Strona główna
RODO - obowiązek informacyjny Zaproszono nas Sprawozdania z imprez branżowych, w których uczestniczyliśmy. Czytaj więcej... Aktualności W dniu 29 października 2024 r. w Cukrowni „Malbork” odbyło się uroczyste otwarcie nowej inwestycji... Czytaj więcej... W dniu 16 października 2024 roku w siedzibie Stowarzyszenia Techników Cukrowników w Warszawie odbyła się Sesja naukowa Polskiego Komitetu ICUMSA. Czytaj więcej... Sprawozdanie z posiedzenia Rady Krajowej FSNT-NOT. Czytaj więcej... W dniu 26 sierpnia 2024 r.w Oddziale Cukrownia Malbork odbyło się uroczyste rozpalenie pieca wapiennego oznaczające rozpoczęcie kampanii cukrowniczej 2024/2025. Czytaj więcej... W dniu 20.06.2024 na polach Gospodarstwa Rolnego we Włostowie odbyły się coroczne obchody Dnia Buraka Südzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 18.06.2024 r. odbyła się uroczysta gala z okazji jubileuszu 140-lecia działalności Cukrowni „Opalenica” należącej do Spółki Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... W dniu 12.06.2024 r. w rejonie Cukrowni „Opalenica” na plantacjach Zespołu Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego im. gen. Dezyderego Chłapowskiego w Trzciance odbyły się obchody Dnia Buraka Cukrowego Nordzucker Polska S.A. Czytaj więcej... Plan konferencji i kursów na 2025 r. Czytaj wiecej... |
Seminarium "Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym"
W dniach 26-27 czerwca 2018 r. w Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej odbyło się seminarium, przeznaczone dla kierowników laboratoriów oraz pełnomocników ds. zarządzania jakością nt. Aktualne zagadnienia dotyczące jakości w przemyśle cukrowniczym. Było to 34 seminarium poświęcone tej tematyce. Seminarium zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Techników Cukrowników przy współpracy Zakładu Cukrownictwa Politechniki Łódzkiej.
W imieniu ZG STC uczestników seminarium przywitała Krystyna Wasińska Sekretarz Generalny STC. Honorowi goście konferencji. Od lewej: dr hab. inż. Anna Diowksz Prodziekan ds. Edukacji Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, doc. dr inż. Stanisław Brzeziński Pełnomocnik Dziekana ds. Studenckich, prof. dr hab. inż. Ewa Nebesny Dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności. W imieniu władz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności uczestników seminarium przywitali dr hab. Anna Diowksz, doc. dr inż Stanisław Brzeziński oraz prof. dr hab. inż. Ewa Nebesny Dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności W programie seminarium omówiono zmiany oraz aktualizacje, jakie pojawiły się w ostatnim roku, w przepisach prawa polskiego i unijnego zarówno w analityce cukrowniczej jak i w zakresie systemów bezpieczeństwa żywności i regulacji rynku cukru. Zaprezentowano wybrane rozwiązania w zakresie pomiarów zarówno laboratoryjnych jak i on-line. Poddano szerokiej analizie metody określania granulacji cukru. Zaprezentowano analizator CANTY Sugar Lab Sizer wykorzystujący wizyjną analizę cząstek cukru na wibrującym podłożu do oznaczania rozmiaru i kształtu kryształów oraz czarnych wtrąceń. Dokonano także szczegółowego porównania metod: sitowej jako oficjalnej ICUMSA, dyfrakcji laserowej oraz dynamicznej analizy obrazu. W zakresie zagadnień technologicznych przedstawiono wytyczne obowiązujące w zakresie wykorzystania melasu w zależności od jego statusu: produktu pełnowartościowego, produktu ubocznego, pozostałości lub odpadu. Omówiono obowiązujące systemy i dokumenty prawne regulujące zasady zrównoważonego rozwoju. W odniesieniu do melasu zaprezentowano oraz porównano trzy metody oznaczania polaryzacji z jednoczesnym wnioskiem o znaczącym wpływie na wynik rodzaju środków klarujących. W programie przedstawiono także referat dotyczący przechowywania soku gęstego w zbiornikach. Przeanalizowano zmiany parametrów fizyko-chemicznych oraz stopień zanieczyszczenia mikrobiologicznego soku podczas okresu składowania. Uczestnicy seminarium mieli także okazję zapoznania się z ciekawa ofertą nowoczesnej aparatury kontrolno-pomiarowej oraz pomiarami laboratoryjnymi z wykorzystaniem układów wielopomiarowych. W ofercie znalazły się między innymi precyzyjne sacharymetry z nowoczesnym oprogramowaniem i bezprzewodowym przesyłaniem informacji, refraktometry kompaktowe, aparaty do pomiarów elektrochemicznych, biotektory TOC, homogenizatory ultradźwiękowe, odczynniki, wzorce itp. W zakresie zagadnień mikrobiologicznych przedstawiono dwa referaty, w których omówiono zanieczyszczenia środowiskowe, bakterie i pleśnie występujące w procesie produkcji cukru oraz wyjaśniono zasady interpretacji wyników analiz ilości i obecności drobnoustrojów zgodnie z zasadami badań mikrobiologicznych żywności i pasz. W bloku tematycznym dotyczącym mikrobiologii omówiono także sprawozdanie z prac Sekcji S6 ICUMSA, prezentowane w marcu 2018 r. w Kolonii na XI spotkaniu europejskich mikrobiologów pracujących dla przemysłu cukrowniczego. W ramach przeglądu oraz prac nad nowymi metodami ICUMSA omawiano miedzy innymi metodę GS2/3-52 dotyczącą oznaczania dodatnich bakterii z grupy coli w cukrze. Zdecydowano, że kilka metod np. GS 2/3-53 dotycząca oznaczania osmotolerancyjnych drożdży i kserotolerancyjnych pleśni w cukrze zostanie przedstawionych podczas sesji ICUMSA 2018 w RPA w celu uzyskania statusu AKCEPTACJI. W tegorocznym programie dyskutowano również na temat zagadnień metrologicznych z uwzględnieniem wymagań i aktualnych zmian w przepisach prawa dotyczących procesów pomiarowych i wyposażenia pomiarowego. Szczególną uwagę zwrócono na analizę i ocenę ryzyka pochodzącego od przyrządu pomiarowego oraz na wymogi w zakresie oceny zgodności przyrządu pomiarowego. W ramach metod oceny Systemu Zarządzania Jakością omówiono zasady ochrony produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem, zafałszowaniem i sabotażem. Program seminarium zawierał również tematy nawiązujące do aktualnej sytuacji branży cukrowniczej w związku z zapowiadanym wprowadzeniem podatku dyskryminującego cukier. Omówiono zasady i motywy wprowadzenia takiego podatku oraz oczekiwane korzyści. Tematem były również krążące w społeczeństwie fakty i mity na temat cukru i innych substancji słodzących. Podczas seminarium jego uczestnicy prowadzili także szeroką dyskusję na temat bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium cukrowniczym dzieląc się swoimi doświadczeniami i problemami w tym zakresie. Dyskusję podsumowano stwierdzeniem, że oprócz wszystkich zasad i szkoleń najważniejsza u pracowników jest świadomość zagrożeń i ryzyka. W programie zostało również przedstawione sprawozdanie z przeprowadzonych badań biegłości przez PK ICUMSA oraz porównanie otrzymanych wyników na przestrzeni 12 lat działalności Komitetu. Autor referatu podkreślił jak duże znaczenie w polityce jakości ma systematyczny udział laboratoriów cukrowniczych w kolejnych latach badań biegłości oraz potwierdzenie uzyskanych wiarygodnych rezultatów. W przeddzień seminarium odbyło się, drugie w tym roku, zebranie członków Polskiego Komitetu ICUMSA, na którym prowadzono dyskusję na temat zadań zaplanowanych na rok 2018:
W seminarium wzięło udział ok. 50 osób: kierownicy laboratoriów i pełnomocnicy ds. zarzadzania jakością z cukrowni wszystkich Spółek Cukrowych, pracownicy naukowi Instytutu Chemicznej Technologii Żywności Politechniki Łódzkiej oraz przedstawiciele 4-ech firm współpracujących z branżą cukrowniczą w zakresie wyposażenia laboratoriów w aparaturę i sprzęt kontrolno-pomiarowy oraz w zakresie analityki cukrowniczej. Uczestnicy seminarium w sali konferencyjnej. Tematyka seminarium:
Stoiska firm specjalistycznych. Od lewej: INTROL AUTOMATYKA, ANTON PAAR, LABINDEX. Przed zakończeniem konferencji wszyscy uczestnicy otrzymali zaświadczenia potwierdzające udział w specjalistycznym szkoleniu w zakresie analityki cukrowniczej i systemów bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa polskiego i unijnego. Na zdjęciu Przewodniczący Zarządu Głównego STC dr Maciej Wojtczak wręcza zaświadczenie kol. Cecyli Rosół reprezentującej Cukrownię Nakło w Krajowej Spółce Cukrowej S.A. Kol. Maciej Wojtczak Przewodniczący ZG STC w towarzystwie prowadzącej konferencję kol. Krystyny Wasińskiej SG STC zamykają obrady Szkoły Letniej 2018. Po obradach pierwszego dnia seminarium odbył się tradycyjny wieczór cukrowniczy, na którym uczestnicy konferencji spotkali się z pracownikami naukowymi Zakładu Cukrownictwa i Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ oraz z przedstawicielami czterech firm specjalistycznych. |
Główna | Dane kampanii | Reklama | Reklama w serwisie | Giełda Pracy | Forum dyskusyjne |
Redakcja serwisu: Redaktor naczelny: Krystyna Wasińska, Webmaster: Mateusz Wojtczak Copyright © 2023 Stowarzyszenie Techników Cukrowników |