Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Publikacje
Unikanie zawracania odcieków w produktowni - przyczynek do optymalizacji jakości cukru przy jednoczesnym obniżeniu zużycia energii
inż. Gunther Sittel, Nordzucker AG.
Streszczenie referatu wygłoszonego na seminarium "Postęp techniczny w przemyśle cukrowniczym", 24-25 maja 2004 r. w Zakopanem. Zużycie energii w produktowni zależy od zawartości suchej substancji w soku gęstym, ale także w znacznym stopniu od schematu krystalizacji oraz pracy wirówek. Rozpowszechniona wśród technologów cukrownictwa podstawowa zasada mówi: "w produktowni zawracać możliwie najmniej". Przy konwencjonalnej pracy produktowni, ze względu na rozkład czystości zachodzi konieczność zawracania poszczególnych odcieków jasnych do odpowiadających im stopni krystalizacji. Jeżeli uda się jednak podnieść wydajność cukru na wirówkach do 50%, to wychodząc od soku gęstego o czystości 93% można nie zawracać odcieku jasnego. Takie postępowanie wpływa pozytywnie na jakość cukru, ponieważ substancje barwne o dużej masie cząsteczkowej nie krążą w obiegach, lecz są kierowane w stronę melasu. Na pracę produktowni wpływa to w trojaki sposób:
Kolejnym krokiem konsekwentnego nie zawracania odcieków jest unikanie afinacji mączki trzeciej. Uzyskana z mączki klarówka trzecia nie powinna kierowana być do np. gotowania cukrzycy pierwszej, lecz do odbarwiania na stacji oczyszczania (przed II saturacją) W wystąpieniu zostaną przedstawione wyniki badań dotyczących tej tematyki i praktyczne doświadczenia z fabryk Nordzucker AG. Ponadto zaprezentowane zostaną recepty stosowania tego sposobu pracy w produktowni. Ein Beitrag zur Optimierung der Zuckerqualität bei gleichzeitiger Verringerung des Energiebedarfes Gunther Sittel, NORDZUCKER AG Der Energiebedarf im Zuckerhaus ist neben dem Dicksaft-Trockensubstanzgehalt ganz wesentlich durch das Kristallisationsschema und die Zentrifugenarbeit geprägt. Ein unter Zuckertechnologen alt bekannter Grundgedanke ist, möglichst wenig Rücknahmen im Zuckerhaus zu fahren. Bei konventioneller Fahrweise des Zuckerhauses ist man allerdings aus Gründen des Reinheitsabbaues gezwungen, die jeweiligen Deckabläufe der einzelnen Kristallisationsstufen in die eigene Kristallisationsstufe wieder zurückzunehmen. Gelingt es allerdings, die Zentrifugenausbeute bei der Weißzucker- und Rohzuckerzentrifugation auf ca. ZA = 50 % anzuheben, so ist ausgehend von einer Dicksaftreinheit von z.B. q DiS = 93% eine Rücknahme der Deckabläufe nicht mehr erforderlich. Die Weißzuckerqualität wird durch diese Maßnahme positiv beeinflusst, da hochmolekulare Farbsubstanzen nun nicht mehr im Kreise geführt werden, sondern direkt in Richtung Melasse in die nachfolgende Kristallisationsstufe weitergeleitet werden. Das Zuckerhaus ist durch diese Maßnahme dreimal positiv betroffen:
Einen weiteren Schritt zur konsequenten Fahrweise ohne Ablaufrücknahmen stellt die Vermeidung der Nachprodukt-Affination dar. Die auf diesem Weg erzeugt Nachproduktkläre wird nicht mehr direkt zum Beispiel in die Weißzucker-2-Station zurückgenommen, sondern zur Entfärbung in die Saftreinigung (vor die 2. Carbonatation) geleitet. In diesem Vortrag werden Ergebnisse von Versuchen zu dieser Thematik und praktischen Erfahrungen in Zuckerfabriken der Nordzucker AG berichtet, darüber hinaus werden Ansätze zur Realisierung dieses Verfahrens gezeigt. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |