Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności Nowy numer Gazety Cukrowniczej jest już dostępny! Czytaj więcej... W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
O ICUMSA
ICUMSA - International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis
www.icumsa.org Co to jest ICUMSA? ICUMSA to skrót angielskiej nazwy - International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis - międzynarodowej organizacji powołanej w celu standaryzacji cukrowniczych metod analitycznych. Działalność ICUMSA prowadzona jest poprzez komitety narodowe (National Committeets of ICUMSA) w 33 krajach z całego świata. ICUMSA zajmuje się krytyczną oceną aktualnie stosowanych metod analitycznych w przemyśle cukrowniczym szukając przyczyn niedoskonałości oraz ograniczeń tych metod. Działania te mają na celu udoskonalanie metod prowadząc do poprawy ich precyzji i dokładności oraz ujednolicanie procedur analitycznych stosowanych w świecie w celu zapewnienia porównywalności wyników uzyskiwanych w różnych laboratoriach i krajach. Zabiegi te wynikają zarówno z motywacji czysto naukowych (poznawczych) jak również, a może przede wszystkim, z potrzeb transakcji handlowych, dla których potrzeba wzajemnej porównywalności i uznawalności wyników analiz jest bardzo ważna. Działalność ICUMSA skupia się również na wspieraniu badań naukowych prowadzących do opracowywania nowych metod analitycznych, wykorzystujących nowoczesne techniki analityczne dla potrzeb cukrownictwa. ICUMSA poprzez badania międzylaboratoryjne (Collaborative Tests) przeprowadza walidacje nowych metod i rekomenduje je do stosowania. Historia ICUMSA ICUMSA jest najstarszą organizacją międzynarodową powołaną do standaryzacji metod analitycznych. Decyzja o powołaniu jej zapadła na międzynarodowej konferencji chemików, która odbyła się w Londynie 9 września 1896 r. Pierwsza sesja ICUMSA odbyła się 12 czerwca 1897 r. w Hamburgu (Niemcy) a jej uczestnikami byli przedstawiciele krajów produkujących buraczany cukier biały, takich jak: Niemcy, Austria, Włochy, Francja, Belgia i USA. Kolejne sesje ICUMSA do 1912 r. organizowane były co kilka lat (Wiedeń 1898, Paryż 1900, Berlin 1903, Berne (Szwajcaria) 1906, Londyn 1908, Nowy Jork 1912). Lata 1912-1932 to przerwa w sesjach ICUMSA. Kolejna sesja została zorganizowana 1932 r. w Amsterdamie, a następnie w 1936 w Londynie. II Wojna Światowa spowodowała kolejną przerwę w sesjach, a po jej zakończeniu odbyła się 10 sesja ICUMSA w Brukseli. Kolejna sesja odbyła się w Paryżu w 1954 r., i od tej pory następne sesje odbywają się już regularnie co cztery lata (Waszyngton 1958, Hamburg 1962, Kopenhaga 1966, Londyn 1970, Ankara 1974, Montreal 1978, Dublin 1982, Cannes 1986, Colorado Spring 1990 r., Havana (Kuba) 1994, Berlin 1998, Pune (Indie) 2002). W roku 1900 na sesji w Paryżu po raz pierwszy wzięli udział w pracach ICUMSA przedstawiciele krajów produkujących cukier z trzciny cukrowej. Od połowy XIX wieku w sesjach ICUMSA bierze udział średnio 130 przedstawicieli z 27 krajów, reprezentujących zarówno cukrownictwo buraczane jak i trzcinowe. Cele działalności ICUMSA Celami ICUMSA zgodnie ze statutem są:
Komitety Techniczne (Technical Committees) Członkowie ICUMSA działają w ramach Komitetów Technicznych powoływanych dla każdego zakresu (tematu) badawczego będącego przedmiotem zainteresowania Komisji. Obecnie jest 18 Komitetów Technicznych, w których pracuje około 350 osób (Associate Referees). Na czele każdego komitetu technicznego stoi przewodniczący (Referee), który jest powoływany przez Prezydenta ICUMSA. Tematy badawcze dzielą się na tematy główne (General Subjects) i tematy techniczne (Subjects). Aktualnie prace prowadzone są w następujących tematach głównych:
Nowa struktura tematów technicznych obowiązująca od 2012 roku:
Badania międzylaboratoryjne (Collaborative Tests) Bardzo ważną aktywnością ICUMSA jest organizowanie międzylaboratorynych badań porównawczych. Badania te prowadzone są w ramach poszczególnych tematów głównych i tematów technicznych, i dotyczą modyfikacji obowiązujących metod oraz walidacji nowych metod analitycznych. W wyniku prowadzonych badań ICUMSA zatwierdza metody do stosowania, początkowo jako tymczasowe (Tentative), a po spełnieniu wszystkich warunków określonych przez Komisje metody otrzymują status oficjalnych (Official). Metody powszechnie uznawane za przydatne i wdrożone, ale nie nadające się do testowania międzylaboratoryjnego, mogą otrzymać status akceptowanych (Accepted). Organizowane przez ICUMSA badania porównawcze przyczyniają się również do wzrostu jakości analiz wykonywanych w laboratoriach cukrowniczych biorących udział w badaniach. Publikowane w materiałach ICUMSA wyniki analiz porównawczych stanowią bardzo przydatne narzędzie do oceny wiarygodności wyników uzyskiwanych w danym laboratorium, i tym samym mogą stanowić element sterowania jakością w laboratorium. Oficjalne Metody ICUMSA ICUMSA jest jedyną międzynarodową organizacją zajmującą się wyłącznie analitycznymi metodami dla przemysłu cukrowniczego. Obok zastosowania w przemyśle cukrowniczym metody oraz rekomendacje ICUMSA są uznawane i wykorzystywane przez takie organizacje jak Komisja Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius Commission), Unia Europejska oraz US Food Chemicals Codex. Publikacje ICUMSA Ważną formą działalności ICUMSA jest publikowanie zaakceptowanych metod analitycznych w postaci Księgi Metod (ICUMSA Methods Book), która zawiera zarówno metody oficjalne, metody tymczasowe jak i metody akceptowane. Zbiór metod jest aktualizowany w miarę potrzeb poprzez wydawane suplementy, zawierające nowe metody oraz modyfikacje starych metod. Aktualnie w druku znajduje się suplement zawierający najnowsze zmiany wprowadzone w metodach ICUMSA podczas ostatniej sesji w Pune w 2002 roku. Komisja wydaje również materiały posesyjne (Proceedings) zawierające sprawozdania z pracy Komitetów Technicznych. Oficjalne dokumenty ICUMSA wydawane i rozprowadzane są przez wydawnictwo Bartens. ICUMSA publikuje również na łamach międzynarodowych pism cukrowniczych informacje dotyczące bieżącej działalności - ICUMSA News - które dzięki uprzejmości redakcji pojawią się również na łamach Gazety Cukrowniczej. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |