Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny
Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy.
Czytaj więcej...
Aktualności
Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny!
Czytaj więcej...
W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji...
Czytaj więcej...
W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja
naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA.
Czytaj więcej...
Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT.
Czytaj więcej...
W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego
oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025.
Czytaj więcej...
W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia
Buraka Südzucker Polska S.A.
Czytaj więcej...
W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A.
Czytaj więcej...
Plan konferencji i kursów na 2025 r.
Czytaj wiecej...
|
Publikacje
Ciągłe gotowanie cukrzyc B i C w układzie kaskadowym w warnikach periodycznych
inż. Zbigniew Węgrzynowski, Cukrownia Gosławice, Pfeifer & Langen.
Referat wygłoszony na seminarium "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym", 24-25 maja 2004 r. w Zakopanem.
- Wstęp.
Cukrownia Gosławice w okresie międzykampanijnym w 2003r. przeprowadziła przebudowę i modernizację zasadniczej części zakładu w zakresie:
- przygotowania, odbioru surowca i stacji ekstrakcji,
- oczyszczania i filtracji soków,
- wyparki i gospodarki cieplnej,
- krystalizacji i wirowania cukrzyc,
- pakowania cukru,
- systemu sterowania procesem technologicznym.
Cele modernizacji:
- obniżenie energochłonności procesu,
- obniżenie kosztów materiałów pomocniczych,
- obniżenie uciążliwości procesu,
- zwiększenie wydajności i poprawa jakości produktu końcowego,
- obniżenie kosztów personelu.
- Kaskadowe gotowanie cukrzycy B i C - założenia.
Jednym z etapów przebudowy wydziału produktowni było wykonanie instalacji kaskadowego gotowania cukrzycy B i C. W koncepcji przebudowy kaskady wykorzystano dotychczasowe warniki z produktów A,B i C, przeprowadzając na nich niżej wymieniony niezbędny zakres prac modernizacyjnych:
- wymieniono dotychczasowe komory grzejne pierścieniowe na rurowe typu "plaster miodu",
- przebudowano dna warników na dwustożkowe (kształt litery W),
- zastosowano mieszadła firmy Stelzer o osiowym transporcie cukrzycy, oraz po jednej sztuce na kaskadzie B i C eksperymentalne mieszadło o promieniowym transporcie cukrzyc,
- przebudowano łapacze zewnętrzne,
- wykonano platerowanie stożków dolnych oraz powierzchni nadkomorowych,
- wyeliminowano w warniku wszystkie występy i krawędzie, na których mogłoby wystąpić osadzanie i krystalizacja,
- wprowadzono ogrzewanie elektryczne powierzchni stożków dolnych i instalacji technologicznych.
- Elementy instalacji technologicznych.
W skład instalacji technologicznych wchodzą:
- dolne połączenia warników w kaskadę wraz z instalacją umożliwiającą pominięcie każdego warnika w celu dokonania okresowego mycia,
- w kaskadzie B zabudowano 4 warniki: 2x40 ton, 2x50 ton, 1x50 ton - cukrzyca zarodowa,
- w kaskadzie C zabudowano 3 warniki: 3x50ton, 1x50 - cukrzyca zarodowa,
- instalacje odciekowe i wodne doprowadzone do każdego warnika,
- instalacje cukrzycy zarodowej do warników B1 i C1,
- mikrofalowe przetworniki pomiarowe gęstości cukrzycy z indywidualnym cyklicznym kontrolowanym przepływem wody myjącej,
- instalacja odbioru cukrzycy poprzez pompowanie z warnika B4 do mieszadła pośredniego, z warnika C3 bezpośrednio do mieszadła pionowego,
- instalacje mycia warników i wgotowywania popłuczyn,
- instalacja szybkiego napełniania cukrzycą zarodową warników B1 i C1 po gotowaniu,
- instalacje cieplne i oparowe.
- Układy pomiarowe i regulacji.
Cały proces krystalizacji cukrzycy w kaskadach B i C sterowany jest poprzez system PCS7 firmy Siemens w obwodach indywidualnych dla każdego warnika i blokowo dla całej kaskady.
Podstawowe układy regulacji i pomiarów:
- układ regulacji próżni,
- pomiar temperatury i regulacja ciśnienia czynnika grzejnego,
- pomiar i regulacja ilości odcieków indywidualnie do każdego warnika i sumarycznie dla całej kaskady,
- pomiar i regulacja ilości cukrzycy zarodowej,
- pomiar i regulacja poziomu cukrzyc w warnikach,
- pomiar i regulacja Bx w każdym warniku,
- pomiar ilości kondensatu z każdej komory grzejnej,
- pomiar i regulacja temperatur i ciśnień,
- pomiar mocy i prądu napędów mieszadeł zainstalowanych w warnikach,
- układ regulacji stosunku cukrzycy zarodowej do sumarycznej ilości odcieków,
- pomiar i regulacja wody do cyklicznego mycia przetworników pomiarowych poziomu i gęstości.
- Prowadzenie i kontrola procesu gotowania.
Kontrola procesu gotowania opiera się na obserwacji i regulacji kilku podstawowych parametrów:
- ilości cukrzycy zarodowej dozowanej proporcjonalnie do sumarycznej ilości odcieków,
- utrzymaniu zadanej wielkości Bx w kolejnych warnikach kaskady,
- poziomów w poszczególnych warnikach poprzez utrzymanie zadanego poziomu w warniku ostatnim,
- temperatur gotowania poprzez regulację czynnika grzejnego indywidualnie lub proporcjonalnie we wszystkich warnikach,
- stopnia zarastania komór grzejnych, poprzez analizę ilości wypływającego kondensatu.
- Mycie kaskady.
Częstotliwość mycia kaskady B i C znacznie przekroczyła wstępnie założony czasookres:
- dla kaskady B zakładano co 10-14 dni, uzyskano 30 dni
- dla kaskady C zakładano co 30 dni, uzyskano 56 dni.
- Podsumowanie.
Zainstalowanie systemu ciągłego kaskadowego gotowania cukrzycy na produkcie B i C w Cukrowni Gosławice w pełni spełniło stawiane wymagania i potwierdziło celowość stosowania tej metody.
Zaobserwowano pozytywne efekty takie jak:
- równomierną i powtarzalną jakość cukrzycy B i C
- wirowanie produktu B na wirówkach periodycznych przy pełnym obciążeniu,
- zapotrzebowanie na czynnik grzejny o niskich parametrach (opar V o temp. 96-98°),
- równomierny odbiór oparów z wyparki,
- ciągły równomierny odbiór odcieków,
- proces technologiczny przyjazny dla automatyzacji i sterowania.
|