![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||||||||||||
Kontakt: 00-057 Warszawa, Plac Dąbrowskiego 3, tel/fax. 0-22 826-98-27, 505-46-71, 505-47-82, email: biurostc@stc.pl | ![]() |
Strona główna RODO - obowiązek informacyjny Aktualności W dn. 27-28.06.2023. odbędzie się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. systemów zarządzania nt. “Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym” PROGRAM Czytaj więcej... W dniu 17.04.2023 w Warszawie odbył się XXXVIII Walny Zjazd Delegatów STC Czytaj więcej... W dniach 16-17.02.2023 w Domu Technika NOT w Warszawie odbyła się XXXV Konferencja Techniczno-Surowcowa zorganizowana przez STC pod patronatem ZPC w Polsce Czytaj więcej... W dniach 29-30.06.2022 r. odbyła się w Warszawie XXXIV Pokampanijna Konferencja Techniczno-Surowcowa zorganizowana przez STC pod patronatem ZPC w Polsce. Czytaj więcej... Zaproszono nas: Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Plan konferencji i seminariów w 2023 roku Czytaj wiecej... Plan kursów na 2023 r. Czytaj więcej... |
IV Konferencja Europejskiego Stowarzyszenia Cukrowników ESST (European Society for Sugar Technology)
W dniach 10-13 maja 2015 roku w Reims odbyła się IV Międzynarodowa Konferencja Cukrownicza 4th ESST Conference. Konferencja została zorganizowana przez Europejskie Stowarzyszenie Cukrowników (ESST) przy współpracy VDZ (Verein Deutscher Zuckertechniker) oraz SNFS - Francuskiego Stowarzyszenia Techników Cukrowników. Poprzednie konferencje ESST odbyły w Rotterdamie (2009), w Bratysławie (2011) oraz w Warszawie (2013).
Stowarzyszenie ESST powstało w 2007 roku w Berlinie i przejęło zadania po działającej przez 58 lat organizacji CITS (Commision Internationale Technique de Sucrerie). W 2007 roku CITS zakończył swoją działalność, a jego członkowie weszli w skład Komitetu Naukowego ESST. Członkami ESST są zarówno producenci cukru, jak i firmy współpracujące z przemysłem cukrowniczym oraz krajowe stowarzyszenia działające na rzecz rozwoju i promocji cukrownictwa. Obecnie członkami ESST są: 18 producentów cukru z Europy (w tym Krajowa Spółka Cukrowa S.A.), 6 stowarzyszeń (w tym Stowarzyszenie Techników Cukrowników) oraz 48 członków wspierających - firm współpracujących z przemysłem cukrowniczym. Obrady IV Konferencji ESST odbywały się w Centrum Kongresowym w Reims we Francji. W konferencji wzięło udział 360 osób z 21 krajów. Program konferencji składał się z trzech bloków tematycznych:
Na sesji posterów zaprezentowano i omówiono 16 plakatów dotyczących głównych tematów programu. Ponadto 42 firmy współpracujące z przemysłem cukrowniczym przedstawiły swoje oferty na stoiskach wystawowych. Komitet Naukowy ESST Rozpoczęcie konferencji poprzedziło posiedzenie Komitetu Naukowego ESST. W obradach udział wzięło 22 członków. Główną tematyką posiedzenia było podsumowanie prac grupy roboczej ds. azotynów oraz podjęcie decyzji dotyczącej rozpoczęcia realizacji pierwszego projektu badawczego finansowanego przez ESST. Przewodniczący Komitetu Naukowego dr Jan Maarten de Bruijn - przedstawił sprawozdanie z dotychczasowych ustaleń dotyczących tematyki badań oraz wyboru jednostki badawczej, w której badania będą prowadzone. Następnie dr Maciej Wojtczak, reprezentujący Politechnikę Łódzką, przedstawił propozycje i możliwości realizacji projektu przez zespół Specjalistycznego Laboratorium Analityki cukrowniczej PŁ. Na posiedzeniu Komitet Naukowy ESST rekomendował realizację projektu pt. Charakterystyka egzopolimerów i ich wpływ na proces produkcji cukru wskazując jako wykonawcę projektu zespół pod kierownictwem dra Macieja Wojtczaka z Politechniki Łódzkiej. Na uwagę zasługuje sukces Politechniki Łódzkiej, która spośród wielu różnych europejskich ośrodków badawczych zajmujących się cukrownictwem, została wybrana na realizatora pierwszego grantu badawczego finansowanego przez ESST. Walne Zebranie członków ESST W przeddzień konferencji odbyło się również Walne Zebranie członków ESST, na którym zostało przedstawione sprawozdanie Sekretarza Generalnego z działalności ESST w latach 2013 2015 oraz dokonano wyborów nowego Zarządu. W głosowaniu jawnym na Przewodniczącego Zarządu ESST wybrano Paula Mestersa (Suiker Unie, Holandia), Wiceprzewodniczącym został Gary Punter (AB Sugar, Anglia), Sekretarzem Generalnym ESST - Jürgen Bruhns (Bartens) oraz Skarbnikiem Zarządu ESST Piotr Wawro (Nordzucker AG). Dotychczasowy Prezydent Zarządu Denis Bouree (Saint Loui Sucre) pozostał w Zarządzie jako członek. Ponadto delegaci Walnego Zebrania ESST zostali zapoznani ze raportem finansowym dotyczącym działalności ESST w minionej kadencji. Zgodnie z przyjętymi na poprzednim Walnym Zebranie poprawkami do Statutu od 1.01.2014 ESST posiada status działalności non-profit umożliwiający korzystniejszą niż dotychczas regulację przepisów podatkowych. Program naukowy konferencji Zgromadzonych w Centrum Kongresowym uczestników IV Konferencji ESST przywitał Przewodniczący ESST Denis Bouree, a ze strony francuskiej konferencję otworzył B. Hot Prezes Związku Producentów Cukru we Francji, który przedstawił zmiany w ostatnim 20-leciu oraz aktualną strukturę przemysłu cukrowniczego we Francji, pierwszego producenta cukru w Europie. W imieniu francuskiego Związku Producentów Cukru pan B. Hot życzył uczestnikom owocnej konferencji oraz wielu wrażeń z pobytu w Reims. Presented Papers
Wszystkie referaty zostały przygotowane i wygłoszone przez przedstawicieli instytutów naukowych oraz firm i korporacji będących członkami ESST. Polską stronę reprezentował dr inż. Maciej Wojtczak, będący przedstawicielem Politechniki Łódzkiej oraz Polskiego Komitetu ICUMSA. Wygłosił on referat nawiązujący do tematyki przerobu buraków zdegradowanych (pkt. 14 Programu). Sesjom referatowym towarzyszyła prezentacja posterów. Podczas konferencji zaprezentowano 16 posterów przedstawiających wyniki prac badawczo-rozwojowych prowadzonych przez firmy oraz instytuty badawcze zajmujące się cukrownictwem. Polski plakat, przygotowany przez Politechnikę Łódzką, zaprezentował podczas sesji posterów dr inż. Maciej Wojtczak. Omówił on wyniki prac dotyczących zmian jakościowych w cukrze buraczanym zachodzących podczas długiego okresu składowania (pkt. 14 na liście posterów). Poster Session
IV Międzynarodowa Konferencja Cukrownicza była bardzo udanym i owocnym wydarzeniem, w którym okazję do wymiany doświadczeń w technice i technologii mieli przedstawiciele przemysłu, instytutów naukowych oraz firm współpracujących z 21 krajów. Wysoką wartość merytoryczną uzupełniały interesujące i miłe spotkania towarzyskie mające wielkie znaczenie dla integracji cukrowników europejskich. IV Konferencja ESST była też wspaniałą okazją do zwiedzania Reims stolicy Szampanii i miasta koronacji władców francuskich. Uczestnicy mieli okazję zobaczyć najsłynniejszy zabytek Reims katedrę Notre-Dame oraz Pałac Arcybiskupi, w którym zgromadzone są pamiątki z uroczystości koronacyjnych. Dużą atrakcją było też zwiedzanie piwnic wypełnionych milionami butelek, w których wino przemienia się w szampana. Następna Konferencja ESST odbędzie się w Szwajcarii w dniach 22-24 maja 2017 roku. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
![]() Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |