w warniku wszystkie występy i krawędzie, na których mogłoby wystąpić osadzanie i krystalizacja,
 
  - wprowadzono ogrzewanie elektryczne powierzchni stożków dolnych i instalacji technologicznych.
 
   
 
- Elementy instalacji technologicznych.
 W skład instalacji technologicznych wchodzą:
  
  - dolne połączenia warników w kaskadę wraz z instalacją umożliwiającą pominięcie każdego warnika w celu dokonania okresowego mycia,
 
  - w kaskadzie B zabudowano 4 warniki: 2x40 ton, 2x50 ton, 1x50 ton - cukrzyca zarodowa,
 
  - w kaskadzie C zabudowano 3 warniki: 3x50ton, 1x50 - cukrzyca zarodowa,
 
  - instalacje odciekowe i wodne doprowadzone do każdego warnika,
 
  - instalacje cukrzycy zarodowej do warników B1 i C1,
 
  - mikrofalowe przetworniki pomiarowe gęstości cukrzycy z indywidualnym cyklicznym kontrolowanym przepływem wody myjącej,
 
  - instalacja odbioru cukrzycy poprzez pompowanie z warnika B4 do mieszadła pośredniego, z warnika C3 bezpośrednio do mieszadła pionowego,
 
  - instalacje mycia warników i wgotowywania popłuczyn,
 
  - instalacja szybkiego napełniania cukrzycą zarodową warników B1 i C1 po gotowaniu,
 
  - instalacje cieplne i oparowe.
 
   
 
- Układy pomiarowe i regulacji.
 Cały proces krystalizacji cukrzycy w kaskadach B i C sterowany jest poprzez system PCS7 firmy Siemens w obwodach indywidualnych dla każdego warnika i blokowo dla całej kaskady.
 Podstawowe układy regulacji i pomiarów:
  
  - układ regulacji próżni,
 
  - pomiar temperatury i regulacja ciśnienia czynnika grzejnego,
 
  - pomiar i regulacja ilości odcieków indywidualnie do każdego warnika i sumarycznie dla całej kaskady,
 
  - pomiar i regulacja ilości cukrzycy zarodowej,
 
  - pomiar i regulacja poziomu cukrzyc w warnikach,
 
  - pomiar i regulacja Bx w każdym warniku,
 
  - pomiar ilości kondensatu z każdej komory grzejnej,
 
  - pomiar i regulacja temperatur i ciśnień,
 
  - pomiar mocy i prądu napędów mieszadeł zainstalowanych w warnikach,
 
  - układ regulacji stosunku cukrzycy zarodowej do sumarycznej ilości odcieków,
 
  - pomiar i regulacja wody do cyklicznego mycia przetworników pomiarowych poziomu i gęstości.
 
   
 
- Prowadzenie i kontrola procesu gotowania.
 Kontrola procesu gotowania opiera się na obserwacji i regulacji kilku podstawowych parametrów:
  
  - ilości cukrzycy zarodowej dozowanej proporcjonalnie do sumarycznej ilości odcieków,
 
  - utrzymaniu zadanej wielkości Bx w kolejnych warnikach kaskady,
 
  - poziomów w poszczególnych warnikach poprzez utrzymanie zadanego poziomu w warniku ostatnim,
 
  - temperatur gotowania poprzez regulację czynnika grzejnego indywidualnie lub proporcjonalnie we wszystkich warnikach,
 
  - stopnia zarastania komór grzejnych, poprzez analizę ilości wypływającego kondensatu.
 
   
 
- Mycie kaskady.
 Częstotliwość mycia kaskady B i C znacznie przekroczyła wstępnie założony czasookres:
  
  - dla kaskady B zakładano co 10-14 dni, uzyskano 30 dni
 
  - dla kaskady C zakładano co 30 dni, uzyskano 56 dni.
 
   
 
- Podsumowanie.
 Zainstalowanie systemu ciągłego kaskadowego gotowania cukrzycy na produkcie B i C w Cukrowni Gosławice w pełni spełniło stawiane wymagania i potwierdziło celowość stosowania tej metody.
 Zaobserwowano pozytywne efekty takie jak:
  
  - równomierną i powtarzalną jakość cukrzycy B i C
 
  - wirowanie produktu B na wirówkach periodycznych przy pełnym obciążeniu,
 
  - zapotrzebowanie na czynnik grzejny o niskich parametrach (opar V o temp. 96-98°),
 
  - równomierny odbiór oparów z wyparki,
 
  - ciągły równomierny odbiór odcieków,
 
  - proces technologiczny przyjazny dla automatyzacji i sterowania.
 
   
 
 
 
      |