Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny
Zaproszono nas
Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy.
Czytaj więcej...
Aktualności
Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT.
Czytaj więcej...
W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia
Buraka Südzucker Polska S.A.
Czytaj więcej...
W dniu 18 czerwca 2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A.
Czytaj więcej...
W dn. 23-24.05.2024 w Warszawie odbyła się Konferencja Techniczno-Surowcowo-Analityczna zorganizowana przez STC w nowej formule.
Czytaj więcej...
Plan konferencji i seminariów w 2024 roku
Czytaj wiecej...
Plan kursów na 2024 r.
Czytaj więcej...
|
XXX Międzynarodowa Sesja ICUMSA.
W dniach 8-10 czerwca 2016 roku w Warszawie odbyła się XXX Międzynarodowa Sesja ICUMSA. W ponad 120-letniej historii tej organizacji, tegoroczna Sesja odbyła się po raz pierwszy w Polsce, przy współpracy organizacyjnej Polskiego Komitetu ICUMSA oraz Stowarzyszenia Techników Cukrowników. W Sesji uczestniczyli przedstawiciele 15 Międzynarodowych Komitetów Krajowych reprezentujących największych producentów cukru na świecie. Polski Komitet ICUMSA reprezentowali: dr Maciej Wojtczak Przewodniczący PK ICUMSA, inż. Krystyna Wasińska Wiceprzewodnicząca PK ICUMSA, dr Agnieszka Papiewska, dr Aneta Antczak-Chrobot, dr Dagmara Wojtków oraz inż. Teresa Basińska-Jęsior.
Obrady XXX Sesji ICUMSA miały miejsce w Domu Technika Naczelnej Organizacji Technicznej. Uczestników Sesji przywitał Przewodniczący Polskiego Komitetu ICUMSA, dr inż. Maciej Wojtczak. Uroczystego otwarcia dokonała prof. Maria Koziołkiewicz - Dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, która podkreśliła związki Wydziału z cukrownictwem w Polsce oraz życzyła uczestnikom Sesji owocnych obrad. Następnie dr hab. inż. Anna Dwioksz - Prodziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej wygłosiła referat plenarny przedstawiający historię i teraźniejszość Wydziału ze szczególnym uwzględnieniem współpracy z przemysłem cukrowniczym w zakresie badań oraz edukacji. W kolejnej prezentacji Dyrektor Związku Producentów Cukru w Polsce - Michał Gawryszczak przestawił ponad 200-letnią historię cukrownictwa w Polsce.
Podczas dwudniowych spotkań, przewodniczący poszczególnych sekcji określanych jako General Subjects i Subjects zaprezentowali raporty dotyczące aktualnych badań i zaleceń w zakresie analityki cukrowniczej.
Wygłoszono następujące referaty:
- GS1: Cukier surowy Andrew Harrison, QLD Sugar, Brisbane, Australia
- GS2: Cukier biały Karen Pardoe, British Sugar Plc, Norfolk, UK
- GS3: Cukry specjalne Andreas Degenhardt, Pfeifer & Langen AG, Elsdorf, Niemcy
- GS5: Trzcina cukrowa Camille Roussel, eRcane, La Reunion, Francja
- GS6: Burak cukrowy - Dierk Martin, Südzucker AG Mannheim/Ochsenfurt, Niemcy
- GS7: Przerób trzciny cukrowej Gillian Eggleston, USDA-ARS, Southern Regional Research Center, New Orleans, LA, USA
- GS8: Przerób buraka cukrowego Jan Maarten de Bruijn, Südzucker AG Mannheim/Ochsenfurt, Germany
- GS9: Plantacyjny cukier biały Dr Keskar, MAARC Labs, Pune, Indie
- S1: Statut i przepisy prawne Geoff Parkin, Alltech (UK) Ltd., Stamford, UK
- S2: Metody, badania międzylaboratoryjne, statystyczna analiza danych Roger Wood, Norwich, UK
- S3: Pomiar zabarwienia, mętności i reflektancji Christiane Lakenbrink, Nordzucker AG, Braunschweig, Niemcy
- S4: Metody fizyczne Mathis Kuchejda, Schmidt & Haensch, Berlin, Niemcy
- S5: Metody chemiczne Maciej Wojtczak, Politechnika Łodzka, Łódź, Polska
- S6: Mikrobiologia Maritta Jacobs, Pfeifer & Langen AG, Elsdorf, Niemcy
- S7: Metody pośrednie i nowe techniki pomiarowe Mary An Godshall, USA
- S8: Pobieranie i przygotowywanie próbek Roger Wood, Norwich, UK
- Badania biegłości SUPS - Matthew Whetton, Kate Baryla, LGC, Bury, UK
Efektem dwudniowej pracy członków ICUMSA było przyjęcie nowych rekomendacji dotyczących uaktualnienia przepisów analitycznych.
Wybrane rekomendacje przyjęte na XXX Sesji ICUMSA to:
GS2 Cukier biały (Karen Pardoe, UK):
- Usunięcie metody GS2/3-23 z przepisów analitycznych ICUMSA; metoda została zastąpiona metodą GS2-51.
- Aktualizacja GS2/1/7/9-33 o szczegóły dotyczące bezwodnego siarczynu sodu i dostępności sacharozy wysokiej czystości
- Określenie współpracy GS2 Referee to define a collaborative study of the most commonly used methods for the determination of sulphite in white sugar, based on the response of the delegates present at the 30th session
- Przyjęto metodę GS2/3-40 Part A jako metodę referencyjną oznaczania kłaczków w cukrze białym; nowe metody muszą być porównywane z wynikami uzyskiwanymi tą metodą.
- Z uwzględnieniem rekomendacji 4., prace nad nową metodą oznaczania kłaczków w cukrze białym będą nadal prowadzone i w miarę możliwości zostaną zorganizowane badania międzylaboratoryjne.
- Metody, które wchodzą w zakres badań biegłości LGC, powinny być ponownie ocenione z uwzględnieniem danych statystycznych zebranych przez LGC i ewentualne ulepszenia metod powinny zostać zaproponowane.
GS3 Cukry specjalne (Andreas G. Degenhardt, Niemcy):
- Zmieniono nazwę GS3 z Specialty Sugars na Speciality Sugars.
- Metoda Monier-Williams z zastosowaniem miareczkowania powinna być przyjęta jako tymczasowa.
- Metoda Monier-Williams z zastosowaniem chromatografii jonowej powinna być przyjęta jako tymczasowa.
GS6 Burak cukrowy (Dierk Martin, Niemcy):
- Metoda oznaczania glukozy w burakach cukrowych z wykorzystaniem immobilizowanego enzymu powinna być przyjęta jako tymczasowa.
- Metoda ta powinna być poddana testom międzylaboratoryjnym w następnej kampanii z próbkami o różnej zawartości glukozy.
GS8 Przerób buraka cukrowego (Jan Maarten de Bruijn, Niemcy):
- Należy wykonać międzylaboratoryjną walidację metody GS8-19 (2009) - Oznaczanie dekstranu w sokach cukrowniczych.
- Sprawdzić możliwości metod DASA i HPAEC oznaczania zawartości dekstranu i zdecydować, która może zostać dalej rozwijana.
- Wybrać i przeprowadzić międzylaboratoryjną walidację metody oznaczania aktywności dekstranazy.
S5 Metody chemiczne (Maciej Wojtczak, Polska):
- Tymczasowa metoda GS2/3-23 (2005) oznaczanie arsenu w cukrze białym metodą ASA powinna być usunięta z przepisów analitycznych.
- Należy wykluczyć stosowanie metody GS2/1/7/9-33 (2011) do cukrów surowych (GS1).
- Należy wykluczyć stosowanie Metody GS4/7/8/5-2 (2002) do trzciny cukrowej i produktów przerobu trzciny.
- Należy zorganizować we współpracy GS1, GS2, GS3 i GS9 badania biegłości metody Karla Fishera do oznaczania wilgotności w różnych produktach
- Status metody GS4/8/1/2/3-18 (2005) powinien być zmieniony z tymczasowy na akceptowany
- Dalsze badania metody oznaczania dekstranu powinny być prowadzone wspólnie z GS8, ESST I TUL.
- Metoda oznaczania zawartości niejonowych związków powierzchniowo czynnych powinna być przyjęta jako tymczasowa w zakresie GS2, GS4 i GS8. Należy zorganizować badania międzylaboratoryjne tej metody.
S6 Mikrobiologia (Maritta Jacobs, Niemcy):
- Metoda ICUMSA GS2/3-50 (2013) Oznaczanie termofilnych bakterii kwasolubnych (TAB) i termofilnych bakterii kwasolubnych produkujących gwajakol (GP-TAB) w produktach cukrowniczych tymczasowa została poprawiona ze względu na uwagi zgłoszone przez panią Rico w 2012 roku a następnie poddana badaniom miedzylaboratoryjnym w ramach testów SUPS w rundzie Mikrobiologicznej. Otrzymała status: AKCEPTOWALNA.
- Metoda Oznaczanie ß-glukuronidazo dodatnich Escherichia coli i ß-galaktozydazo dodatnich bakterii z grupy coli w cukrze i produktach cukrowniczych metodą filtracji membranowej została zmieniona ze względu na uwagi zgłoszone przez panią Rico w 2012 roku i po dyskusji wśród grupy mikrobiologów. Otrzymała status: TYMCZASOWA.
- Metoda Oznaczanie osmotolerancyjnych drożdży i kserotolernacyjnych pleśni w produktach cukrowniczych metodą płytkową lub filtracji membranowej będzie badana na próbach cukru "naturalnie zakażonego w ramach testów SUPS. Otrzymała status: TYMCZASOWA.
- Metoda ICUMSA GS2/3-45 (2002) Oznaczanie bakterii tworzących śluzy w produktach cukrowniczych wysokiej czystości metodą płytkową lub metodą filtracji membranowej - OFICJALNA. W 2002 roku dodano w tej metodzie pożywkę MRS przeznaczoną do wykrywania bakterii kwasu mlekowego. Zarekomendowano i przyjęto wykreślenie pożywki MRS z tej metody ponieważ nie odpowiednia do oznaczania bakterii tworzących śluz.
![Kliknij aby powiększyć](mini593f.jpg?xy=160&img=./images/wizyty/102w/img_0271.jpg) Uczestników XXX Międzynarodowej Sesji ICUMSA przywitał dr Maciej Wojtczak Przewodniczący Polskiego Komitetu ICUMSA.
![Kliknij aby powiększyć](minie616.jpg?xy=160&img=./images/wizyty/102w/img_0229.jpg) W przeddzień otwarcia Kongresu miało miejsce spotkanie na Zamku Królewskim, podczas którego uczestnicy mieli okazję zwiedzić jego piękne wnętrza. Przed spotkaniem odbyła się wycieczka po uliczkach Starego Miasta Warszawy.
![Kliknij aby powiększyć](mini8589.jpg?xy=160&img=./images/wizyty/102w/img_0349.jpg) Jubileuszowa uroczysta kolacja z okazji XXX Sesji ICUMSA odbyła się w Sali Ludwikowskiej Hotelu Polonia w Warszawie. W czasie spotkania Geoff Parkin, Przewodniczący ICUMSA podsumował 120 lat pracy i osiągnięć organizacji a także na ręce dra Macieja Wojtczaka - Przewodniczącego Polskiego Komitetu ICUMSA, oraz Kol. Krystyny Wasińskiej, - Sekretarza Generalnego STC przekazał podziękowania za oraz organizację XXX Sesji ICUMSA w Polsce oraz dotychczasową pracę na rzecz ICUMSA .
![Kliknij aby powiększyć](mini0db6.jpg?xy=160&img=./images/wizyty/102w/img_0337.jpg) Uczestnicy XXX Sesji ICUMSA.
|