Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Ważniejsze osiągnięcia naukowo - badawcze Instytutu Przemysłu Cukrowniczego w 2004 roku
dr inż. Jan Malec, Instytut Przemysłu Cukrowniczego
W 2004 roku zrealizowano łącznie w Instytucie Przemysłu Cukrowniczego 24 prace naukowo - badawcze, w tym:
Instytut Przemysłu Cukrowniczego w 2005 roku, borykając się z wieloma trudnościami realizował swoje zadania statutowe i odnotował znaczące osiągnięcia w szeregu dziedzinach. W dziedzinie gospodarki surowcowej skoncentrowano się nad opracowaniem skutecznych sposobów zwalczania wieloletnich chwastów dwuliściennych (rzepicha leśna, czyściec błotny, rdest ziemnowodny) odpornych na herbicydy stosowane na plantacjach buraczanych. Wytypowano herbicydy do stosowania w zbożach na ścierniskach, użytkach zielonych a także terenach nie użytkowanych rolniczo, skutecznie zwalczające wspomniane gatunki. Rozpoczęto prace nad doborem insektycydów i dawek do zwalczania tarczyków oraz gatunków z rodziny ryjkowcowatych żerujących na liściach buraka cukrowego. Dotychczas nie opracowano skutecznych sposobów ochrony buraka cukrowego przed wspomnianymi szkodnikami a ich nasilenie na plantacjach zakresie ostatnich latach znacząco wzrosło. Określono przydatność biostymulatora Asahi SL jako środka chroniącego burak cukrowy przed stresem wywoływanym przez herbicydy stosowane powschodowo. W efekcie uzyskano wyższy plon i surowiec o lepszej jakości. Badania zakończono wdrożeniem przeprowadzonym w 6 cukrowniach. W zakresie technologii produkcji cukru w pracach badawczych wysiłki skoncentrowano na precyzyjnym określeniu źródeł wpływających na stosunkowo niski efekt oczyszczania soku surowego w wielu cukrowniach. Uzyskane wyniki badań skuteczności oczyszczania soku surowego, przeprowadzone w 3 cukrowniach wskazały jednoznacznie na konieczność zapewniania znacznie większej dyscypliny i stabilizacji w prowadzeniu tego ważnego procesu, zarówno odniesieniu do podstawowych parametrów procesu oczyszczania soku surowego jak również stosowanych dawek wapna. Stwierdzono także nadmierne wahania w danych dotyczących jakości osadów saturacyjnych. Dla przykładu zawartość ?-aminokwasów w osadach saturacyjnych różniła się nawet 4-krotnie, co świadczy o niestabilności procesu eliminowania niecukrów z soków surowych. W warunkach fabrycznych zbadano skuteczność oddziaływania wartości pH, zarówno wody zasilającej proces ekstrakcji jak i mieszany po saturacji I, na stopień zmętnienia roztworów cukru. Dane uzyskane z analiz cukru i obserwacji roztworów wskazują, że parametr pH wywiera znaczący wpływ na skuteczną eliminację, z oczyszczonego soku surowego, tych niecukrów, które wpływają w dominującym stopniu na mętnienie roztworów wytwarzanego cukru. Wyniki badań są w trakcie opracowania. Z zakresu mikrobiologii cukrowniczej opracowano przewodnik Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej dla przemysłu cukrowniczego. Zadaniem przewodnika jest ułatwienie cukrowniom wdrażania zasad GMP/GHP i systemu HACCP, dzięki uporządkowaniu spraw związanych z higieną zakładu i przestrzeganiem podstawowych warunków produkcji cukru. Zapraszamy do zapoznania się z tą publikacją w stoisku wystawowym IPC. W trakcie realizacji z zakresu mikrobiologii jest praca mająca na celu przeprowadzenie badań zagrożeń mikrobiologicznych w aspekcie wdrażania systemu HACCP i wskazanie sposobów ich zwalczania w procesie produkcji cukru. Badania wykazały istotną zależność pomiędzy zakażeniem mikrobiologicznym cukru białego, a zakażeniem surowca wchodzącego na warsztat, zakażeniem mieszaniny ekstrakcyjnej, obecnością lokalnych ognisk infekcji, czystością mikrobiologiczną powietrza i pomieszczeń produkcyjnych a także występowaniem zakażeń wtórnych. Zespół badawczy w ub. roku opracował metody minimalizacji zakażeń mikrobiologicznych powstających na surowni min. opracowano procedurę i instrukcję mycia i dezynfekcji maszyn i urządzeń oraz pomieszczeń surowni, zgodną z wymogami HACCP, GHP i GMP. W zakresie analityki cukrowniczej Instytut Przemysłu Cukrowniczego kończy prace, prowadzone od kilku ostatnich lat, mające na celu przygotowanie laboratorium analityki cukrowniczej i metod analitycznych służących do oceny jakości cukru do akredytacji. Poza tym Zakład Analityki Cukrowniczej zakończył realizację pracy, której celem było zbadanie wpływu warunków składowania cukru w silosach i big-bagach na jego jakość chemiczną i mikrobiologiczną. Na podstawie przeprowadzonych badań chemicznych stwierdzono, że jakość cukru magazynowanego w silosach i big-bagach ulega stopniowemu pogorszeniu przede wszystkim na skutek zmian zabarwienia cukru w roztworze, krysztale oraz wzrostu mętności. Natomiast analiza mikrobiologiczna próbek cukru, pobranych w czasie trwania kampanii i po 3 do 6 miesięcy przechowywania wykazała jego wysoką jakość mikrobiologiczną. Warunki magazynowania cukru w silosach i big-bagach nie pogorszyły tej jakości. Zespól analityczny rozpoczął w ubiegłym roku również pracę mającą na celu określenie wpływu składu i zawartości popiołu siarczanowego i konduktometrycznego w półproduktach przemysłu cukrowniczego na jakość cukru białego. Stwierdzono, że zawartość popiołu konduktometrycznego nie ulega zmianom ilościowym w procesach produktowni, ale ulega koncentracji w odciekach, po oddzieleniu kryształów. Z odciekami popiół może być wprowadzany do cukrzyc. Zawartość popiołu konduktometrycznego wzrasta podczas krystalizacji w mieszadłach III produktu, prawdopodobnie na skutek alkalizowania masy. W pozostałościach po zmineralizowaniu prób stwierdzono w większości najwięcej kationów wapnia i potasu, ale również mniejsze ilości kationów sodu i magnezu. Praca w toku. W dziedzinie ochrony środowiska naturalnego realizowane w ub. roku prace badawcze miały na celu doskonalenie metod biologicznego oczyszczania ścieków cukrowniczych. Na podkreślenie zasługują wśród tych prac tematy dotyczące opracowania mniej energochłonnych i kosztownych niż dotychczas technologii biologicznego oczyszczania ścieków. W tym zakresie możemy pochwalić się opracowaniem technologii oczyszczania ścieków osadem czynnym z zastosowaniem napowietrzania przerywanego. Opracowano szczegółowe wytyczne prowadzenia takiego procesu. Ustalono optymalne czasy trwania i dopuszczalne czasy przerw w napowietrzaniu, nie powodujące obniżenia aktywności biochemicznej osadu biologicznego, a gwarantujące wyższą efektywność usuwania związków biogennych, w szczególności azotowych, przy obniżeniu energochłonności procesu o ok.30%. Opracowano także technologię oczyszczania ścieków cukrowniczych z zastosowaniem w pierwszym stopniu zmodyfikowanej technologii fermentacji metanowej ścieków cukrowniczych (w stosunku do dotychczas stosowanej), polegającej na ciągłym doprowadzaniu ścieków surowych do reaktora, ale nie ciągłym, a okresowym zrzucie przefermentowanych ścieków do reaktora tlenowego i w drugim stopniu tlenowego procesu osadu czynnego, prowadzonego w sekwencyjnie pracującym reaktorze tzw. SBR - rze. Zastosowanie tej technologii zapewnia równie wysokie efekty redukcji, jak przy zastosowaniu tradycyjnej technologii, ale zapewnia szereg ewidentnych korzyści:
W maju minie 107 lat od chwili powołania Instytutu. W interesie cukrownictwa leżeć powinno popieranie Instytutu Przemysłu Cukrowniczego poprzez korzystanie z jego usług. Nie pragniemy żadnego sponsoringu, w oparciu o przejrzyste zasady finansowe pragniemy współpracować z całym przemysłem. Przez ponad 100 lat budowano fundamenty organizacyjne pod wielki gmach Instytutu Cukrowniczego. Z gmachu tego pozostało już niewiele, 25 pracowników oraz wielkie wartości niematerialne. Nie możemy doprowadzić do likwidacji czegoś, czego nigdy więcej nie da się odbudować. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |