Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Posiedzenie Komitetu Naukowego ESST
Na Politechnice Berlińskiej w dniu 30 maja 2018 r. odbyło się posiedzenie Komitetu Naukowego ESST (European Society for Sugar Technology). W spotkaniu uczestniczyło 27 osób członków Komitetu, Stowarzyszenie Techników Cukrowników reprezentował dr Maciej Wojtczak Prezes Zarządu Głównego STC.
Posiedzenie otworzył Jan Maarten de Bruijn ustępujący przewodniczący Komitetu Naukowego ESST witając członków Komitetu i zaproszonych gości, szczególne podziękowania skierował do Prof. Eckhardta Flötera gospodarza spotkania na Politechnice Berlińskiej. Następnie przedstawił sprawozdanie z posiedzenie zarządu ESST. Poinformował, iż Piotr Wawro zrezygnował z udziału w zarządzie ESST a na jego miejsce wybrano Arenda Wittenberga z Nordzucker AG. Dr Piotr Wawro, członek Zarządu Głównego STC został wybrany nowym przewodniczącym Komitetu Naukowego ESST, zastępując na tym stanowisku Jan Maarten de Bruijna, który sprawował ta funkcję od 1999 roku (początkowo w ramach CITS). Na posiedzeniu przyjęto nowych członków Komitetu Naukowego ESST: Nico Antens, Tim Grootscholten, Barbara Muri i Karl Schlumbach. Głównym tematem posiedzenia Komitetu naukowego ESST była kwestia projektów badawczych ESST finansowanych w kolejnych latach działalności. W wyniku dotychczasowych konsultacji wskazano 4 tematy badawcze, które cieszyły się największym zainteresowaniem:
Szczegółowe opisy projektów zostały rozesłane do członków Komitetu Naukowego. Projekt nr 1 jest kontynuacją pierwszego projektu ESST, który był realizowany na politechnice Łódzkiej pod kierownictwem dr Macieja Wojtczaka i został zakończony w listopadzie 2017 r. Christa Hoffman (IfZ) przedstawiła założenia projektu nr 2, opisując metody badania właściwości fizycznych buraka świeżego i przechowywanego w zależności od odmiany i warunków uprawy. Zdecydowano, że będą prowadzone dalsze konsultacje w celu wyboru projektów do realizacji oraz znalezienia źródeł ich finansowania. Podczas posiedzenia wygłoszono następujące referaty:
Na zakończenie posiedzenia dyskutowano na temat przyszłorocznej konferencji ESST, która odbędzie się w maju 2019 w Poznaniu. Komitet naukowy ESST wyłoni ze swojego grona komitet programowy konferencji, który pod przewodnictwem przewodniczącego Piotra Wawro, będzie odpowiedzialny za przygotowanie programu 6 Konferencji ESST 2019. Serdecznie zapraszamy członków i sympatyków STC do licznego i aktywnego udziału w kolejnej konferencji ESST, która jest doskonałą okazją do spotkania się w gronie cukrowników europejskich i towarzyszącej temu wymiany doświadczeń więcej informacji na stronie esst-sugar.org. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |